Terrorisme in Spanje - Postzegelblog

Terrorisme in Spanje

0

17 jaar geleden op 11 maart 2004 vonden er in de drukke ochtendspits in Madrid in vier treinen bomexplosies plaats. Er vielen hierbij bijna 200 doden en ruim 2000 mensen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd door islamitische terroristen die bommen in rugzakken in de treinen achterlieten. De Spaanse Post gaf hierover een postzegel uit met een zwarte (rouw)sjerp.

Aanleiding van deze blog
Een postzegelvriend kwam bij me langs en liet me onderstaande postzegel zien, die hij had gekregen.

Willem, vroeg hij, weet jij in verband waarmee deze postzegel is uitgegeven? Ik bekeek de zegel en noteerde in gedachte: ‘Spanje, 2019, bloemen, vruchten, muzieknoot en 11M.’ Het zei mij niets, dus ik antwoordde dat ik geen idee had. Hij gaf aan dat hij het ook niet wist en omdat hij geen Spaanse catalogus had, was hij naar mij gekomen. Ik heb echter ook geen Spaanse catalogus, maar als oud-rechercheur heb ik “op zoeken” gezeten en vond ik het wel een uitdaging om op onderzoek te gaan.
Mijn eerste zoekvraag op internet was ‘11M Spanje’. Het antwoord kwam gelijk in beeld: 11M had te maken met de treinbommen in Madrid op 11 maart 2004, dat in Spanje bekend staat als 11-M.
Deze postzegel maakte deel uit van een Spaans velletje, genaamd ‘de 2000-generatie’.

Op het velletje zien we drie postzegels over ontwikkelingen die ‘de 2000-generatie’ heeft meegemaakt. Van boven naar beneden: de ontwikkelingen op DNA-gebied; de strijd tegen terrorisme en de invoering van de Euro munt. Een bijzonder leuk velletje vind ik, ook qua vormgeving. Een filatelistisch hoogstandje!

De aanslag van 11 maart 2004

Bij het lezen van 11-M moest ik ook gelijk denken aan 9/11 (nine-eleven), de aanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers van het World Trade Centre in New York. Iemand in Nederland maakte daar een persoonlijke postzegel over maar vergistte zich op welke datum 9/11 in Nederland valt. Er kwam dus een tweede druk met 11-9-2001

Exact twee en half jaar na 9/11 vonden de aanslagen in Madrid plaats. Het was de grootste terroristische aanslag in de geschiedenis van Spanje en de ergste terroristische daad in Europa sinds het opblazen van een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie op 21 december 1988 (de Lockerbie-aanslag), waarbij 280 mensen om het leven kwamen. Hieronder een postzegel over deze aanslag.

 

Afloop aanslag van 11 maart 2004

In Spanje werden er vijf islamitische verdachten aangehouden, die men op het spoor was gekomen door de vondst van een mobiele telefoon in een tas met explosieven die niet waren afgegaan (de telefoon had moeten werken als ontstekingsmechanisme). Acht andere daders bliezen zich op 3 april 2004 op in een flat toen zij omsingeld werden door Spaanse antiterreurspecialisten van GEO (Grupo Especial de Operaciones). In 2018 bestond de GEO 40 jaar en werd er een postzegel over uit gegeven.

Op 31 oktober 2007 verklaarde de rechtbank in Madrid vier van de hoofdverdachten schuldig. Andere verdachten werden vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Het proces werd door de Spanjaarden zelf ‘het proces van de eeuw’ genoemd. De Spaanse post gaf gelijk in 2004 een postzegel uit ter nagedachtenis aan de 191 slachtoffers van 11-M. Ik laat hieronder de fdc daarvan zien. Zowel op de postzegel met zwarte sjerp als op de fdc komt 11-M nadrukkelijk in beeld.

De Spaanse Post is trouwens heel begaan met slachtoffers van terrorisme. Ook in 2013 gaf ze een postzegel uit over dit onderwerp,

Bij de aanslag in 2004 (11-M) verklaarde de Spaanse regering in eerste instantie dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA voor de aanslag verantwoordelijk was. Op zich niet vreemd, want de ETA (Euskadi Ta Askatasuna = Baskisch Vaderland en Vrijheid) voerde al lange tijd een bloedige strijd tegen de Spaanse overheid voor onafhankelijkheid. Bij deze strijd vielen ook onschuldige burgers. In Spanje werd fel geprotesteerd tegen het ETA-geweld. Men hing in Madrid vlaggen op met een blauwe sjerp, dat betekent: “Geen geweld”, zoals te zien is op onderstaande kaart. Filatelistisch zien we dat ook terug op de Spaanse postzegel. En door deze postzegel op de kaart van de vlag te plakken en af te laten stempelen ontstaat er een mooie maximum-kaart.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Spanje SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)