Día de los Muertos: Dag van de Doden op 1 en 2 november 2021 - Postzegelblog

Día de los Muertos: Dag van de Doden op 1 en 2 november 2021

4

Een feestdag die sterk doet denken aan Halloween en vaak zelfs bestempeld wordt als ‘Mexicaans Halloween’ wordt in verschillende Latijns-Amerikaanse landen gevierd op 1 en 2 november. Dit wordt de Dag van de Doden, of Día de los Muertos, genoemd. Op deze dag eren de Mexicanen de overledenen en maken ze ‘vrede’ met de dood. In plaats van te focussen op de griezelige of verdrietige kant van de dood, wordt op deze dag juist gevierd dat de dood onlosmakelijk verbonden is met het leven, en niet gevreesd dient te worden.

Halloween

Op 31 oktober verkleden kinderen zich als vampier, spook of heks en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat!, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Halloweenfeesten worden lokaal georganiseerd. In Mexico hebben zij ook een soortgelijk feest maar dan véél uitbundiger.

USA (2016): Halloween.

Dag van de Doden

De Dag van de Doden (Spaans: Día de los Muertos) is een Mexicaans feest- en herdenkingsdag. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november, dus op Allerheiligen en Allerzielen. In mindere mate wordt de Dag van de Doden ook in de rest van Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en de Filipijnen gevierd.

Mexico (2016): Día de los Muertos.

Herkomst

De tradities van de feestdag gaan terug tot voor Columbus aankomst in Amerika, in de hoogtijdagen van Meso-Amerikaanse culturen, zoals de Azteken en later de Nahua. Deze culturen hadden een cyclische kijk op de wereld en het leven en de dood maakte daar een fundamenteel deel van uit: de dood betekende niet het einde van iemands bestaan, maar het begin van een nieuwe cyclus. De dood diende dan ook niet gevreesd te worden. Rouwen om een overledene werd zelfs gezien als respectloos.

Mexico (2010): Archeologie van Teotihuacan (hoofdstad van de Azteken).

De Azteken geloofden dat wanneer een persoon overleed, hij of zij af zou reizen naar Chicunamictlán, het Land der Doden. Tijdens deze reis, die jaren kon duren, moest de overledene verschillende uitdagingen en hindernissen doorstaan. Als de overledene hierin slaagde, kreeg hij of zij toegang tot Mictlán, de laatste rustplaats. Om de overledene te steunen in de reis naar Mictlán, voorzagen familieleden hem of haar van etenswaren, water en gebruiksvoorwerpen. De rituelen vonden traditioneel plaats in de negende maand van de Azteekse kalender (augustus).

Nadat de Spanjaarden en de katholieke kerk hun intrede maakten werd de Dag van de Doden verplaatst naar de katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen en zowel door de katholieken als door de inheemse bevolking gevierd.

Viering

Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar bereidt men zich voor op het festival, men verzamelt goederen die men aan de doden zal offeren.

Mexico (2017): Día de los Muertos.

In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Sommige families bouwen bovendien altaren in hun huis. Men bezoekt de graven van dierbaren en offert er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het niet vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Men gaat er dan ook van uit dat het voedsel geen voedingswaarde meer heeft.

Mexico (2019): Día de los Muertos.

Sommigen schrijven calaveras, korte gedichten waarin de spot wordt gedreven met grafschriften van vrienden. Sommige kranten publiceren calavera’s van beroemdheden, met karikaturen van skeletten. Schedels zijn een veelvoorkomend symbool op deze dag.

Mexico (2018): Día de los Muertos.

 

Niet treuren maar feesten

De Mexicanen vinden dat je niet moet treuren over de dood, maar dat je overleden familieleden en vrienden moet herdenken met eten en spullen die de doden het liefst om zich heen hadden toen ze nog leefden. De Dag van de Doden is eigenlijk een feest- en herdenkingsdag. In Mexico geloven ze dat de doden elk jaar weer op hetzelfde tijdstip bij hen langskomen. Ze voelen zich op deze dagen weer even herenigd met hun overleden dierbaren. De terugkeer van de doden wordt op een erg feestelijke manier gevierd. De families doen er dan ook alles aan om er elk jaar weer een groot en liefdevol feest van te maken. En om er voor te zorgen dat dit lukt beginnen ze al minstens een week van te voren met de voorbereidingen. Ze willen hun overleden dierbaren zo goed mogelijk verwelkomen op aarde.

Mexico (2020): Día de los Muertos.

 

USA uitgiften 2021

In de afgelopen decennia is Día de los Muertos in de Verenigde Staten aangeslagen als een feestelijk feest voor alle leeftijden. Deze nieuwe postzegels van de US Postal Service laten de Day of the Dead-vakantie zien, in al zijn met bloemen versierde pracht.

USA (2021): Day of the Dead.

Dit paneel van 20 Forever-postzegels bevat vijf identieke rijen van vier kleurrijke postzegels met verschillende iconische elementen van een traditioneel Day of the Dead-aanbod. Gestileerde, versierde ‘suikerschedels’ zijn gepersonaliseerd als gezinsleden – een kind met een haarstrik, een vader met een hoed en snor, een moeder met gekruld haar en nog een kind. De levendige kleuren van goudsbloemen en andere versieringen, samen met het wit van de suikerschedels, steken fel af tegen de zwarte achtergrond van de stempels.

 

USA digitale kunst Day of the Dead

De eerste serie digitale postzegelkunst van USPS verschijnt op dinsdag 2 november om 12.00 uur alleen in de VeVe-app voor iOS en Android. De United States Postal Service (USPS) heeft onlangs vier Day of the Dead-geïnspireerde ‘Forever’ Stamps uitgebracht, die binnenkort beschikbaar zullen zijn als digitale postzegelkunst in beperkte oplage, exclusief op VeVe. Deze samenwerking met USPS biedt verzamelaars de allereerste USPS digitale postzegelkunst en viert de tradities en kleurrijke uitbundigheid van Día de los Muertos. Dit was de tekst van het persbericht van USPS.

USPS werkte samen met non-fungible token (NFT) provider VeVe om een ​​’digital collectible postzegelkunst’ aanbod te creëren voor de Day of the Dead forever postzegels. Deze NFT’s waren op 2 november in minder dan een seconde uitverkocht. Aanvankelijk kostte een ‘zegel’ uit de digitale set van vier ongeveer $ 6. Uren nadat alles was uitverkocht, verkochten wederverkopers de NFT’s overal van $ 200 tot $ 2000, afhankelijk van de zeldzaamheid. Verzamelaars kunnen in ieder geval nog steeds naar hun lokale postkantoren gaan om de echte postzegels voor veel minder te kopen en de vier zegels fysiek in het album op te bergen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Bob op 3 november 2021 om 16:51

  ook dit artikel 5 sterren waardig

 • Danny op 3 november 2021 om 19:04

  Geen idee of jullie het weten.

  Er zijn sinds gister , postzegels als nfts tekoop op de app veve collectibles.
  Tekoop voor 6gems (6dollar) en ze gaan dit waarschijnlijk eens per week uitgeven. Je krijgt een random postzegel , de eerste was the day of the death.
  De goedkoopste in nu 50 gems waard en de duurste 300+ , dus aardige winst als je er 1 weet te krijgen.

  Misschien leuk voor de postzegels verzamelaar.

 • Arjan Keppel op 3 november 2021 om 20:04

  Origineel thema en geweldig mooie en fascinerende zegels. Ben het met Bob eens: vijf sterren waard!
  Maar als ik Danny’s reactie lees, denk ik alleen maar: ik word oud….
  :-)

 • Randy Koo op 19 november 2021 om 21:12

  @Danny en @Arjan: zie mijn toevoeging van het nieuwe verzamelgebied ‘digitale postzegelkunst’ De afkortingen uit de reactie worden verklaard.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)