Provinz Sachsen - Postzegelblog

Provinz Sachsen

0

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland bezet door de geällieerden. Het oostelijke deel werd bezet door Russische troepen van wat later werd de Duitse Democratische Republiek. Ten behoeve van de postdienst was het land verdeeld in districten (Ober Post Direktion) en de provincie Saksen behoorde tot Halle en Maagdenburg.

Grote hoeveelheden bezettingszegels werden gedrukt op vele verschillende papiersoorten. Zo verscheen op 17 december 1945 twee postzegels gewijd aan de ‘Bodenreform’, of, zoals men bij ons zou zeggen, de agrarische ruilverkaveling. De twee zegels met een afbeelding van een ploegende boer waren ontworpen door Gebauer en in boekdruk gedrukt door Ebelt in vellen van 5 bij 10 stuks. De eerste oplage werd ongetand verkocht en deze zegels komt men het meest tegen.

Het eerste gebruikte papier was grauwgrijs tot geelgrauw en dun van kwaliteit. Later is dikker, groffer papier gebruikt.

Op dit soort papier zijn de proefdrukken vervaardigd. De proefdrukken kan men alleen herkennen als men een randstuk heeft. Daarbij zijn de cijfers aan de linkerzijde van het vel staand afgedrukt, terwijl de cijfers op de normaal verkochte vellen liggend voorkomen. Op de proefvellen ontbreken aan de rechter zijde de waardeaanduidingen. Proefdrukken zijn bijzonder zeldzaam.

De twee postzegels werden ook getand uitgegeven. Men kent ze vierzijdig getand met lijntanding 11½, horizontaal ongetand en verticaal getand, horizontaal getand en verticaal ongetand en met een onregelmatig gevormde doorsteektanding.

Bij beide waarden komen plaatfouten voor. De bekendste plaatfouten op de 12 Pfennig zegel zijn de beschadigde letter Z van PROVINZ, ook wel ‘hartje’ genoemd en de beschadigde kaderlijn links boven het cijfer 1. Ook rechtsboven kan men soms een foutje in het kader boven de letter M vinden, maar dat wordt beschouwd als een druktoevalligheid. Druktoevalligheden treft men in deze serie veelvuldig aan. Verder komen zegels voor die gedrukt zijn op de gomzijde. De oplage bedroeg meer dan 12 miljoen series.

Op 21 februari 1946 verscheen een herdruk van de twee postzegels die totaal verschilde met de eerste oplage. De twee zegels waren gedrukt op dun, glanzend, doorzichtig papier met watermerk. Door verzamelaars wordt het sigarettenpapier genoemd. Ze komen zowel ongetand, gedeeltelijk getand als vierzijdig getand voor.

De postzegels werden gedrukt door Giesecke & Devrient in boekdruk. Het gebruikte papier was oorspronkelijk bedoeld voor Griekse belastingzegels en had een watermerk bestaande uit Griekse letters M en ?. De oplage bedroeg meer dan 6 miljoen series.
Twee eenvoudige zegels met vele verzamelmogelijkheden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DDR Duitsland Griekenland Rusland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)