Britse componisten - Postzegelblog

Britse componisten

0

Niet iedereen is liefhebber van klassieke muziek. Toch heeft de Britse Royal Mail een serie van vier postzegels uitgegeven in het kader van het Europese jaar van de Muziek op 14 mei 1985. Vier postzegels gewijd aan Britse componisten.

Ontwerper Wilson McLean heeft het formaat vierkant voor de postzegels gekozen en de waardeaanduiding aangegeven in letters. Hij heeft niet gekozen voor afbeeldingen van de componisten zelf, maar een van hun werken uitgebeeld. Op de eerste zegel, van 17p, is het werk ‘Water-Music’ als thema gekozen, gecomponeerd door Georg Friedrich Händel. Hij werd geboren op 23 februari 1685 in Halle an der Saale in Duitsland in hetzelfde jaar dat Johan Sebastiaan Bach ter wereld kwam.

Hij ging voor het eerst naar Engeland in 1710 voor een kort bezoek waar hij zijn opera ‘Rinaldo’ schreef. In 1712 keerde hij terug waar hij introk bij de rijke 3de graaf van Burlington, Richard Boyle, in Burlington House aan de Piccadilly in Londen. Hier componeerde hij ‘Water Music’ voor koning George I die van de muziek genoot tijdens een pleziertochtje op de Theems.

In 1727 werd Händel Engels staatsburger en zijn naam werd geschreven als George Friderick Handel, zoals op de postzegel is weergegeven. In 1733 werd een portret in olieverf vervaardigd door Balthasar Denner. Hij overleed, na een zeer productief leven met onder andere 42 opera’s, op 14 april 1759.

Gustav Theodore Holst werd op 21 september 1874 te Cheltenham geboren als Gustave Theodore von Holst. Zijn familie was erg muzikaal en die gave had hij ook geërfd van zijn vader. Hij begon met het componeren van zijn bekendste werk, ‘The Planets’. Hij was geïnspireerd door zijn interesse in de astrologie en het idee ontstond in 1913 maar kreeg pas vorm in 1914. Het werk werd een compositie van elke planeet die toen bekend was.

Te beginnen met Mars, dan Venus en Jupiter. In 1915 volgden Saturnus, Uranus en Neptunus. Mercurius was als laatste aan de beurt en kwam gereed in 1916. In 1919 veranderde hij zijn naam door ‘von’ weg te laten. In 1920 werd het complete werk ‘The Planets’ voor het eerst uitgevoerd.

Zijn dochter Imogen was ook muzikaal aangelegd, componeerde muziek en trad op als dirigent. Ze schreef enkele boeken over haar vader. Gustav Holst overleed op 25 mei 1934 in Ealing te Londen. In Cheltenham staat een standbeeld van Gustav Holt als dirigent, waarbij hij zijn stokje in de linker hand houdt, omdat hij last had van een zenuwontsteking in zijn rechter arm. Hij ligt begraven in de kathedraal van Chichester.

Frederick Delius was de zoon van een Duitse immigrantenfamilie, geboren op 29 januari 1862 in de industriestad Bradford. Zijn vader was een succesvol zakenman in de wolindustrie. Frederick begon al op jonge leeftijd met piano spelen. Dat leerde hij zichzelf. Later nam hij vioolles. Op zijn 22ste jaar vertrok hij naar de Verenigde Staten en werkte enige tijd in Florida. Daar leerde hij de muziek van de zwarte Amerikaanse bevolking kennen. Deze muziek had invloed op zijn latere werk als componist. In 1886 kwam hij terug naar Europa en ging in Duitsland naar het conservatorium in Leipzig. Maar vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog week hij uit naar Engeland.

In 1903 was hij getrouwd met de Duitse schilderes Jelka Rosen die hij in Parijs had leren kennen. In 1912 schreef hij het muzikale gedicht: ‘On hearing the First Cuckoo in Spring’, een klein muziekstuk voor orkest, samen met ‘Summer Night on the River’. Vanaf 1921 ging de gezondheidstoestand van Frederick snel achteruit. Zijn handen raakten verlamd en zijn gezichtsvermogen werd steeds minder. Jelka gaf Frederick de volle aandacht en verzorging. Na een lange slopende ziekte overleed hij op 10 juni 1934 te Grez-sur-Loing in Frankrijk. Hij werd in Engeland begraven op het kerkhof van St Peter in Limpsfield, graafschap Surrey. Jelka stierf het jaar daarna en is bij hem begraven. Het portret van Frederick Delius werd in 1929 geschilderd door Ernest Proctor. Hij was toen al erg ziek. Het portret, aangekocht in 1953, hangt in de National Portrait Gallery in Londen.

Edward William Elgar is geboren in het dorpje Lower Broadheath vlak bij Worcester. Het huis waar hij op 2 juni 1857 is geboren, is thans een museum. Zijn vader was pianostemmer die tevens bladmuziek verkocht en organist was in de katholieke kerk in Worcester.

Hij leerde al snel viool, altviool en orgel spelen. Hij ontwikkelde zich als concertmeester en dirigent. Hij componeerde muziek dat voor het eerst ten gehore werd gebracht tijdens het Worcester Festival in 1890. Zijn bekendste werken zijn ‘Enigma Variations’ uit 1899 met ‘Nimrod’ en ‘Pomp and Circumstance Marches’ met de eerste mars: ‘Land of Hope and Glory’ uit 1901.

Elgar was enige tijd hoogleraar aan de universiteit in Birmingham (stempelafdruk) en werd bekend vanwege zijn grote kennis over de Engelse literatuur. Hij was erg gefascineerd door puzzels en hield van woordspelingen. In de ‘Enigma Variations’ die hij vlak voor de Eerste Boerenoorlog in Zuid-Afrika schreef, had hij een raadsel verwerkt. Tientallen jaren lang heeft men gezocht welke melodie Elgar in dat muziekstuk had verborgen. Enkele dachten dat dit ‘God save the King’ moest zijn, anderen ‘Rule Britannia’, tot zelfs ‘Twinkle, twinkle, little Star’. Men is er nog steeds niet uit.

‘Sea pictures’ zoals vermeld op de postzegel is een verzameling liederen gecomponeerd door Elgar. Hij schreef het werk voor zangstem begeleid door piano of symfonieorkest. Hij componeerde het grotendeels in 1899 in het landhuis Birchwood Lodge in Storridge, graafschap Herefordshire. Zijn standbeeld staat in High Street in Worcester waar hij op 23 februari 1934 is overleden. Hij ligt begraven op de katholieke begraafplaats van St Wulstan in Little Malvern aan de Wells Road.

Het jaar 1985 was door de Raad van Europa en het Europees Parlement uitgeroepen tot Europees Muziekjaar. De aanleiding was de geboorte van Johan Sebastiaan Bach, Friedrich Händel en Domenico Scarlatti alsmede de minder bekende componisten Heinrich Schütz en Alban Berg. Het thema werd overgenomen door de CEPT, de Conférence européenne des administrations des postes et télécommunications. Deze organisatie werd op 26 juni 1959 opgericht om voor coördinatie tussen de afzonderlijke posterijen en telecommunicatiemaatschappijen in Europa te zorgen. De CEPT vertegenwoordigt de Europese landen in de Wereldpostunie. Daarom is ook het logo van de CEPT op de postzegels opgenomen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Astrologie Eerste Wereldoorlog Kerken SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)