Briefkaart uit barak 68 Westerbork - Postzegelblog

Briefkaart uit barak 68 Westerbork

2

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 107.000 door de Duitsers gevangen genomen mensen, vooral Joden, via het doorgangskamp Westerbork in 93 treinen naar vernietigingskampen in Oost-Europa gevoerd. In totaal keerden slechts ongeveer 5.000 gevangenen terug. Een vreselijk hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog.

Het was dan ook met een schok toen ik bijgaande briefkaart in een stapeltje briefkaarten van hetzelfde model tegenkwam. Mij was het te doen om de stempelafdrukken, maar de afzender, G. Goesmann Westerbork Barak 68, viel meteen op. Een briefkaart op 28 augustus 1943 verzonden naar Prinsengracht 201 te Amsterdam, een statig huis. De afdruk van het stempel van Assen 2 was erg onduidelijk, maar de datum goed leesbaar.

Wat schreef de heer Goesmann aan de heer Verburg? Hierbij de met potlood geschreven tekst op de kaart:

Westerbork, 25 augustus 1943 (dit was een woensdag)
Zeer geachte heer Verburg,
Wanneer U deze briefkaart ontvangt, bent u en de Uwen zeer zeker van Uw vacantie-reis teruggekeerd en wij hopen, dat U allen de gewenschte plaisir ervan gehad heeft. U was zeker weer in Laag-Soeren? Wij maken het naar omstandigheden goed, ook mijn vrouwtje voelt zich sedert ca. 14 dagen weer helemaal gezond en ik hoop ten zeerste, dat dit zoo blijft. Over ca. 2 maanden zal dan de blijde gebeurtenis plaats vinden. Sedert meer dan 2 weken mochten wij van U geen paket meer ontvangen; op Dinsdag 10 dezer ontvingen wij  het laatste van U. Indien U weer eens eentje stuurt, wilt U s.v.p. ook weer 1 pakje cigaretten bijvoegen, waarop ik zoo erg gesteld ben en waarvoor ik U bij voorbaat mijn beste dank zeg. Het is nu al meer dan 2 maanden geleden, dat wij van Amsterdam weg zijn, de tijd loopt gauw, maar ik hoop eveneens, dat wij over 2 maanden weer in Amsterdam terug zijn en dat wij een vredeskind meebrengen. Vergeet U ons niet en dank voor alles! U, Uw vrouw en Loukie onze beste groeten.
In een ander handschrift: Beste groeten Ruth Goesmann.

Zijn de heer en mevrouw Goesmann inderdaad na twee maanden met hun kind teruggekeerd naar Amsterdam? Of waren zij deel van de 107.000 mensen die op transport zijn gesteld? Of behoorden zij tot de 5.000 overlevenden? Ik ben daar helaas niet achtergekomen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Cees op 6 november 2012 om 14:48

  Met behulp van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het tragische lot van het koopmansgezin Goldmann uit Amsterdam duidelijk geworden.
  Op 29 oktober 1943 werd Jones Gabriel in kamp Westerbork geboren. Het gezin Goldmann vertrok op 5 april 1944 vanuit Westerbork naar Theresienstadt. Jones Gabriel overleed hier op 13 september 1944. Gerhard Goldmann (geboren op 5 februari 1905 te Keulen, Duitsland) werd op 25 september 1944 doorgestuurd naar Auschwitz-Birkenau. Hij overleed te Dachau op 18 januari 1945. Zijn echtgenote Ruth Lilienfeld (geboren op 31 mei 1908 te Rees in Duitsland) overleed op 28 februari 1945.
  De briefkaart bevindt zich thans in de collectie van het Museum te Westerbork.

 • B.Buurmeijer op 12 november 2012 om 11:42

  Goed dat dit soort documentatie voor het nageslacht bewaard blijft.De inhoud van de briefkaart is in deze zin ook dramatisch omdat-hoewel het echtpaar oorapronkelijk Duits was en dus beter had moeten weten-hier toch nog optimisme / hoop uit spreekt.
  Schrijver dezes is van 1932.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)