De inflatie in Duitsland in 1923 (deel 3) - Postzegelblog

De inflatie in Duitsland in 1923 (deel 3)

3

kop[jeBlijkbaar waren niet voldoende oude drukplaten aanwezig voor de productie van basiszegels voor opdrukken of waren ze versleten want een geheel nieuw ontwerp werd in oktober 1923 in gebruik genomen, door verzamelaars ook wel type korfdeksel genoemd. Als tweede drukgang werd in dezelfde kleur als de basiszegel de waarde aangebracht. Wie de ontwerper was van de basiszegel is niet bekend.

Reich Mi 317
Reich Mi 317 a

 

Op 9 oktober 1923 verscheen de eerste waarde in de miljoenenreeks, een postzegel met een frankeerwaarde van 5 miljoen Mark. Omdat verschillende drukkerijen waren ingeschakeld om de postzegels te produceren bestaan vele, meest kleine, kleurverschillen. Verder zijn twee verschillende druktechnieken gebruikt. De druk vanaf platen (Plattendruck) en de druk met cilinders (Walzendruck), beide vallende onder de boekdruk techniek. De zegel in ‘Walzendruck’ kwam op 13 oktober 1923 uit.

Reich Mi 314
Reich Mi 314 a

 

De dag nadat de zegel van 5 miljoen Mark was uitgekomen, op 10 oktober 1923, verscheen de waarde van 1 miljoen Mark. Ook deze waarde is in twee verschillende boekdruk technieken vervaardigd. Het onderscheid tussen de twee drukwijzen is bij losse zegels moeilijk te zien. Maar bij postzegels met een (deel van) het vel met een bovenrand of onderrand is de drukwijze herkenbaar. Bij ‘Walzendruck’ ziet men altijd kleine verticale streepjes die bij de ‘Plattendruck’ ontbreken.

Reich Mi 313
Reich Mi 313 a

 

Reich Mi 315
Reich Mi 315a

 

De week daarna, op 16 oktober 1923, zagen de frankeerwaarden 500.000 Mark en 2 miljoen Mark het licht. Een mengvorm van ‘Plattendruck’ en ‘Walzendruk’ kan men ook onderscheiden. Daarbij is de basiszegel in ‘Walzendruk’ met streepjes in de bovenvelrand en de waardeaanduiding in ‘Plattendruck’. Ook de waarde vermelding per rij zegels in de bovenvelrand is in ‘Plattendruck’ aangebracht. De kleur van de waarde van 2 miljoen Mark varieert van lila tot donkerpurper.

Reich Mi 318
Reich Mi 318 abklatsch

 

Reich Mi 318B a
Reich Mi 318B

 

Op 19 oktober 1923 werd de frankeerwaarde van 10 miljoen Mark toegevoegd aan het assortiment. Het is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk is de postzegel met doorsteek tanding pas op 26 oktober 1923 verschenen. Hoe moeilijk het was om zegels netjes uit het vel te scheuren toont de rechter zegel. In verband met de grote spoed waarmee de drukopdrachten moesten worden uitgevoerd kregen de bedrukte vellen postzegels nauwelijks de tijd om te drogen. Daarom komen vele zegels van deze uitgifte voor met afdrukken van de waardeaanduiding op de gomzijde. Een afdruk dus van het onderliggende vel.

Reich Mi 316

De waarde van 4 miljoen Mark verscheen op 20 oktober 1923. Ook deze zegel werd in twee drukwijzen aantreffen. De zegel van 20 oktober was in ‘Plattendruck’ en de zegel, vervaardigd in ‘Walzendruck’ werd op 23 oktober 1923 verkrijgbaar gesteld.

Reich Mi 319

De postzegel van 20 miljoen Mark, die op 25 oktober 1923 uitkwam, werd ook met behulp van de twee drukwijzen aangemaakt. De kleur varieert van donkerblauw tot zwartblauw.

Reich Mi 321
Reich Mi 321 a

 

Het ging steeds sneller met de inflatie. Want op 26 oktober 1923 kwam een zegel uit met de waarde van 50 miljoen Mark. Ook hier kan men vele kleurtinten vinden van donker olijfgroen tot blauwgroen. De laatste kleurvariëteit werd alleen in ‘Walzendruck’ vervaardigd.

Reich Mi 320
Reich Mi 320 a

 

Op de laatste dag van de maand, 31 oktober 1923, werd de postzegel met een waarde van 30 miljoen Mark verkrijgbaar gesteld. Deze is alleen in ‘Walzendruck’ aangemaakt en kleurverschillen zijn zeer gering.

Reich Mi 319B
Reich Mi 319B abklatsch

 

Reich Mi 321B
Reich Mi 321B a

 

Reich Mi 323

 

De zegel met de doorsteek tanding van 20 miljoen Mark verscheen pas op 1 november 1923 in de kleur donkerblauw. Eveneens op die datum de eerder uitgekomen zegel van 50 miljoen Mark. Wel nieuw was de waarde van 200 miljoen Mark variërend in kleur van donker okerbruin tot donker olijfbruin. Van de waarde van 20 miljoen Mark nog een voorbeeld van een afdruk van de waarde aanduiding op de gomzijde van de postzegel afkomstig van het onderliggende vel.

Reich Mi 323B a
Reich Mi 323B

 

Reich Mi 324

 

De zegel van 200 miljoen Mark met doorsteek tanding verscheen op 5 november 1923, samen met de zegel van 500 miljoen Mark. Maar het einde was nog niet in zicht. In deel 4 worden de zegels beschreven in miljarden Marken waarden!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Heidy van Zanten op 12 juli 2019 om 01:43

  Ik heb nl nog verschillende briefmarken van 1923 .1 MILLION..2 MILLION..4 MILLION..5 MILLION. 10 MILLION. 20 MILLION. 30 MILLION. 50 MILLION. 100 MILLION. 200 MILLION. 500 MILLION… 500 TAUSEND . …. 1 MILLIARDE. 2 MILLIARDE. 5 MILLIARDE. 10 MILLIARDE. 20 MILLIARDE? 50 MILLIARDE … DEZE BRIEFMARKEN ( POSTZEGELS ) WIL IK GRAAG VERKOPEN :MOB.0031/ 0619968644

 • Heidy van Zanten op 12 juli 2019 om 01:46

  DEZE BRIEFMARKEN ZIJN ALEMAAL DEUTTFCES REICH 1923

 • Privacywaakhond op 3 oktober 2023 om 00:29

  Gokje: Sinds juli 2019 wordt Heidy van Zanten zo af en toe telefonisch lastig gevallen door diverse soorten oplichters die haar met babbeltrucs geld afhandig proberen te maken.

  De postzegels die ze eigenlijk wilde verkopen zijn van haar gestolen toen een meneer in pak deed alsof hij een nette postzegelhandelaar was en zij even haar portemonnee ging pakken.

  Natuurlijk hoop ik dat ik ongelijk heb,maar soms gebeuren er echt dingen zoals ik net heb omschreven, dus beste mensen, wees voorzichtig met uw gegevens overal te verspreiden!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)