Campione d’Italia - Postzegelblog

Campione d’Italia

1

Een stadje aan het meer van Lugano in Zwitserland heeft de naam Campione d’Italia. Het stadje is Italiaans, maar is geheel omsloten door Zwitsers grondgebied: een exclave. Het stadje behoort tot de Italiaanse provincie Como.

Deze bijzondere omstandigheid is ontstaan in 1798 toen het Zwitserse kanton Ticino, waartoe het stadje behoorde, zich aansloot bij Zwitserland. Doch de inwoners van het stadje Campione hebben zich daartegen verzet, men wilde deel blijven uitmaken van het voormalige Lombardije. Sinds 1871, toen Lombardije zijn zelfstandigheid verloor en tot Italië ging behoren, bleef Campione Italiaans.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Zwitserland neutraal. Campione was echter Italiaans en viel formeel onder het bewind van Mussolini. Doch Campione verkoos koning Victor Emanuel en in het laatste oorlogsjaar konden geen Italiaanse postzegels de stad meer bereiken omdat de verbindingen waren verbroken. Het gemeentebestuur van Campione liet daarop een serie van vijf postzegels drukken in franken, van 0.05 fr. tot en met 1 fr. Op de zegels werd het wapen van Campione afgebeeld en de tekst: Comune di Campione. Verder het kruis van Savoye als teken dat Campione tot het koninkrijk Italië behoorde. De serie bestond uit twee oplagen, gedrukt in boekdruk door drukkerij Orell Füssli. De eerste oplage werd uitgegeven op 20 mei 1944 en heeft als kenmerk tanding 11½ met grote gaten. De zegels werden gedrukt in velletjes van 25 stuks. Een klein deel van de serie werd voorzien van de opdruk SAGGIO als een soort proefdruk.

De oplage was klein: 0.05 fr. totaal 10.000 zegels, 0.10 fr. en 0.20 fr. totaal 40.000 zegels van elke waarde en 0.30 fr en 1 fr. in totaal 5.000 stuks van elke waarde.Vele zegels werden gebruikt om op 20 mei 1944 als serie op enveloppen te plakken en te laten voorzien van een stempelafdruk van CAMPIONE D’ITALIA.

Het was een eenvoudig stempel met alleen de datum. Deze datum was wel verstelbaar. Zegels afkomstig van de eerste oplage kunnen dan ook gemakkelijk worden herkend aan de datum in de stempelafdruk. De zegels waren alleen geldig in Campione zelf maar ook in Zwitserland. De zegels werden niet erkend door de Wereld Postvereniging, de UPU.Toch werkte de postdienst van Campione op dezelfde wijze als alle andere postdiensten in de wereld en werden ‘eigen’ aantekenstrookjes gebruikt.

De tweede oplage werd uitgebracht op 28 juni 1944. Deze oplage kenmerkt zich door tanding 11 met kleinere tandinggaten. De postzegels werden gedrukt in velletjes van 20 stuks. In het stempel was een afbeelding opgenomen van Campione vanaf het Meer van Lugano gezien.

Op 7 september 1944 werd een nieuwe serie uitgegeven voor de Comune di Campione. De serie bestond uit zeven waarden, gedrukt door drukkerij Courvoisier en had als afbeeldingen landschappen en gebouwen alsmede een voorstelling op de tombe van de veldheer Scala in Verona.Voor het gebruik van de zegels gold de regeling zoals deze bestond voor de eerste serie.Met de nieuwe serie komen mengfrankeringen voor met de eerste serie.Verder mengfrankeringen met Zwitserse postzegels. Echter, gebruikt als frankeerzegel in Zwitserland zelf, waren de zegels van Campione NIET geldig en werden dan ook niet gestempeld.De eerste en tweede serie waren geldig voor de frankering vanuit Campione tot en met 31 mei 1952.
Poststukken die na 1952 vanuit Campione werden verzonden werden door het postkantoor Lugano 1 verwerkt. Voor post naar Italië moesten als frankering Italiaanse postzegels worden gebruikt en naar Zwitserland Zwitserse postzegels. Post bestemd voor andere landen konden naar keuze worden gefrankeerd met Italiaanse of Zwitserse postzegels. Mengfrankeringen waren niet toegestaan en alle post werd gestempeld in Lugano.

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Zwitserland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)