Prinses Juliana Kazerne, Stratford - Postzegelblog

Prinses Juliana Kazerne, Stratford

1

Van een goede kennis kreeg ik een envelop die was gesloten met een sluitzegel met de tekst: Nederland zal herrijzen. Zelf ben ik geboren in januari 1944 en heb de Tweede Wereldoorlog niet bewust meegemaakt, maar deze oorlog heeft me wel altijd filatelistisch beziggehouden.

Boven de sluitzegel was een afzender vermeld: Van Tuyll, Juliana Barracks, Stratford, Ontario, Canada. En dat maakte mij meteen nieuwsgierig! Want de plaatsnaam Stratford in Canada is onverbrekelijk verbonden met militairen die gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn opgeleid om net als in Engeland een bataljon te vormen.

In november 1940 werden in Ottawa de eerste vrijwilligers te geworven, ook dienstplichtigen die in Canada en de Verenigde Staten woonden, moesten zich melden. Dat laatste was geen succes. Als opleidingscentrum werd een leegstaande meubelfabriek van MacLagan in Stratford toegewezen gekregen van de Canadese overheid. Al snel werd de fabriek omgedoopt in Prinses Juliana Kazerne. De rekruten kregen hier een opleiding die zes weken duurde, waarna ze voor verdere opleiding ingedeeld werden bij de Prinses Irene Brigade in Engeland. De meesten van hen hadden nooit in Nederland gewoond en spraken geen woord Nederlands.

Terug naar de envelop. Wie Van Tuyll was heb ik (nog) niet kunnen achterhalen, maar dat hij gelegerd was in de Prinses Juliana Kazerne was duidelijk. Hij had dit ‘vertaald’ in Juliana Barracks.

De voorzijde van de envelop zette me voor een puzzel. Niet de datum van verzending en het stempel van het postkantoor te Stratford. De datum, 31 augustus 1942, was de verjaardag van Koningin Wilhelmina. Toeval?

Dan de geadresseerde. In Londen was op 10 mei 1940 de Nederlandse gezant jhr. mr. E.M.F.J. Michiels van Verduynen gemachtigd door de minister van Handel, Nijverheid en Scheepvaart, mr. M.P.L. Steenberghe tot de uitvoering van de Zeeschepenvorderingswet en de Wet behoud scheepsruimte. Daartoe werd te New York de Netherland Shipping and Trading Committee opgericht. En de heer A. Philippe von Hemert was een van de ambtenaren werkzaam op het kantoor van het Committee. Helaas is de brief die in de envelop zat, niet meer aanwezig, dus de reden dat Van Tuyll een brief schreef naar het Committee is niet te achterhalen.

Of toch? Betrof de vraag die vermeld was onder de afzendergegevens de reden van toezending van de brief? Want het logo van het Leger des Heils was duidelijk gemarkeerd met streepjes. Enveloppen met het logo van het Leger des Heils in combinatie met de afzendergegevens Canadian Active Service Forces heb ik meer gezien.

Maar ik heb er nooit aan gedacht om uit te zoeken wat de relatie was tussen het logo en de afzendergegevens. De Canadian Active Service Force (CASF) was door de Canadese regering op 1 september 1939 opgericht. Niet om direct deel te nemen aan de oorlogshandelingen maar om voorbereid te zijn op een eventuele oorlog met Duitsland. En het Leger des Heils? De soldaten van het Salvation Army waren beschikbaar om de troepen moreel bij te staan. Dat werd op alle mogelijke manieren gedaan, van het verstrekken van koffie en versnaperingen tot het inrichten van centra waar soldaten konden bijkomen van gevechtshandelingen.
Wellicht dat onbekendheid bij de heer Van Tuyll met het werk van het Leger des Heils als zijnde een ongewapend leger, maar wel in uniform, deelnam aan de actieve dienst! What do you know about this? Wat weet u hiervan? Weer zo’n voorbeeld dat een poststuk soms veel meer te vertellen heeft dan alleen te zien is aan een postzegel met een stempelafdruk.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada Groot Brittannië Nederland Koningshuizen Y.M.C.A. Militairisme Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Theo op 25 november 2014 om 11:43

    Bijzondere en leerzame stuk van de hand van Cees Janssen. Waarschijnlijk veel uitzoek werk voor een enveloppe.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)