Honden - Postzegelblog

Honden

0

Onze wereld is vol van honden en katten. Op de sociale media word je plat gedrukt met afbeeldingen van katten en honden. Het zijn onze troeteldieren, voor velen zelfs een vervanging van kinderen. Het vraagt ook best veel van je, als je ze op een goede manier verzorgen wilt.

Gaven de honden en katten er vroeger nog wat voor terug in de vorm van nuttige functies, tegenwoordig is zelfs alleen hun aanwezigheid al voldoende. Wanneer en hoezo is dat ooit, vele duizenden jaren geleden begonnen.

We weten dat de honden samen met de wolven, gezamenlijke voorouders hebben Dat waren jagers in troepen. Ooit is door het achterblijven van een pup, ontdekt dat de hond ook bij de ‘mensentroep’ nuttig kon zijn. Ze waren min of meer zelfver-zorgend, struinden wat om het kamp en hielden zich in leven van de resten, waarvan er genoeg om het kamp waren te vinden. Misschien dat daar ook het appetijt van honden op mensenuitwerpselen van-daan komt: de bewoners van kamp of nederzetting poepten buiten de nederzetting of buiten de grot, om stank en overlast te verhinderen. De honden maakten daar gretig ge(mis)bruik van.

Deze band tussen mensen en honden moet zo ongeveer 15.000 jaar geleden begonnen zijn. Onderzoekers van het Max Planck instituut uit Leipzig, hebben op rotswanden op het Arabische schiereiland, rotstekeningen gevonden die zo’n 89000 jaar oud zijn en die je vrijwel, overal vinden kunt.

Ook in Zuidwest Iran vind je bijvoorbeeld deze rotswand tekeningen. Ze zien er eender uit: honden met korte snuiten, omgekeerde, gekrulde staarten en gespitste oren, de Canaan hond die oorspronkelijk uit Israël komt. De aangelijnde honden op de panelen worden beschouwd als de oudste weergave van de relatie. Het lijkt erop dat de riemen aan de taille van de mens zijn vastgemaakt, waardoor jagers hun handen vrij hebben. In sommige afbeeldingen hebben de jagers individuele honden aangelijnd, en anderen hebben meerdere gekoppelde honden. “We kunnen eindelijk zien hoe pre-neolithische mensen hun honden beheersten en hoe ze deze gebruikten bij jachtstrategieën”, zegt de archeoloog Guagnin van bovengenoemd instituut.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Israël Honden KattenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)