Foutje… bedankt! - Postzegelblog

Foutje… bedankt!

0

De kerstzegels van de Duitse Post in 2016 zijn nadat ze aangekondigd waren, teruggetrokken in november 2016. De ontwerper had in het ontwerp een aantal vreemde talen gebruikt en heeft daarbij fouten gemaakt. ‘Foutje bedankt’ dacht een filatelist die opeens toch een kerstkaart met het foute zegel thuisgestuurd kreeg en die kien genoeg was om dit te controleren.

Het exemplaar werd op 19 februari met het artikelnummer 222398278075 voor € 1187,00 op eBay verkocht. De hele oplage was teruggehaald en de datum van uitgifte was verplaatst. Ze werden opnieuw gedrukt, want zo’n blunder kon de Duitse Post zich natuurlijk niet permitteren. Tot op dit moment zijn er drie exemplaren gevonden. Aangezien het in alle drie de gevallen gaat om zelfklevende exemplaren die hoogstwaarschijnlijk uit een postzegelboekje stammen, zullen er nog maximaal zeven stuks te vinden zijn.


Dieter Bender uit Marl, vond een exemplaar in een stapel kerstpost. De vraag is natuurlijk hoe kon dit gebeuren? Heeft een overijverige postbeambte voortijdig deze zegels verkocht onder het motto: “het is maar één keer kerst per jaar”? De zegels werden namelijk in boekjes verkocht.
Tja, vreemde talen zijn soms moeilijk en niet iedere ontwerper heeft alle talenkennis paraat. In dit geval drie keer de mist ingegaan: in het Deens is vrolijk kerstfeest niet: Glædelig Jul, Glædelig jul, met een kleine ‘j’. En Nederlands, ja altijd zeer moeilijk voor buitenlanders, het is niet Vrolijk Kerstfest, maar Kerstfeest, met twee e’s. Verder staat het in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Pools, Tsjechisch, en Turks wel goed.


Dit was dus een ‘kerstbal‘ met fouten. Op 30 november kwam de correcte oplage uit.


Een andere foute ‘zegel’ werd door de Tsjechische Post geproduceerd in mei van 2016. Weliswaar geen geweldige fout, maar toch een beetje pijnlijk. Het is de blok die de 700ste verjaardag van Karel de 4e herdenkt. Links onder staat: „Karolus Quatrus“. Als onze oud-voorzitter Will Cools het had gezien was het hem natuurlijk meteen opgevallen als leraar klassieke talen, het had „Karolus Quartus“ moeten zijn. Immers de blok is niet vierkant, maar rechthoekig. Zou hij vierkant geweest zijn dan hadden ze het misschien kunnen laten passeren. Hoeveel foute exemplaren in de roulatie zijn gekomen is niet bekend maar het zou ook hier best wel eens een aardige vondst kunnen zijn.

’t FakTuweeltje
Maart 2017

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Kerst ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,71 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)