Stempel van Maastricht met nummer 0 - Postzegelblog

Stempel van Maastricht met nummer 0

0

Vanaf 1915 was het gebruikelijk dat in nieuwe dagtekeningstempels een volgnummer werd opgenomen. Dat was handig voor de administratie, maar het was ook een gebruiksmiddel ter controle van de dienstuitvoering van een postmedewerker. Aan de hand van een afdruk van het stempel op het poststuk kon men bijvoorbeeld bij klachten aan het volgnummer en de datum zien, wie de afdruk van het stempel had aangebracht.


In 1917 werd een stempel verstrekt met volgnummer 10. Dit stempel bevatte als uuraanduiding de letters V (voor de middag) en N (na de middag). Dit stempel werd in 1939 gewijzigd waarbij de uurkarakters werden vervangen door zogenoemde 24-uurs karakters (1-24 uur).

Het stempel was begin mei 1949 zoekgeraakt. Dit werd bevestigd in een brief van de directeur van het postkantoor Maastricht, geschreven op 27 mei 1949 aan de hoofddirecteur Post in Den Haag. Daarop werd een nieuw stempel besteld.

Het stempel was snel gereed, want al op 30 mei 1949 werd een nieuw exemplaar, geleverd door De Munt te Utrecht, naar Maastricht gezonden. Met volgnummer 10. Maar dat was niet de bedoeling! Het was gebruikelijk dat bij vermiste stempels een nieuw stempel werd verstrekt met een nog niet gebruikt volgnummer. Dit in verband met de mogelijkheid dat het zoekgeraakte stempel in verkeerde handen terecht zou kunnen komen waardoor ´frauduleuze handelingen´ konden plaatsvinden.

Het stempel werd teruggezonden naar Den Haag. Men vond het blijkbaar verkwisting om een gloednieuw stempel te vernietigen en een ambtenaar van de technische dienst die het stempel in handen kreeg, had een idee. Hij verwijderde het cijfer 1 van het volgnummer 10 waardoor het cijfer 0 overbleef!
Daarmee werd voldaan aan de eis, dat een vervangend stempel een volgnummer moest hebben dat nog niet eerder was gebruikt.


Het stempel met volgnummer 0 werd geaccepteerd en op 13 juni 1949 teruggezonden naar Maastricht.
En zo kan men afdrukken van dit stempel tegenkomen op postzegels en poststukken. Het stempel werd eind 1969 buiten gebruik gesteld en vernietigd. Pas op 20 maart 1973 werd een nieuw stempel verstrekt met volgnummer 10, van een geheel nieuw model. Verwarring met het vermiste stempel was niet mogelijk.

Stempelafdrukken, je kunt er wat mee beleven, nietwaar?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)