Nationale Park De Hoge Veluwe - Postzegelblog

Nationale Park De Hoge Veluwe

1

Vrijwel elk postkantoor, van klein tot groot, beschikte over minstens één dagtekeningstempel voor gebruik aan het loket. Zo ook het zogenoemde poststation te Hoenderloo. Hier was eerst een hulppostkantoor gevestigd, maar dat werd op 31 juli 1929 omgezet in een poststation en een stationhouder.

Het poststation te Hoenderloo, gelegen op de Veluwe, beschikte over langebalkstempel dat was verstrekt in augustus 1906.

In mei 1913 werd een deel van de Hoge Veluwe, de Pampel, gekocht door Anton Kröller die in 1938 een museum stichtte op het terrein. Het bosgebied met stuifzanden trok steeds meer bezoekers en in 1939 werd besloten dat een reclamestempel gebruikt zou worden in het poststation te Hoenderloo.

Tijdens de zomermaanden werd van 1939 tot en met 1969 dit reclamestempel gebruikt. In de jaren 1939 tot en met 1946 liep de gebruiksperiode van 1 juni tot en met 31 augustus. In de jaren 1947 tot en met 1969 liep de periode van 1 juni tot en met 30 september.

Daarbuiten werd het oude dagtekeningstempel gebruikt zoals is te zien op de bevrijdingszegel van 1945 met de datum 15 november 1945.

 

Dat het reclamestempel in de belangstelling stond van postzegelverzamelaars en verzamelaars van stempelafdrukken blijkt uit het drukwerkenvelopje. Een stempelafdruk van 7 juni 1939 op verzoek aangebracht door de heer Knigge uit Bellingwolde. Met daarbij een verklaring van de stationhouder op een opgeplakte strook papier.

 

 

En dan nog een stukje reclame, op de velrand van de opgeplakte postzegel van ‘Globus’ uit Bellingwolde. Particulier aangebracht….

Verzamelaars van afdrukken van het stempel zien graag een afdruk van de eerste dag van gebruik. Zoals op de oranje zegel van 2 cent met een afdruk van 1 juni 1946.
In oktober 1948 werd de Vereniging Vrienden van de Hoge Veluwe opgericht en ook deze vereniging maakte reclame.

Zoals met de driehoekige sluitzegel, met een stempelafdruk van 21 augustus 1957. Maar werd het reclamestempel echt alleen maar gebruikt in de zomermaanden? Nee, ook op speciaal verzoek werd buiten die periode het stempel uit de kast gehaald en een mooie afdruk aangebracht, zoals met de datum van 23 december 1965, midden in de winter.
In het park waren brievenbussen opgesteld bij de hoofdingang van het Nationale Park, restaurant ‘De Koperen Kop’ en het Museum Kröller-Müller. In 1965 werd duidelijk, dat in dat jaar en daarna (en wellicht eerder), slechts de brievenbus aan de hoofdingang door een postbode van Hoenderloo werd gelicht. De twee andere brievenbussen werden gelicht door een postbesteller van het hulppostkantoor te Harskamp, waardoor de in die bussen aangetroffen stukken niet meer met het reclamestempel van Hoenderloo werden gestempeld, doch met het dagtekeningstempel van Harskamp. Maar op 30 september 1969 was het echt afgelopen en werd het reclamestempel van Hoenderloo voor altijd opgeborgen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Rob op 5 november 2022 om 14:54

    Heb vandaag eindelijk na jaren een envelop met het reclamestempel op een fdc gezien met als datum 25-2-1969 ook buiten de openingstijden

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)