Duitse geïnterneerden in Nederlandsch Indië - Postzegelblog

Duitse geïnterneerden in Nederlandsch Indië

2

Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. Na die inval werden in Nederlandsch Indië enkele duizenden Duitsers en ongeveer 500 NSB’ers opgepakt en in kampen ondergebracht. Het was een voorzorgsmaatregel van het Indische gezag. Dit gebeurde door het gehele gebied nadat de ambtenaren de code ‘Berlijn’ doorgeseind hadden gekregen. Een actie die slechts bij weinigen bekend is geworden.

Waarom deze bijdrage? Vanwege de hierboven afgebeelde briefkaart van 14 december 1940 verzonden vanuit het interneringskamp Koetatjane naar een ander interneringskamp in Banjoebiroe.
Een briefkaart met een geschreven tekst in de Duitse taal, afkomstig van Gerhard Seelig en geadresseerd aan Erna Seelig. In totaal werden ongeveer 2800 Duitsers geïnterneerd, waaronder 900 zeelieden van 18 Duitse schepen die in de havens lagen in Nederlandsch Indië. Verder 200 gepensioneerde Duitse gouvernementsambtenaren, 60 zendelingen en 40 missionarissen. Zij werden overgebracht naar de Alasvallei op Noord-Sumatra, naar het kamp Lawesegalagala. Ongeveer 800 van hen waren met Duitse vrouwen getrouwd. Van deze vrouwen, waarvan men vermoedde dat ze sympathieën hadden met de Duitse agressor, werden van hun echtgenoten gescheiden en, met hun eventuele kinderen, overgebracht naar een kazerne in Banjoebiroe, in Ambarawa op Java.

Het interneringskamp van Koetatjana lag ongeveer 15 kilometer daar vandaan ter hoogte van Medan. Het was oorspronkelijk een vezelbedrijf en de geïnterneerden werden ondergebracht in barakken met een omheining van prikkeldraad. In december 1941 werden de Duitse mannen uit het kamp te Lawesegalagala in verband met de dreigende inval van Japanse troepen, overgebracht naar Brits-Indië waar ze in Bombay aan land kwamen. In 1942 werden beide kampen en nog een aantal andere overgenomen door de Japanse bezetters waarbij meer dan 100.000 burgers werden gevangen gezet. Of Gerhard en Erna Seelig na de oorlog weer met elkaar herenigd zijn weet ik niet maar wel dat deze briefkaart een stuk geschiedenis weergeeft dat anders in vergetelheid zou zijn geraakt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Japan Nederland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)