Katten fungeerden als postbode in België - Postzegelblog

Katten fungeerden als postbode in België

1

Door de jaren heen hebben mensen allerlei soorten dieren gebruikt om post te bezorgen. De hondenslee was ooit de enige mogelijkheid om post te bezorgen en ook rendieren zijn daarvoor gebruikt in Alaska, Canada. De ‘Pony Express’ gebruikte paarden en duiven werden al gebruikt door de oude Grieken om berichten over te brengen.

Maar katten? Katten hebben hun eigen willetje en in tegenstelling tot honden hebben katten lak aan je. In tegenstelling tot honden kan het katten niet schelen of ze je tevredenstellen of niet. Soms lijkt het wel of ze je juist hun baasje willen ergeren.

Gezien al deze katachtige onverschilligheid en de neiging om te luieren, vraag je je af wat de stad Luik in België dacht toen ze 37 katten huurden om de post te bezorgen in de jaren 1870. Berichten werden in waterdichte zakken rond de nek van de dieren bevestigd, zodat de inwoners van Luik en de omliggende dorpen gemakkelijk met elkaar konden communiceren. “Tenzij de criminele klasse van honden zich ertoe aanzet om de postkatten aan te vallen en te beroven, zullen de berichten snel en veilig worden afgeleverd”, meldde The New York Times.

Veiligheid? Kan zijn. Snelheid? Absoluut niet. Hoewel een ondernemende kat in minder dan vijf uur zijn bestemming bereikte, namen de anderen een dag de tijd om de post naar hun eigen huis te bezorgen. Het leek erop dat de katten niet erg geïnteresseerd waren in het tijdig doorgeven van berichten. Het zou geen verrassing moeten zijn dat de service van extreem korte duur was.

‘Acoustic Kitty’ was een CIA-project dat werd gelanceerd door de directie van ‘Science & Technology’ in de jaren zestig en ze probeerden katten te gebruiken bij spionagemissies, bedoeld om het Kremlin en de Sovjet-ambassades te bespioneren en de verbanden tussen de gebouwen in het gebied te registreren.
Bij de eerste ‘Acoustic Kitty-missie’ wilde men twee mannen af luisteren in een park buiten de Sovjet-terrein op Wisconsin Avenue in Washington D.C. De kat werd in de buurt vrijgelaten, maar werd bijna onmiddellijk door een taxi geraakt en gedood. Daaropvolgende tests mislukten ook. Kort daarna werd het project als een mislukking bestempeld en het werd een sof. Het project werd in 1967 geannuleerd.

De Belgische katten werden in grote buidels gehouden, totdat er een boodschap was om te bezorgen. Af en toe ontsnapte ze voortijdig. Zo werd het gezegde geboren: “Wie liet de kat uit de zak?” De feliene hervorming van het postsysteem in België werd even stilgelegd tijdens de wafelboom van het begin van de 20ste eeuw, dat is nu geschiedenis.

Ik heb nooit een kattenbrief gekregen, wel gewoon een dode vogel op mijn drempel.’

’t Fakteurke
Auteur: Stacy Conradt

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Canada Honden Katten PaardenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)