Schaakbord op postzegelvel - Postzegelblog

Schaakbord op postzegelvel

3

Op 24 september 2004 gaf de Hongaarse post een heel bijzonder vel postzegels uit. Het thema schaken komt in meer dan 140 landen voor op postzegels, meestal een enkele zegel of in een beperkte aantal in een serie. Maar nog nooit eerder was een compleet schaakbord weergegeven.

Het vel bestaande uit 64 postzegels komt overeen met het aantal velden op een schaakbord.

Schaken postzegelvel
Op de velrand zijn letters a tot en met h en de cijfers 1 tot en met 8 opgenomen die ook overeenstemmen met de posities op een schaakbord. Het totale vel laat de opening zien van de zogenoemde ´Hongaarse verdediging´ met als zetten: 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Le7. Deze opening is een variant in het open spel en bestaat al heel lang. De opening is halverwege de 19de eeuw geïntroduceerd bij correspondentieschaakpartijen gespeeld van 1842 tot 1845, tussen de hoofdsteden Parijs en Pest. Schaakgrootmeesters, zoals voormalige Russische wereldkampioen 1957 namen de opening vaak in hun partijen op.

Schaken veld zwart

De schaakstukken zijn gestileerd weergegeven in wit en zwart, voor elke schaakliefhebber is het duidelijk welk stuk is bedoeld.

Schaken velden

Op elke zegel is een stukje geschiedenis van het Hongaarse schaken opgenomen, te beginnen met de oudste bekende feiten, van meer dan duizend jaar geleden. De geschiedenis is in ongeveer 1.600 karakters weergegeven, een miniatuurschrift. Men heeft echt een loep nodig om de gegevens te kunnen lezen. De zegels hebben elk een waarde van 50 forint. De landsnaam, Hongarije (Magyaroszág)  is onderaan weergegeven. Of er foutjes in staan? Ik heb het niet kunnen ontdekken, maar ik vermoed dat de corrector die de teksten heeft nagekeken, wel met hoofdpijn naar bed is gegaan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)