De Legende van Sleepy Hollow - Postzegelblog

De Legende van Sleepy Hollow

2

Dit is geen gewoon verhaal, het is pure horror. En al is het eeuwenoud, het wordt ieder jaar weer opnieuw verteld met nog meer spanning, nog meer gruwel. Het speelt zich af in 1790 in Sleepy Hollow (vallei), een nederzetting van Nederlandse kolonisten, deel uitmakend van het plaatsje Tarry Town, New York. Washington Irving schreef dit korte verhaal in 1820. Samen met het verhaal van Rip van Winkle, ook van zijn hand, zijn het de eerste voorbeelden van Amerikaanse fictie met nimmer aflatende populariteit, met name in de tijd rondom Halloween.

‘Vanwege de lome rust van deze plaats, en het bijzondere karakter van haar bewoners, die afstammen van de originele Nederlandse kolonisten, is deze afgelegen vallei reeds lang bekend onder de naam Sleepy Hollow…. Een soezerige, dromige sluier schijnt over het land te hangen en de gehele atmosfeer te vervullen’.
Washington Irving, ‘The Legend of Sleepy Hollow’.

Sleepy Hollow is niet wat het lijkt. Het staat bekend om zijn spoken en de griezelige sfeer die hangt in de verbeelding van de bewoners en bezoekers. Sommige bewoners beweren dat de plaats werd behekst in de vroege dagen van de kolonisatie en de verhalen van bovennatuurlijke en mysterieuze gebeurtenissen zijn aan de orde van de dag. Ze zien visioenen en vreemde verschijningen en horen muziek en stemmen ‘in de lucht’. Lokale verhalen en lichtende gezichten in het schemerduister beheersen het leven van de bewoners. De meest beruchte geest in de Hollow en het hoofd van alle bovennatuurlijke krachten is de ‘Ruiter zonder Hoofd’. Het is waarschijnlijk de rusteloze geest van een Hessische* cavalerist wiens hoofd er af was geschoten door een verdwaalde kanonskogel gedurende een of andere veldslag tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en die ’s nachts naar het slagveld rijdt op zoek naar zijn hoofd.

*Hessians waren Duitse soldaten die als hulptroepen fungeerden voor het Britse leger gedurende de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De kreet werd vaak gebruikt voor alle Duitsers aldaar, aangezien 65% van hen uit de Duitse staten Hessel-Kassel en Hessen-Hanau kwamen.

De legende vertelt het verhaal van Ichabod Crane, een bijgelovige en achterdochtige onderwijzer uit Connecticut, die naar Sleepy Hollow komt. Hij maakt zich geliefd door behulpzaam te zijn bij talloze klusjes en is een welkome gast bij de vrouwen, omdat hij een geboren roddelaar is. Hij gelooft in hekserij en wonderbaarlijke zaken. Hij luistert graag naar de oude Nederlandse vrouwen met hun verhalen over geesten en kabouters, betoverde plaatsen en natuurlijk de ‘Ruiter zonder Hoofd’. Ichabod Crane is de rivaal van Abraham ‘Brom Bones’ Van Brunt, aangezien zij beiden dingen naar de hand van de 18 jarige Katerina Van Tassel, enig kind en dochter van de rijke boer Baltus Van Tassel. Van Brunt haalt een aantal streken uit met Ichabod en de stemming tussen de drie is om te snijden. Crane is te gast bij een oogst-feestje bij de Van Tassels met als bedoeling na afloop Katerina ten huwelijk te vragen. Hij krijgt nul op het rekest.

Diep terneergeslagen springt hij op zijn paard Buskruit en rijdt door de bossen van Van Tassels huis naar de boerderij in Sleepy Hollow waar hij momenteel verblijft. Hij passeert enkele behekste plaatsen en na de griezelverhalen op het feestje van Van Tassel gieren de zenuwen door zijn keel. Dan ziet hij een ruiter gekleed in een mantel bij het moeras. Zijn hoofd zit niet op zijn schouders, maar hangt aan zijn zadel. Het lukt Ichabod Crane met Buskruit het bruggetje bij de Pocantico rivier over te steken ter hoogte van de oude Nederlandse Kerk en de bijbehorende begraafplaats in Sleepy Hollow. Als hij omkijkt ziet hij de vreemde ruiter met een enorme zwaai het hoofd zijn richting op gooien. Het is te laat en Ichabod Crane bijt in het stof. De volgende ochtend staat Buskruit te grazen bij zijn meesters hek, maar Ichabod is verdwenen, daarmee de ruimte gevend aan Katerina om later Van Brunt te trouwen. Alleen zijn hoed, zijn vertrapte zadel en een verbrijzelde pompoen zijn de overblijfselen van Ichabod Crane. Hoewel boze tongen beweren dat dit niet de echte ‘Ruiter zonder Hoofd’ is geweest maar een woedende, verklede Van Brunt, zijn de oude vrouwtjes in het dorp er nu zeker van: Ichabod is met behulp van bovennatuurlijke krachten verdwenen.

De oude Nederlandse Hervormde Kerk met bijbehorend kerkhof. Het is één van de oudste gebouwen in de Staat New York, gebouwd door Nederlandse emigranten. De kleine, in Nederland gemaakte luidklok dateert uit 1685 en hangt nog steeds in de open torenspits. Op de klok staat een inscriptie uit de Bijbel: ‘Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn?’. De kerk wordt nog steeds voor allerlei activiteiten gebruikt.

De film ‘Sleepy Hollow’ (1999) is gebaseerd op bovenstaand verhaal en speelt zich af in 1790 in Sleepy Hollow. Ichabod Crane (Johnny Depp) is hierin geen onderwijzer, maar een politieman uit New York die er op uit wordt gestuurd om een serie mysterieuze moorden in het dorp op te lossen, die gepleegd zouden zijn door de ‘Ruiter zonder Hoofd’. De film werd een groot succes.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Nederland ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)