Nieuwe (Un-) Inverted Jenny postzegels - Postzegelblog

Nieuwe (Un-) Inverted Jenny postzegels

2

1De ‘Inverted Jenny’ behoort tot de bekendste postzegels en wees nu eerlijk wie wil deze bijzondere postzegel niet in zijn/haar verzameling hebben? Vanaf nu behoort dit tot de mogelijkheden, want United States Post geeft gloednieuwe Inverted Jennys uit ter herdenking van deze uiterst zeldzame luchtpostzegel uit 1918.

Het verhaal achter de misdruk

In het begin van de 20e eeuw experimenteerde United States Post met het vervoeren van post met het vliegtuig wat in 1918 resulteerde in de invoering van een luchtpostdienst die op regelmatige basis post vervoerde. De tarieven voor poststukken vervoerd in de lucht waren 24 cent, wat aanzienlijk hoger was dan de 3 cent die bij reguliere post van toepassing was. Hier moest een nieuwe postzegel voor gedrukt worden. Deze zegel werd in grote haast gemaakt, de tijd tussen het graveren en de uiteindelijke druk van de postzegel schijnt maar zes dagen te zijn geweest. Doordat de postzegel in twee kleuren is gedrukt, moest het postzegelvel twee keer door de pers om de afzonderlijke kleuren aan te brengen. Dit is bij minstens een vel niet helemaal goed gegaan, omdat hierbij de afbeelding van het vliegtuigje, een Curtiss JN-4 (Curtiss Jenny), op zijn kop is gedrukt ten opzichte van het kader.

Untitled-2

Het nieuwe postzegelvel

De postzegels op het postzegelvelletje hebben een nominale waarde van $2.- De zegels zijn dus duidelijk te onderscheiden van de originele zegels uit 1918 met de waarde van $0.24.

3

Op de illustratie rond de postzegels is het volgende zichtbaar: Het National Postal Museum in Washington, D.C., de route van de eerste luchtpostvlucht tussen Washington, Philadelphia en New York.

Links onder is luchtvaartpionier Rueben H.Fleet afgebeeld die leiding had over de eerste groep luchtpost piloten.

Verschijningsdatum: 22 September 2013, oplage 2,2 miljoen velletjes.

Un-Inverted Jenny

Nu is bekend geworden dat er van deze nieuwe uitgave van de 2 dollar zegel, in totaal 100 velletjes uitgegeven zijn waarvan het middenstuk van de kopstaande Jenny wel juist geplaatst is.

4

Opzettelijke uitgifte

Het idee van Postmaster Patrick R. Donahoe om met voorbedachte rade van deze misdruk een misdruk te maken is opmerkelijk te noemen, vooral omdat er bij de eerste ontdekking al gespeculeerd werd over een zeer hoge waarde. En nu is er één van deze velletjes in januari verkocht voor 25.000 dollar.

7

Bijsluiter van de Right Side Up Jenny Stamps, om de vondst aan te melden bij USPS

Vondst van een verzamelaar

Michael Generali kocht op 13 maart in het postkantoor McNeil in Austin, Texas de laatste twintig velletjes van de Inverted Jenny. Eenmaal thuisgekomen vond hij in de laatste souvenirverpakking de Un-inverted Jenny. “Dit is de meest opwindendste vondst uit mijn leven, en ik verzamel al sinds 1962”.

Hij nam contact op met het hoofdkantoor van de Postal Service via het telefoonnummer dat op het kartonnen inzetstuk staat en kreeg te horen dat zijn vondst het achtste gemelde exemplaar was, op dat moment bekend bij de US Postal Service.

Het velletje met zes postzegels van $ 2 met de Un-inverted Jenny.

 Zoektocht

Tot nu toe zijn er slechts 15 velletjes bekend, dus zijn er nog vijfentachtig velletjes te ontdekken. Omdat de velletjes in een souvenirverpakking zitten en apart verpakt zijn, zijn ze aan de buitenkant niet te herkennen. Ook de verspreiding is divers, naast het opduiken van dit velletje in Texas, Illinois, Georgia, New York en Canada. Het tweede gemelde velletje is gevonden in California door de verzamelaar Fred Everett, besteld bij de filatelistische dienst van US Postal Service.

6

Certificaat van Patrick R. Donahoe van het tweede gemelde exemplaar.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • toon op 14 mei 2014 om 10:24

    Het nieuwsblad USCA-post van de gerenommeerde vereniging USA-Canada-filatelie vertelt in Jaargang 35, nummer 189 van mei 2014 op blz 23 dat de uitgifte van de “100 additional” velletjes een 1-APRIL-GRAP is! Zijn bovenstaande gegevens dan ook verzonnen?

  • Postzegelblog op 14 mei 2014 om 14:29

    Inderdaad zijn er niet naast de 100 velletjes nogmaals 100 velletjes bijgedrukt zoals USPS op 1 april aangaf.
    Dat er 100 velletje in omloop zijn is geen 1 April grap. Dus bovenstaande informatie is niet verzonnen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)