Sint Pannekoek - Postzegelblog

Sint Pannekoek

0

Op 29 november vieren we Sint Pannekoek. Dat wist U zeer waarschijnlijk niet. Ik kan me voorstellen dat U denkt: “wie heeft dat nu weer verzonnen?” Dan moet U verder lezen, en als U dat doet, vermoed ik dat U op 29 november ook een pannenkoek gaat eten. Of schrijf je het als pannekoek?

Oorsprong
Sint Pannekoek (of Sint Pannenkoek) is een feestdag die bedacht is door striptekenaar Jan Kruis. Sint Pannekoek heeft als datum 29 november en het zal U niet verbazen dat dit wordt gevierd met een maaltijd van pannenkoeken. Jan Kruis gebruikte de term voor het eerst in de schoolagenda Jan, Jans en de kinderen 1986-1987. In november 1986 was Sint Pannekoek onderwerp van een aflevering van de wekelijkse strip in het vrouwentijdschrift Libelle. Catootje zegt daar dat ze geen trek heeft in boontjes. Ze heeft trek in pannenkoeken. Nadat opa Tromp aan Jans gevraagd heeft welke datum het is, vertelt hij dat het net die dag (29 november) Sint Pannekoek is, een oude Rotterdamse traditie. Volgens hem bakt de moeder van het gezin die dag pannenkoeken en krijgt de vader bij thuiskomst “een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek” toegewenst van de overige gezinsleden, die allen een pannenkoek op hun hoofd hebben. Mijn kleinkinderen willen het dit jaar ook zo vieren.

Pannenkoek postzegels
Ik was zeer benieuwd of er in de filatelie pannenkoeken te vinden waren. Dat viel toch wel een beetje tegen. Alleen van Curaçao kwam ik er eentje tegen; een pannenkoek met bosbessen. Gelukkig kwam ik ook nog een postzegel tegen met kleine pannenkoekjes, die wij poffertjes noemen.

 

 

 

Niet eetbare pannenkoeken
Tot mijn verbazing kwam ik nog meer pannenkoeken tegen, maar deze waren niet eetbaar.
Om te beginnen: De pannenkoek schildpad. De officiële naam van deze schildpad is spleetschildpad. Het is een landschildpad, die voorkomt in delen van Afrika en leeft in de landen Kenia en Tanzania. Het is een zeer goed klimmer die op rotsige hellingen leeft. Op de postzegels van Tanzania wordt deze schildpad de ‘pancake tortoise’ genoemd, dus de pannenkoek schildpad.

 

Pannenkoekenijs
Pannenkoekenijs (pancake ice) is een vorm van ijs die bestaat uit ronde stukken ijs met diameters tussen 10 centimeter en een meter, of stukken rondijs met een diameter tot drie meter.[
Pannenkoekenijs of pancake ice kan op twee manieren gevormd worden: of op water dat bedekt is met een zekere mate aan vergruisd ijs; of door het breken van pakijs in bewegende omstandigheden.

Pannenkoekenijs

Pannenkoek rotsen
Als je toevallig een keer het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland bezoekt, dan moet je het plaatsje Punakaiki niet overslaan. De naam klinkt grappig, maar je vindt hier een bijzondere collectie pannenkoek rotsen aan. Waarom ze zo worden genoemd? De stenen, die op elkaar gestapeld lijken te zijn, zien er met een beetje fantasie uit als reusachtige torens van versteende, platte, dikke pannenkoeken (pancakes). Vandaar de naam: Pancake Rocks! Een mooi natuurverschijnsel.

 

Streekpost pannekoek
In Nieuwleusen heeft lange tijd de streekpost ‘Pannekoek Nieuwleusen’ bestaan. Ik vermoed dat deze vernoemd is naar de eigenaar, maar dat weet ik niet zeker. In 1992 is deze streekpost over gegaan in de regiopost.

Internationale pannenkoekenrace
Pannenkoek dag in Engeland is op 28 februari. Men viert daarmee het begin van de vastentijd. Dat doet men door rond te rennen met een koekenpan en de pannenkoeken rond te laten draaien.
Dat doet men al ruim 70 jaar tijdens een bevriende competitie tussen Liberal, Kansas (VS) en Olney in Engeland. Onderstaand een bijzonder poststempel van deze internationale pannenkoeken race. Men haalt hiermee geld op voor een goed doel. Het lijkt me trouwens niet makkelijk om hardlopend op straat een pannenkoek te laten draaien in de pan. Zou U dat lukken?

Wat staat er bij U vanavond op het menu? Pannenkoeken toch zeker? Daar moet U na dit artikel zeker trek in hebben gekregen. Ik wens U een ‘Vrolijk Sint Pannekoek’.

Bronnen:
www.sintpannekoek.nl
https://nos.nl/artikel/2145698-het-is-29-november-dus-zet-je-een-pannekoek-op-je-kop

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Curaçao Nederlandse Antillen StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)