Wel eens gedacht aan het verzamelen van een ´afgesloten´ verzamelgebied? Of heeft u de complete collectie postzegels van Nieuw Guinea al in uw album? De meeste verzamelaars van Nederland en Overzeese gebiedsdelen hebben deze postzegels in postfrisse of ongebruikte staat. Maar hoe staat het met het verzamelen van deze zegels echt gestempeld? Gemakkelijk bijeen te krijgen?
Gerelateerde artikelen
Het ligt eraan op welke wijze men de gestempelde zegels wil verzamelen. De eenvoudigste manier is om te kiezen voor de postzegels die ´op verzoek´ zijn gestempeld.
Deze zegels zijn gemakkelijk te herkennen, omdat meestal een hoekje van de zegels zijn gestempeld. Zoals de serie vlinders, gestempeld met een stempel van Hollandia. De zegels die op deze manier zijn gestempeld, zijn nog vaak voorzien van de originele gom!
Een afdruk van het complete stempel is te zien op de zegel van 25 cent Juliana.
Kenmerken van het stempel zijn de onderbroken buitenrand (biffage genoemd, een soort beiteltjes) met drie kruisen onderin. Deze zegel is gebruikt op een postwisselformulier.
Maar nog ´erger´ is, als de plaatsnaam in de afdruk van het stempel niet meer is te herkennen!
Op de laatste zegel is nog net een letter B te zien. Biak?
Nee, Biak kan het niet zijn, want daarvoor is de ruimte tussen de horizontale balk in het stempel en de letter B te klein. Dit is te zien op de ´reconstructie´ van het stempel op de twee vluchtelingenzegels en op het fragment met de twee postzegels van vijf gulden.
Het verzamelen van echt gebruikte postzegels met herkenbare afdrukken van de stempels is moeilijker dan men denkt. Met de gewone, stalen poststempels lukt nog wel, zoals de afdrukken van het stempel van Sorong en de Wisselmeren. Maar men kan ook verrassingen tegenkomen. Zoals stempels van Wasior! En zo zijn er nog meer kantoren die dergelijke stempels hebben gebruikt.
Een uitdaging?
Reacties (3) Schrijf een reactie
Leuk stuk. Is er ergens een overzicht van gebruikte stempels in NNG? Hetzelfde zoek ik van Suriname.
voor de goede orde: ik zoek dus een overzicht van plaatsnamen, niet de soort stempels. :)
De Studiegroep ZWP houdt zich oa. bezig met stempels van de voormalige NL kolonien, en van oorsprong dus ook NNG.
Zij heeft een website waarop heel veel typen stempels en de kantoren die zij gebruikt hebben te vinden zijn.
http://www.studiegroep-zwp.nl
afzender = webmaster.zwp@ziggo.nl
secretaris = j.dijkstra50@chello.nl
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)