Vogels van God. Zo werden paradijsvogels beschreven, zowel door de bevolking van Nieuw-Guinea als door vroegere handelaren en wetenschappers van over de hele wereld. Geboren en gevangen in het regenwoud, reizen paradijsvogels naar kleine kustplaatsen van Nieuw-Guinea, die het startpunt worden van een wereldwijd handelsnetwerk en daarmee een onuitwisbare indruk op de wereld achterlaten. Missionarissen uit Steyl verspreidden ter plaatse niet alleen het woord van God, ze handelden ook in de Vogels van God. De paradijsvogel is vandaag de dag nog altijd een krachtig symbool dat staat voor status en schoonheid en is sterk verbonden met de identiteit van zowel de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Nieuw-Guinea als de Papoea-diaspora in Nederland. Deze expo is nog te zien op de laatste dag, 1 december 2024 in het Missiemuseum van Steyl.
Gerelateerde artikelen
Vogels van God, de reis van de paradijsvogel
Hoe het missiedorp Steyl het centrum werd van de handel in veren van de paradijsvogel, voor de modehuizen in Berlijn en Parijs. Het belang van de paradijsvogel voor de jagers en de missiebroeders van toen en Nieuw-Guinea nu. Uniek aan deze tentoonstelling is dat het verhaal van de paradijsvogel wordt verteld vanuit drie verschillende perspectieven: inheems, koloniaal en de missie.
Hemelse schoonheid
Bij binnenkomst arriveert de bezoeker in het regenwoud van Arso, Nieuw-Guinea. Omringd met het geluid en de kleuren en patronen van het regenwoud zoekt de bezoeker naar de vele (opgezette) paradijsvogels. De dolk van Tiliauw heeft hier een speciale plek, omgeven door diverse speren die gebruikt werden bij de jacht op de paradijsvogel.
Product van god
Vanuit het regenwoud wordt de bezoeker meegenomen in de reis van de paradijsvogel, die als handelswaar Nieuw-Guinea verlaat en de rest van de wereld overgaat. Hier zien we de laden met balgen van paradijsvogels uit de handelsvoorraad van broeder Berchmans. En we zien de uiteindelijke producten: Europese hoeden en een Nepalese hoofdtooi, allen getooid met paradijsvogelveren.
Krachtig Symbool
De bezoeker komt terug in het regenwoud van Arso, maar in de tijdsgeest van nu. Waar ook een andere kant van het rijke regenwoud zichtbaar wordt: de aanleg van oliepalmplantages. Interviews met de bevolking uit Arso en particuliere verzamelingen vanuit de Papua gemeenschap hier in Nederland, laten zien hoe de paradijsvogel nog altijd een krachtig symbool is.
Paradijsvogels (algemeen)
Paradijsvogels zijn een familie van vogels uit de orde zangvogels, die vrijwel beperkt is tot Nieuw-Guinea en omringende eilanden, en het noordoosten van Australië. Enkele soorten komen ook op de Molukken voor. De paradijsvogels zijn uitgedost met zeer weelderige veren. Dit is het resultaat van ver doorgeschoten seksuele selectie wat mogelijk was door het ontbreken van natuurlijke vijanden.
Het zijn stevig gebouwde vogels met een vrij zware snavel en krachtige poten en tenen. Zij variëren in grootte van die van een spreeuw tot die van een kraai, maar sommige soorten lijken aanmerkelijk groter vanwege de verlengde flank- en staartveren. De bruine sikkelsnavel meet totaal 97–100 cm, maar daarvan komt een groot deel voor rekening van de staart. De mannetjes van de meeste soorten zijn felgekleurd en getooid met sluiers, capes, waaiers en dergelijke. Deze zijn polygaam. Bij de minder opvallende soorten hebben mannetje en vrouwtje een vrijwel eender verenpak. Deze zijn veelal monogaam.
Bewoners van Nieuw-Guinea gebruikten de veren vaak ter verfraaiing van hoofdtooien. De paradijsvogel geldt in Nieuw-Guinea als een nationaal of provinciaal symbool. In de bij Indonesië behorende provincie Papoea is dat de kleine paradijsvogel met gele staart, in Papoea-Nieuw-Guinea vooral Raggi’s paradijsvogel, met bruinrode staart. De Maleise naam voor paradijsvogel Cenderawasih wordt in Nieuw-Guinea nogal eens toegekend aan plaatsen, landstreken en instanties. Raggi’s paradijsvogel staat afgebeeld op de nationale vlag van Papoea-Nieuw-Guinea, en is ook het symbool van de nationale luchtvaartmaatschappij Air Niugini.
Snowy White – Bird of Paradise (1983)
‘Bird of Paradise” is de debuutsingle van voormalig Thin Lizzy -gitarist Snowy White, afkomstig van zijn debuutalbum White Flames, uitgebracht in 1983. De single werd White’s grootste hit en bereikte in januari 1984 de zesde plaats in de UK Singles Chart, waar het elf weken bleef staan. In de Nederlandse Top 40 was plek 6 de hoogste plaats. Het nummer was de enige single die van het album werd uitgebracht en is White’s kenmerkende nummer.
Video Snowy White – Bird of Paradise (1983):
https://www.youtube.com/watch?v=ewjw3wlVttQ
Meer info:
Vogels van God, de reis van de paradijsvogel in Steyl, t/m 1 december 2024:
https://www.missiemuseum.nl/nl/vogels-van-god
Kloosterdorp Steyl ligt tussen Venlo en Roermond en heeft veel te bieden op het gebied van cultuur: https://www.kloosterdorpsteyl.nl/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)