Nederlands Nieuw Guinea (3) - Postzegelblog

Nederlands Nieuw Guinea (3)

0

Na het gebruik van de Nederlandse portzegels vanaf 1 november 1950 tot en met 31 december 1953 werd een periode ingegaan waarbij gewone frankeerzegels van Nieuw Guinea moesten dienen als portzegel. Maar ook daaraan kwam een einde toen op 1 augustus 1957 ´eigen´ portzegels werden uitgegeven.


De serie bestond uit zes waarden, waarvan 1 tot en met 40 cent in rood en de 1 gulden in blauw werd uitgevoerd. Bij de Nederlandse portzegels was het precies andersom.


Gestempelde exemplaren van de portzegels zijn wel te vinden, maar heel veel zijn op verzoek gestempeld, dus niet als portzegel gebruikt. Zoals bovenstaande portzegels. Als je goed kijkt zie je dat ze allemaal dubbel zijn gestempeld. Vooral op de 1 cent en de 40 cent is dit duidelijk te zien.


De zegels waren gestempeld met het stalen stempel BIAK-LUCHTPOST. Maar de afdrukken waren misschien te licht gestempeld? In elk geval zijn de zegels nogmaals met een stempel bewerkt, ditmaal met het handrolstempel van Biak. Ter vergelijking van de originele afdruk een afbeelding van een paartje Julianazegels van 25 cent met een volledige afdruk.


Bovenstaand een kaartje met de serie portzegels van Nieuw Guinea gestempeld op verzoek met het stempel BIAK LUCHTPOST met de datum 8 januari 1959.


En de portzegel van 1 gulden? Is die niet twee maal gestempeld? Nee, misschien vergeten? In elk geval ook gestempeld met BIAK LUCHTPOST! Maar het mooiste is natuurlijk om echt gebruikte portzegels te bemachtigen, zoals die van 40 cent, gestempeld in Manokwari op 29 april 1959.

Toch de moeite waard om postzegels goed te bekijken. Je kunt veel ontdekken bij gestempelde postzegels, en in dit geval ook bij portzegels. De portzegels werden gebruikt tot en met 30 september 1962. Daarna werden postzegels met de UNTEA opdrukken gebruikt. De portzegels echter werden niet van een opdruk voorzien. Of de portzegels toen zijn doorgebruikt? Het is mogelijk tot 30 april 1963 toen het bewind werd overgedragen aan Indonesië.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)