Bosdieren (deel 1) - Postzegelblog

Bosdieren (deel 1)

0

Een mooie serie postzegels met afbeeldingen van bosdieren werd door Royal Mail uitgegeven op 16 september 2004. De afbeeldingen op de postzegels werden vormgegeven door Kate Stephens naar foto’s van diverse fotografen. De postzegels, in blokken van 10 stuks in vellen, werden gedrukt door Joh. Enschedé Security Print in Haarlem.

 

Op de Britse eilanden komen ongeveer 60 verschillende soorten zoogdieren voor. Bijna de helft daarvan is niet inheems maar door allerlei omstandigheden in het land terecht gekomen zoals de grijze eekhoorn en het konijn. Het is niet de eerste keer dat Royal Mail postzegels uitbrengt met afbeeldingen van zoogdieren, vooral bedreigde diersoorten. Het was al op 5 oktober 1977 dat de eerste serie uitkwam met onder andere de otter en de das.

De tweede serie bedreigde dieren verscheen op 20 mei 1986 waaronder de boommarter en de wilde kat. Beide series ontvingen veel waardering van de Britse verzamelaars en gebruikers van de postzegels. Van de eerste serie werden zelfs van de ontwerpen, vervaardigd door Patrick Oxenham, kunstreproducties aangeboden. De tweede serie was ontworpen door natuurkunstenaar Ken Lilly.

De postdiensten van vele landen hebben postzegels uitgegeven met al dan niet bedreigde diersoorten. Als voorbeeld van de honderden postzegels met zoogdieren twee exemplaren uit Hongarije met een afbeelding van de otter en de das.

Kate Stephens gebruikte fotomateriaal van natuurfotografen om de postzegels vorm te geven. De boommarter werd gefotografeerd door John Cancalosi. Hij is lid van de ‘Nature Picture Library’ die meer dan 500 natuurfotografen vertegenwoordigt. Op de website van de NPL staan meer dan 500.000 natuurfoto’s van de leden. De NPL is gevestigd in Bristol nabij de BBC Natural History Unit. Kate Stephens had keuze uit meer dan 700 foto’s van boommarters die zich in de bibliotheek bevinden waarvan vier van Cancalosi. De boommarter komt alleen voor in Schotland waar het dier zich voedt met bosbessen, lijsterbessen en bramen. Het is vooral een nachtdier. In Groot-Brittannië wordt de boommarter, dennenmarter genoemd.

De ree werd gefotografeerd door Andy Rouse, lid van de NHPA, de ‘Natural History Picture Agency’, een van de grootste bibliotheken ter wereld voor natuurfoto’s. Rouse is een bekende verschijning op de Britse televisie met programma’s over de natuur, vooral over dieren in het wild. Hij noemt zichzelf Wildmanrouse. Op de website van de NPL staan 36 foto’s van hem met afbeeldingen van reeën, de meeste gefotografeerd in de bossen van het graafschap Wiltshire.

De complete serie werd gebruikt door de ‘British Deer Society’ te Fordingbridge, gevestigd in het graafschap Hampshire in de New Forest dat grents aan Wiltshire. Het stempel werd in zilverkleur afgedrukt omdat een stempel in zwarte inkt totaal onleesbaar zou zijn op de donkere postzegels. De kop van het hert met gewei is het logo van de vereniging die is opgericht in 1963.

Laurie Campbell, ook lid van de NHPA, fotografeerde de das in de ingang van de dassenburcht. Laurie is een van de leidende natuur- en landschapsfotografen van Schotland. Hij bezit een eigen fotobibliotheek met 120.000 foto’s, ook van andere Schotse fotografen. Op de website van de NPL zijn vijf foto’s van dassen van hem te zien. De das behoort tot de marterachtigen. Overdag verblijft het dier in een ondergronds netwerk van tunnels die samen een burcht vormen. Burchten kunnen eeuwenoud worden. De das is een nachtdier dat voedsel zoekt in de vorm van bessen, noten, gevallen fruit, eikels, regenwormen, kevers en insectenlarven. Echt kieskeurig zijn de dassen niet.

Met postzegels uit de serie bosdieren werden in 2004 heel wat eerstedag enveloppen vervaardigd. En dan is het natuurlijk zoeken naar een plaatsnaam die past bij het afgebeelde dier, in dit geval de das, of in het Engels, de ‘badger’. Wellicht kent u de politieserie ‘Midsomer murders’ met DCI Tom Barnaby? Daarin komt de naam van het dorpje ‘Badger’s Drift’  in voor. Maar dat is geen bestaand dorp. De filmsets waren in Bledlow in het graafschap Buckinghamshire en Warborough in Oxfordshire. Er bestaan wel twee gehuchten, een met de naam Badger en de ander met de naam Burnhill Green, ten westen van de stad Wolverhampton. De drie namen komen voor in het stempel.

Badgers Mount is een dorpje in het graafschap Kent ongeveer 6 kilometer ten zuidoosten van het stadje Orpington en zes kilometer ten noordwesten van Sevenoaks. In het stempel is de benaming van het dorp foutief weergegeven als Badger’s Mount. Ook hier de zilverkleurige afdruk van het eerstedag stempel in verband met de donkere kleuren van de postzegels.

De grote bosmuis werd vroeger ook wel geelhalsbosmuis genoemd, zoals ook vermeld staat op de postzegel. De foto werd genomen door Stephen Dalton, lid, later eigenaar van de NHPA. Hij is geboren in 1937 en was van jongs af aan erg geïnteresseerd in de natuur en fotografie. Het zat in de familie, want zijn vader, officier in de Royal Air Force, was vogelfotograaf en zijn peetvader verzamelde vlinders, motten en kevers. Hij was de eerste die haarscherpe foto’s kon maken van vliegende insecten.

Uitgeverij Benham van eerstedag enveloppen had natuurlijk een stempel nodig waarin de muis was verwerkt als plaatsnaam. Hij hoefde niet lang te zoeken want het kustplaatsje Mousehole in het graafschap Cornwall is wel bekend bij toeristen. En het heeft zelfs een postkantoor aan de havenkant op de North Cliff. De grote bosmuis, die een lengte kan krijgen van 10 centimeter, is een goede bomenklimmer om daar, zoals te zien is in het stempel, zich te goed te doen aan de eikels.

De foto van de wilde kat werd genomen door Mark Hamblin, een Schotse natuurfotograaf uit Carrbridge in de Schotse Hooglanden, 10 kilometer ten noorden van Aviemore. De naam Carrbridge is afkomstig van de brug die hier in 1717 over de rivier Dulnain werd gebouwd. Op de website van de NPL staat slechts één kort filmpje van hem van de wilde kat die net uit de slaap ontwaakt en recht in de camera kijkt. De wilde kat komt alleen voor in Noord en Oost Schotland. Naar schatting leven hier tussen de 1.000 en 4.000 exemplaren. Ze worden bedreigd in hun unieke eigenschappen door vermenging met verwilderde huiskatten.

De naam van een stad of dorp beginnende met ‘cat’ heb ik niet kunnen vinden. Maar wat ons nog wel heel goed bij staat is ons bezoek aan de ‘Cat and Fiddle’ een herberg of inn, ook wel pub genoemd, op een hoogte van 515 meter boven de zeespiegel aan de A537 tussen Macclesfield en Buxton. In het laatste stadje in het graafschap Derbyshire, hadden we een bed & breakfast adres om het nationaal park Peak District van daaruit te verkennen. En af te dalen in de verschillende grotten die daar liggen. En een bezoek te brengen aan de ‘Cat and Fiddle’ voor een lunch met onze twee jongens.

Boven de ingang van de pub uit 1813 is een plaquette te zien waarin de kat met een viool is afgebeeld. De foto werd op 27 mei 2006 genomen door Dave Dunford. Voor zover mij bekend is de pub eind 2015 gesloten. Het was toen de op één na hoogst gelegen herberg in Engeland, na de Tan Hill Inn in Noord Yorkshire die op 528 meter hoogte is te vinden in het Swaledale vlak bij Keld aan de Pennine Way. In deel 2 ga ik verder in op de vijf andere postzegels uit de serie ‘Bosdieren’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Katten VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)