Escher - Andere wereld in Den Haag - Postzegelblog

Escher – Andere wereld in Den Haag

0

In 2023 is het 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis Escher werd geboren. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het centrum van dit bijzondere jubileumjaar. Laatste kans: de zeer mooie ingerichte expo “Escher – Andere wereld” is tot en met 10 september 2023 te zien in het Kunstmuseum Den Haag. Mis het niet want dit is een van de hoogtepunten van 2023!

Bouwmuur van de renovatie van het Binnenhof met Escher-geïnspireerde foto’s. Foto: R. Koch.

 

Escher – Andere wereld

Andere wereld: Gijs Van Vaerenbergh, Mogelijke architectuur, 2023 De bekende arcades van de Mezquita van Córdoba staan hier opgesteld. Foto: R. Koch.

Stap in de onmogelijke wereld van Maurits Cornelis Escher (1898-1972). Dat kan letterlijk in Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag. In deze tentoonstelling beleef je het werk van Escher als nooit tevoren. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische architecten- en kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Niet eerder paste het Kunstmuseum zo’n interventie toe in een tentoonstelling.

Deze unieke combinatie schijnt een nieuw licht op de geliefde en veelzijdige kunstenaar Maurits Cornelis Escher, die 125 jaar na zijn geboorte wereldwijd nog steeds een bron van inspiratie is voor mensen van alle leeftijden, waaronder wiskundigen, architecten, kunstenaars en kunstliefhebbers.

Eschers prenten zijn het resultaat van een ongekend talent, maar ook van een haast obsessieve toewijding aan het grafische vak. Zijn oeuvre is, net als dat van Gijs Van Vaerenbergh, een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie. Waar Escher dit doet op papier, doet Gijs Van Vaerenbergh dit aan de hand van ruimtelijke installaties. Voor deze tentoonstelling, waarin een doorsnede van het oeuvre van M.C. Escher centraal staat, bedacht Gijs Van Vaerenbergh ruimtevullende interventies. Deze ingrepen bestaan uit sculpturen gebaseerd op onder meer lichtheid en zwaarte, tijdelijkheid en eeuwigheid, onmogelijke architectuur en oneindigheid; thema’s die ook centraal staan in het werk van Escher.

Suriname (1988): Filacept Den Haag met 3e zegel Escher.

Voor de indeling van deze dubbeltentoonstelling koos Gijs Van Vaerenbergh voor de door Escher geliefde tegenstelling van dag en nacht. Het eerste deel van de tentoonstelling, getiteld ‘DAG’, vindt plaats in grote lichte zalen die thematisch zijn ingedeeld en waarin het werk van Escher en de ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh elkaar uitdagen en versterken. In het tweede deel van de tentoonstelling, genaamd ‘NACHT’, krijgt Gijs Van Vaerenbergh de ruimte om hun modellen van droomarchitectuur te combineren met meer intuïtieve en eigenzinnige elementen uit het werk van Escher.

Nederlandse Antillen (1998): Privatisering Posterijen met 3e zegel Escher.

 

Een zeer mooie expo met diverse thema’s van Escher, die je nooit meer in samenhang ziet. Ga naar het Kunstmuseum voor een totaal “Escher” belevingsbezoek!

Hand met spiegelende bol, (Zelfportret in bolspiegel), 1935, Litho, Kunstmuseum Den Haag. Foto: R. Koch.

 

 

Escher gebouwen in Den Haag

Nederland (1998): 100 jaar Escher (1898 – 1998).

Met vier tentoonstellingen plus tal van activiteiten met culturele partners, scholen, wijken en ondernemers in de stad is Den Haag in 2023 stad van Escher. Tijdens dit jubileumjaar worden een aantal gebouwen in het centrum van de stad alsmede winkelruiten aangekleed in Escherstijl.

Nederland (1998): Telebrief Escher.

Grote optische illusies sieren de Haagse binnenstad. Dit jaar wordt Den Haag letterlijk de stad van Escher. Een aantal iconische gebouwen zijn speciaal voor dit jubileumjaar aangekleed in Escherstijl. Let op als je door de stad loopt, want je kunt je ogen niet geloven!

  • Stadhuis: Spui 70.
  • Provinciehuis: Zuid Hollandplein 1
  • Haagse Poort (Nationale Nederlanden): Prinses Beatrixlaan 35. Boven de A12 richting Den Haag
  • Malietoren: Bezuidenhoutseweg 12. Boven de A12 richting Den Haag

Op de 50 meter hoge gevel van het Haagse stadhuis is een op Escher-geïnspireerde optische illusie te zien. Foto: R. Koch.

 

Huis van het Boek, “De onbekende Escher”

Van 1 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 toont Huis van het boek een onbekende kant van de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher. In het Escher-jaar 2023 laat het museum een overzicht zien van werk dat Escher in opdracht maakte. Een deel van dit werk, waaronder originele tekeningen, was nog niet eerder voor het grote publiek te zien. Het omvat boekillustraties, nieuwjaarskaarten, uitnodigingen, programmaboekjes, ex librissen, postzegels en bankbiljetten, afkomstig uit de collectie van het museum, particulieren en publieke instellingen.

Escher nieuwjaarskaarten verstuurd aan vrienden.

 

Meer info:

Kunstmuseum, “Escher – Andere wereld”, t/m 10 september 2023:

https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/escher-andere-wereld

Escher in het Paleis, “De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita”. t/m 1 oktober 2023:

https://www.escherinhetpaleis.nl/tentoonstelling/de-ontdekker-van-escher-samuel-jessurun-de-mesquita/

Escher in Den Haag:  https://denhaag.com/nl/escher

Huis van het Boek, “De onbekende Escher”, 1 oktober 2023 t/m 7 januari 2024:

https://www.huisvanhetboek.nl/zien-doen-leren/tentoonstellingen/huis-van-het-boek-presenteert-dit-najaar-de-onbekende-escher

Eerdere Escher blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/escher/

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederlandse Antillen NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)