Nederlands Nieuw Guinea - Postzegelblog

Nederlands Nieuw Guinea

3

Wel eens gedacht aan het verzamelen van een ´afgesloten´ verzamelgebied? Of heeft u de complete collectie postzegels van Nieuw Guinea al in uw album? De meeste verzamelaars van Nederland en Overzeese gebiedsdelen hebben deze postzegels in postfrisse of ongebruikte staat. Maar hoe staat het met het verzamelen van deze zegels echt gestempeld? Gemakkelijk bijeen te krijgen?


Het ligt eraan op welke wijze men de gestempelde zegels wil verzamelen. De eenvoudigste manier is om te kiezen voor de postzegels die ´op verzoek´ zijn gestempeld.
Deze zegels zijn gemakkelijk te herkennen, omdat meestal een hoekje van de zegels zijn gestempeld. Zoals de serie vlinders, gestempeld met een stempel van Hollandia. De zegels die op deze manier zijn gestempeld, zijn nog vaak voorzien van de originele gom!

Een afdruk van het complete stempel is te zien op de zegel van 25 cent Juliana.
Kenmerken van het stempel zijn de onderbroken buitenrand (biffage genoemd, een soort beiteltjes) met drie kruisen onderin. Deze zegel is gebruikt op een postwisselformulier.

Maar nog ´erger´ is, als de plaatsnaam in de afdruk van het stempel niet meer is te herkennen!
Op de laatste zegel is nog net een letter B te zien. Biak?

Nee, Biak kan het niet zijn, want daarvoor is de ruimte tussen de horizontale balk in het stempel en de letter B te klein. Dit is te zien op de ´reconstructie´ van het stempel op de twee vluchtelingenzegels en op het fragment met de twee postzegels van vijf gulden.

Het verzamelen van echt gebruikte postzegels met herkenbare afdrukken van de stempels is moeilijker dan men denkt. Met de gewone, stalen poststempels lukt nog wel, zoals de afdrukken van het stempel van Sorong en de Wisselmeren. Maar men kan ook verrassingen tegenkomen. Zoals stempels van Wasior! En zo zijn er nog meer kantoren die dergelijke stempels hebben gebruikt.

Een uitdaging?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)