De Merapi - Postzegelblog

De Merapi

0

Een van de meest indrukwekkende vulkanen is de Merapi op het eiland Java vlak bij de grote stad Yogjakarta. Het is een van de meest actieve vulkanen in de Indonesische archipel met een hoogte van bijna 3 kilometer. De naam is afkomstig van de Javaanse woorden meru (= berg) en api (= vuur), ofwel de vuurberg. Om de twee tot vijf jaar vindt er wel een kleinere uitbarsting plaats en om de tien tot vijftien jaar een grotere. In 1930 kwam een zeer grote uitbarsting voor waarbij meer dan tien dorpen volledig werden verwoest en 1400 mensen omkwamen. In 2010 vond de laatste grote uitbarsting plaats waarbij meer dan 300 doden te betreuren vielen.

Op 2 maart 1953 vond een eruptie plaats waarbij de hellingen van de vulkaan bedekt werden met een dikke laag as. Aan de noordzijde kwam een lavastroom op gang. De uitbarsting bracht veel schade toe aan landbouwgrond, huizen en wegen. Ook vielen slachtoffers te betreuren in dit dichtbevolkte gebied. De Indonesische PTT, gaf om de grootste nood financieel te steunen een serie van acht postzegels met toeslag uit met een afbeelding van de vulkaan. De serie werd ontworpen door Amat bin Djupri en gedrukt bij drukkerij G. Kolff & Co. te Djakarta. Het drukproces was offset. De tanding van de waarden van 15 sen tot en met 2 Rupiah bedroeg 12½ : 12 en van de 3 en 5 Rupiah tanding 12.

In juli 1954 werden de twee postzegels van 3 en 5 Rupiah herdrukt. Deze herdruk is te herkennen aan de gewijzigde tanding 12½ : 12.

Voor de uitgifte van april 1954 werd een stempel vervaardigd met een afbeelding van de vulkaan. Omdat slechts relatief weinig eerstedagenveloppen bestaan was dit voor vervalsers een reden om het stempel na te maken. De linker afdruk is van het echte stempel en de rechter van het nagemaakte stempel. Daarbij moet men letten op de tekening van de vulkaan met een afwijkende rookpluim en de contouren in de berghelling. De dikker ‘kegel’ op de top van de vulkaan ontbreekt in de vervalsing.

Correct gefrankeerde poststukken met deze postzegels zijn moeilijk te vinden. Veelal werden brieven beplakt met een complete serie, soms met exemplaren uit een serie, waarbij niet gekeken werd naar tarief en eventueel recht.

Twee brieven, verzonden door Th. Seth Paul uit Makassar, laten een dergelijk voorbeeld zien. De brief gefrankeerd met de losse postzegel van 5 Rupiah ben ik niet tegengekomen. Was Seth Paul een postzegelverzamelaar? Waarschijnlijk wel. De naam van de afzender heb ik teruggevonden als zijnde de directeur van den ijs- en mineraalwaterfabriek ‘Aurora’ in Makassar aan de Patoenoeangweg. Hij zou zijn geboren op 28 september 1890 dus toen hij de brieven verzond was hij 63 jaar.

In de serie postzegels heb ik nauwelijks afwijkingen gevonden in de vorm van plaatfouten of druktoevalligheden. Een enkel voorbeeld heb ik twee maal aangetroffen bij de postzegel van 3 Rupiah van de eerste oplage waarbij een vlekje voorkomt aan de letter P van Republik. Verder komt de serie ongetand voor, zonder gom, als zijnde ‘proeven’. Of dat echte proeven zijn is me niet duidelijk, of zijn het zegels die niet afgewerkt zijn in de drukkerij en op een of andere manier in omloop zijn gekomen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch IndonesiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)