De tantalium lamp - Postzegelblog

De tantalium lamp

2

Als verzamelaar van de postzegels en postwaardestukken van Bosnië-Herzegovina kreeg ik een envelop in handen met daarop een paartje van de 5 Heller groen met afbeelding van Keizer Franz Joseph 1. De postzegel werd uitgegeven op 4 oktober 1912.

De datum in de stempelafdruk van Sarajevo is 22 februari 1914, slechts vier maanden voor de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk in Sarajevo. Een van de aanleidingen voor het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Op zich is een dergelijke envelop niet bijzonder. Maar wat de aandacht trok was het reclamevignet links onder: Tantal Lampe. Ergens ging een lichtje branden. Was dit de voorloper van de wolfraam gloeilamp? En internet gaf weer uitkomst.


De tantalium gloeilamp werd geïntroduceerd door Siemens, een uitvinding van de Zwitser Otto Feuerlein. Hij nam in 1902 de leiding over van de gloeilampenfabriek van Siemens, waar toen nog de gloeilampen werden gemaakt met koolstofdraad. In feite had een collega van Feuerlein, Werner von Bolton, het element tantalium gevonden als mogelijke opvolger van de koolstofdraad.
In 1905 was men al zo ver dat de tantaliumlamp in serieproductie kon worden genomen. Tantalium is een scheikundig element met het symbool Ta en atoomnummer 73. De koolstofdraad had daarmee afgedaan. De tantalium lamp werd nu standaard in de wereld toegepast, een vooruitgang door het lagere stroomverbruik en een grotere lichtopbrengst. De lampen waren ook minder kwetsbaar en konden gemakkelijker tegen een stootje bij vervoer. Maar de tantalium lamp had slechts een kleine levensduur. In 1910 werd een nog betere gloeidraad uitgevonden, vervaardigd van wolfraam.
Een klein vignet op een envelop die toch weer enig licht bij mij deed schijnen over de geschiedenis van de gloeilamp. En dat vanuit Bosnië-Herzegovina!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)