Superveilig? - Postzegelblog

Superveilig?

4

2ND usedNet als in Nederland ziet de Britse Post (Royal Mail) dat heel veel postzegels op poststukken ongestempeld in handen komen van de geadresseerden. Net als in Nederland zijn die geadresseerden blij met dit cadeautje van Royal Mail en gebruiken de postzegels opnieuw. ‘Dan moeten ze die opgeplakte zegels maar goed stempelen’ is het verweer tegen dit ‘strafbare’ feit. Is het zo moeilijk om alle te verzenden poststukken te stempelen? Blijkbaar wel.


In het verleden werd al een beveiliging toegepast om het fotokopiëren van postzegels te bemoeilijken, door een ellipsvormige uitsparing te maken in de perforatie. Een perforatie is nog wel na te maken maar met de ellipsvormige uitsparing is het al wat moeilijker. Maar het hergebruik van postzegels die niet gestempeld waren, kwam steeds vaker voor. Stempelafdrukken werden weggewassen waardoor ze ongebruikt leken. Na veel proefnemingen was men bij Royal Mail gelukkig met de volgende oplossing.

12x12ND omslag voor12x12ND omslag

Een nieuw postzegelboekje werd in april 2009 uitgegeven met als inhoud 12 postzegels voor second class poststukken. Maar de inhoud aan postzegels zag er heel anders uit!

12x12ND inhoud 880

Niet zo op het oog, maar als je ze goed bekijkt.

12x12ND zegel 881
De postzegel is zelfklevend en heeft naast de oude veiligheidskenmerken (ellipsuitsparing) nog twee ellipsvormige slits.

12x12ND zegel 883
De Britse post noemde de zegels ‘tamper-proof’ ofwel, er kon niet mee worden geknoeid. Want nadat de zelfklevende postzegel uit het boekje op het poststuk was geplakt. Kon deze alleen verwijderd worden met achterlating van de twee slits. Zo werd de zegel zodanig ‘beschadigd’, dat deze niet voor een tweede keer kon worden gebruikt. En kopiëren? Daarop had men ook iets extra’s gevonden. Het zegelbeeld was bedrukt met vage letters ROYAL MAIL in een onregelmatig patroon.

12x12ND zegel 884
Voor de ‘postfris’ verzamelaar geen probleem: de zegel uitknippen en zo bewaren. Maar de verzamelaar die alleen gestempelde postzegels verzamelt? Zijn de zegels waaruit de twee ellipsen zijn verdwenen nog wel verzamelwaardig? Waar eindigt de beveiligingswedloop?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 13 juli 2009 om 20:33

  Het is postaal, dus verzamelwaardig voor de filatelist. Het leuke hiervan is dat je er nu ook een verhaal bij kan vertellen over het “waarom van de gaten”. En de beveiligingswedloop?? Ik vraag me af waarom. Loopt een Postbedrijf dan zoveel miljoenen schade dat dit allemaal nodig is? Ik kan het me niet voorstellen.

 • Arjan Keppel op 15 juli 2009 om 16:54

  Ik lees nu net in de nieuwste Stamp Magazine dat je de nieuwe Machin zegels dan wel niet af kunt weken maar dat ze met aanstekerbenzine (heet dat zo?) best wel van de envelop komen. Nadeel voor de verzamelaar is dan dat de plaklaag er nog op zit dus kun je er niet zo veel mee, voordeel voor de fraudeur (waar dit toch allemaal zogenaamd om te doen was?????) is dat je de zegel zo weer op een envelop kunt plakken!
  Lekker slim, Royal Mail! Maar hun kas is weer goed gevuld!

 • Rein op 15 juli 2009 om 19:14

  @Arjan

  Hoezo kas goed gevuld??? Moet een bedrijf perse met verlies draaien????

  Als je het hebt over de Machin ponden die niet verkocht worden dan aan verzamelaars dan zie ik je punt…

  Maar hier??? De Engelsen hebben de ellips-tanding uitgevonden. Hebben ze daarop niet genoeg patent-winst op gemaakt? Of leverde de patent-verkopen aan Polen en Nedelrand niet genoeg op???

 • Arjan Keppel op 15 juli 2009 om 20:09

  Dat was ook voornamelijk het punt dat ik maakte. Het gros van de nieuwe zegels met deze slitjes zijn zegels die niet in de normale verkoop zijn en die waarden hebben van zeg 1 euro 35 tot 4 euro 50. En dan wil iedereen die naar compleetheid streeft (en dat zijn veel Machin-lui)ook de cylinderblokken hebben. Kassa!
  Maar van mij mag het hoor. Liever dat dan de tarieven omhoog. Oh, wacht eens even, dat jaarlijks evenement hebben we ook net gehad…………
  :-)
  Arjan

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)