NVPH Speciale catalogus 2016 - Postzegelblog

NVPH Speciale catalogus 2016

7

Voorkant omslag speciale cataogus 2016 75e editieVandaag verschijnt de 75e editie van de NVPH Speciale catalogus van Nederland en overzeese rijksdelen. Wat is er nieuw of valt op aan deze editie?  Een overzicht.

Het mag rustig gezegd worden dat de NVPH catalogus als een van de weinige catalogi ieder jaar met diverse nieuwigheden komt. De eenmalige katernen dragen daar natuurlijk aan bij, maar ook daarbuiten zijn er altijd veel aanpassingen (en dan heb ik het nog niet over de prijzen). Dit jaar vormt daar zeker geen uitzondering op. In tegendeel; met twee eenmalige hoofdstukken, veel nieuwe vermeldingen en  een nu los bijgevoegd boekje met plaatfouten is deze nieuwe catalogus een ‘must have’ voor iedere serieuze verzamelaar van Nederland en/of gebieden.

nvphdubbel

Daar waar de 2015 editie nog 904 bladzijden had, heeft deze editie 844 bladzijden. Hè dat is raar hoor ik u denken. Dat heeft te maken met een apart bijgevoegd boekje waarin de plaatfouten zijn opgenomen. Dit boekje herbergt de overige 84 bladzijden. Een apart boekje voor plaatfouten is eigenlijk heel handig. Daar waar je in de catalogus bij een zegel een P in een vierkantje tegenkomt moest je voorheen in hetzelfde boek bladeren om een beschrijving van een bijbehorende plaatfout te vinden. Nu kun je gewoon twee boeken naast elkaar open houden bij het opzoeken van bepaalde zegels, of het doorbladeren van de catalogus. Zo wordt het gemakkelijker om je verzameling of doubletten op plaatfouten te controleren.

De bladwijzer aan koordje met daarop altijd de afkortingen bij de hand is inmiddels een vertrouwd attribuut bij de catalogus.

nvphkbdkrt

Zo ook éénmalige katernen waarvan er dit jaar twee bijzondere zijn opgenomen. De eerste behandelt Kinderbedankkaarten vanaf 1949. Voor velen een bekend verschijnsel, doch nooit eerder in een NVPH catalogus opgenomen. De rubriek is tot stand gekomen met medewerking van Dhr. W. Verbeek en mevr. H. Verbeek-Baardman. Zij zijn  de samenstellers van het Handboek voor het Kind. Het katern in de NVPH catalogus is een samenvatting uit dit handboek aangevuld met prijsvermeldingen.

Het tweede eenmalige katern is een door Cees Janssen geheel nieuw bewerkt overzicht van Kleinrondstempels. Dit veel verzamelde type stempels werd voor het laatst als éénmalig katern opgenomen in 2003. De meest recente uitgave was tot vandaag die in de eerste editie van de NVPH Specialiteitencatalogus uit 2006. Uiteraard heeft ook dit katern prijsvermeldingen.

nvphkind66

Verder zijn er in deze catalogus diverse nieuwe variëteiten opgenomen o.a. bij kinderzegels 1925, fotomontagezegels 1931-1933, Konijnenburg zegels 1940, Kinderblok 1966, Industrieel erfgoed 2002, Geboortezegels 2010, Zakenzegels 2010, Luchtpost 1931, Curaçao frankeerzegels vissen 2011, Suriname frankeerzegels vogels 1966. Een groot deel van deze nieuwe vermeldingen is aangedragen door Rein Bakhuizen v.d. Brink en eerder behandeld in de rubriek Catalogus Kraamkamer in het maandblad Filatelie.

folder003c

De prijzen. Veel catalogusprijzen zijn onveranderd, toch zijn er ook veel wijzigingen die vrijwel zonder uitzondering ook verhogingen zijn. Gezien het feit dat de NVPH voor nieuwe zegels een cataloguswaarde hanteert die ongeveer het dubbele van de nominale waarde is, zijn zegels vanaf 2010 allemaal in prijs verhoogd. Voor tarief 1 bedraagt de minimale cataloguswaarde nu 1.40 per zegel. In 2010 was dat nog 90 cent. Verder zijn de meeste prijsverhogingen te vinden bij ongebruikt klassiek materiaal. Dat begint al met de eerste emissie waarvan de postfris prijs met 1000 euro en de ongebruikt prijs met 200 euro verhoogd is. Soms is een prijsverhoging fors, zoals voor nummer 12 postfris van 22500 naar 27500 euro, maar blijkt deze in de praktijk al weer achterhaald. Dit zegel bracht onlangs tijdens een veiling 61500 euro op oftewel 2.24x de cataloguswaarde. Niet alleen bij Nederland, maar ook bij de overzeese rijksdelen zijn veel klassieke postzegels in prijs verhoogd.

Voorkant omslag speciale cataogus 2016 75e editie

De prijs van de catalogus zelf is ten opzichte van vorig jaar met 1 euro verhoogd naar 33.90. En dat is heel netjes  gezien het feit dat je nu zelfs twee boeken krijgt voor dat bedrag.

Foutje: Helaas gaat er bij een ingewikkeld en omvangrijk boekwerk als de Speciale Catalogus wel eens iets mis. Direct na het drukken, dus te laat, is ontdekt dat op de pagina’s 771, 772 en 773 (met zegels van Curaçao 2014 en 2015) per ongeluk niet de juiste maar een nog niet voltooide tussenversie geplaatst is. De NVPH heeft dat opgelost door op haar site (www.nvph.nl) een pdf met de juiste drie pagina’s te plaatsen. Ook via postzegelblog te zien door op onderstaande link te klikken.

curacao 771-773

Rob Smit

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KleinrondstempelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (7) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)