Engelse tuinen - Postzegelblog

Engelse tuinen

7

pitmedden-gardensBij een vakantie in Groot Brittannië behoort steevast een of meer bezoeken aan een tuin. Het land is rijk aan tuinen en tuinlandschappen. Tuinieren zit de Britten in het bloed! Wekelijks is op BBC Television of een ander net wel een programma over tuinen en tuinieren te volgen. En ze zijn trots op hun tuinen!

Vrijwel elk landgoed is of was omgeven door tuinen en parken. In 1983 gaf de Britse Post (Royal Mail) een serie van vier postzegels uit met de tuin als onderwerp.

garden-31p-007-300p.jpg

De formele tuin uit de zeventiende eeuw van Pitmedden is een bezienswaardigheid. De tuin werd in 1675 aangelegd in opdracht van Sir Alexander Seton. In 1950 werd de tuin overgedragen aan de National Trust for Scotland die de tuin laat onderhouden. De lengte van de buxushaagjes bedraagt acht kilometer en er zijn in de perken meer dan 40.000 planten te bewonderen. Bij het landgoed behoort een museum over het boerenleven. Het landgoed met de tuinen is te vinden ongeveer 22 kilometer ten noorden van Aberdeen in Schotland bij het plaatsje Ellon.

blenheim-gardens-a-190p.jpg brown-190p.jpg

brown-190p.jpgVlak bij Oxford bij het plaatsje Woodstock ligt een enorm paleis: Blenheim Palace. Het paleis werd gebouwd voor de First Duke of Marlborough en is het geboortehuis van Sir Winston Churchill. Het paleis was een geschenk van Queen Anne aan de Duke als dank voor zijn overwinning na de Slag bij Blindheim op 13 augustus 1704. Het parklandschap werd in 1764 aangelegd door Lancelot ‘Capability’ Brown. Hij liet het kunstmatige meer aanleggen dat op de postzegel is te zien.

garden-28p-006-300p.jpg

Hij ontwierp meer dan 170 parklandschappen behorende bij landhuizen en kastelen, waarvan er nog vele bestaan en die kunnen worden bezocht. Zijn bijnaam ‘Capability’ dankt hij aan zijn gezegde dat hij gebruikte bij zijn klanten: Your garden has ‘great capabilities’. En dat maakte hij dan ook helemaal waar, met partijen grote bomen en veel water. Hij wordt beschouwd als de grootste tuinier van zijn tijd.

biddulph-egyptische-tuin-190p.jpg biddulph-grange-190p.jpg

Twee Egyptische Sfinxen flankeren een stenen doorgang in de tuin van Biddulph Grange. De tuin en landhuis liggen vlak bij Stoke-on-Trent in het graafschap Staffordshire. Een grange was van oorsprong een herenboerderij, maar werd later steeds meer een comfortabel landhuis. De tuin werd aangelegd door James Bateman, die leefde van 1811 tot 1897.

garden-205p-004-300p.jpg
Hij ging wonen in Biddulph in 1840 waarvoor hij met de hulp van zijn vriend Edward William Cooke de tuin ontwierp. Hij was een groot liefhebber van orchideeën. Beroemd zijn de rododendrons en azalea’s in de tuin die volop bloeien in de late lente.

sissinghurst-b-190p.jpg sissinghurst-a-190p.jpg

Een van de beroemdste tuinen wordt ook wel de ‘The most beautiful garden of England’ genoemd, een creatie uit 1930 van Vita Sackville-West, schrijfster, en haar echtgenoot, Sir Harold Nicolson. De tuin is sinds 1967 eigendom van de National Trust en vele duizenden bezoekers genieten van de talloze bloemen.

garden-16p-005-300p.jpg

De tuin ligt vlak bij Cranbrook in het graafschap Kent. In de tuin zijn vele muren opgetrokken en hagen geplant, waardoor tientallen mooie doorgangen zijn ontstaan. De mooiste tuin is wel de witte tuin, waarin alleen bloemen voorkomen die wit zijn van kleur. En natuurlijk een prachtige rozentuin. Waar vele soorten in voorkomen, ook uitgebeeld op een serie postzegels.
roos-11p-001-190p.jpg roos-13p-002-190p.jpg roos-10p-999-190p.jpg

Het is heerlijk toeven in een Engelse tuin. Ik verlang weer naar de zomer bij het zien van deze zegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • Dolores op 25 januari 2008 om 01:10

  Wil ik er aan toevoegen dat Groot-Britannie bekend staat om zijn tuinen, maar bijvoorbeeld Australie ook prachtige tuinen heeft, en mooie postzegels daarvan.

  Leuk onderwerp om te verzamelen vind ik, ook voor de beginnende verzamelaar of juist voor een beginnende verzamelaar, omdat het aanbod niet zo onnoemelijk groot is, wel gevarieerd is, het niet heel moeilijk is om bijv. via internet aan meer informatie te komen over zowel de postzegel als de tuinen, en omdat de verzameling makkelijk uit te breiden is met postzegels van de verschillende planten en bloemen in een tuin. Of eerstedagsenveloppen, of een leuke sluitzegel, etc.

 • talita op 3 maart 2008 om 08:50

  HooII!
  Ik gebruik deze informatie voor project bij ons op school!
  Erg bedankt!

  gr. Talita van Vliet
  klas M1A

 • Christina Rondeel op 18 november 2008 om 12:45

  Leuke wetenswaardigheid, Cees, over die serie van 4 postzegels met de tuin als onderwerp in 1983. Weliswaar ben ik geen fillatelist, maar toch heel leuk om te weten. Bovendien biedt de nadere info heel wat meer inzicht over de 4 gekozen tuinen.
  Dat een paar hele mooie exemplaren van de Engelse tuinen op die manier eens extra in het zonnetje zijn gezet lijkt mij terecht, want eerlijk is eerlijk, ze zijn ook echt prachtig en zeer idyllisch om in te vertoeven.

 • Groupon op 2 augustus 2011 om 13:36

  Is het mogelijk om meer informatie te krijgen over dit onderwerp voor een schoolproject?

 • Cees op 2 augustus 2011 om 15:22

  Groupon, kijk eens op de websites: http://www.gardensofgreatbritain.com
  http://www.greatbritishgardens.co.uk
  http://www.britainsfinest.co.uk/gardens
  Daar zit beslist iets bruikbaars bij.
  Veel succes gewenst.

 • Kroos op 22 november 2011 om 10:10

  @Cees

  Super bedankt voor de links, heb ik veel aan gehad!

  Groet,
  Kroos
  Sweetdeal.nl

 • ibood hunt op 24 januari 2012 om 13:15

  Prachtige tuinen hoor, ben benieuwd hoe ze deze zo architectisch inrichten!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)