Baanwielrennen kent vele disciplines - Postzegelblog

Baanwielrennen kent vele disciplines

12

Nadat Omnisport Apeldoorn afgelopen maart gastheer was voor een fantastisch WK baanwielrennen, is Omnisport deze maand opnieuw de gelukkige om het Europees Kampioenschap Baanwielrennen te ontvangen. Van 21 t/m 23 oktober worden hier op de fiets namelijk weer grote snelheden behaald, tijdens het EK baanwielrennen. Extra spannend aan dit evenement is dat het tevens een kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Londen.

Baanwielrennen, in de volksmond ook pisterijden geheten, is een tak van de wielersport. Baanwedstrijden worden verreden op een speciaal hiervoor gebouwde ovale piste, de renners rijden in de regel op een baanfiets. Zomerbanen (in openlucht) hebben een lengte tussen 225 en 550 meter, winterbanen (overdekt) zijn doorgaans 250 meter lang, maar in het geval van een Olympische baan is de afstand altijd 250 meter en meestal overdekt. De helling in de bochten is ongeveer 33 graden.

De disciplines

Het Baanwielrennen kent de volgende disciplines: Sprinten; Tandems; Tijdrijden; Achtervolging; Stayeren; Keirin; Omnium; Puntenkoers; Koppelkoers; Madison; Ploegkoers; Jacht; Scratch; Zesdaagse en Werelduurrecord.

80 jarige Wielerbond België

In 1983 werden er in België Baanwedstrijden verreden in verband met het 80 jarig jubileum van de Wielerbond van België. Achtereenvolgens: Sprint; Ploegentijdrit; Puntenkoers en Stayeren.

Stayeren

Bij het stayeren rijden alle renners achter een gangmaker, meestal een derny. Hierdoor worden hoge snelheden bereikt. Stayeren betekent eveneens “een lange afstand rijden”.

Opening Nationaal Stadion van Nicaragua

In 1948 werd in Nicaragua ter gelegenheid van de opening van het moderne nationale stadion
baanwedstrijden georganiseerd. Het nationale stadion is de grootste stadion in Nicaragua met een capaciteit van 40.000 mensen. Het stadion werd gebouwd in 1948, en dat overleefde de aardbeving van 1972.

Baanwedstrijden bij de 9e Azië Spelen

Deze postfrisse zegel uit 1982 geeft een symbolisch beeld van het baanwielrennen.

De winnaar krijgt bloemen …

In 1966 bracht Thailand ter gelegenheid van de vijfde Azië Spelen deze cover uit. De winnaar van de baanwedstrijd rijdt nog een ererondje met de bloemen over de baan met een volle tribune. De winnaar van de Internationale vredeskoers W-B-P rijdt zo te zien met een bloemenkrans om zijn hals.

Ploegentijdrit

Een ploegentijdrit is een onderdeel van de wielersport waarbij renners per ploeg een vast parcours afleggen. Winnaar is de ploeg die het parcours als snelste aflegt. Ploegen hebben in principe dezelfde grootte en vaak hoeft niet de gehele ploeg maar alleen een (van tevoren vastgelegd) aantal renners samen over de streep te komen. Zie hier: Japan 1995 Ploegentijdrit op de baan.

9e Britisch Commonwealth Games 1970

Ook hier werden er verschillende baanwedstrijden gehouden. De cover laat een mooi overzicht zien van de baan. De negende Britisch Commonwealth Games, een evenement dat tegenwoordig onder de naam Gemenebestspelen bekend is, werden gehouden van 16 tot en met 25 juli 1970 in Edinburgh, Schotland. Het was de eerste editie dat de spelen onder deze naam georganiseerd werden, de eerste vier edities werden als de “Britisch Empire Games” georganiseerd, de daarop volgende vier als de “Britisch Empire and Commonwealth Games”.

De baanfiets

Een baanfiets is een fiets speciaal ontworpen en gemaakt voor het gebruik op een wielerbaan.
Het is een racefiets waaraan veel onderdelen ontbreken: er zijn geen remmen (want er zijn geen onverwachte obstakels op de baan), geen versnelling (want er zijn geen hellingen en geen wind) en geen freewheel. De hoek van het stuur ten opzichte van het frame en de breedte van het stuur zijn anders dan bij de racefietsen die gewoonlijk op de weg worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de Tour de France. De uitvaleinden in de achtervork zijn naar achteren gericht, net zoals het geval is bij de traditionele Hollandse opoefiets, terwijl deze bij een wegracefiets naar voren zijn gericht. Kettingspanners zijn niet nodig daar de ketting precies op maat is gemaakt voor het frame. De baanfiets is sinds zijn ontstaan in principe niet veranderd, alleen de materialen waarvan de baanfietsen worden gemaakt zijn veranderd en verbeterd.
Op deze zegels is goed te zien dat het om een baanfiets gaat. De fiets heeft geen remmen, e.d. Op de Argentinië zegel zie je ook goed dat er aan het achterwieler slechts één tandwieltje zit. Dus geen versnellingen!

De tijdritfiets

De tijdritfiets is een racefiets die speciaal ontworpen en gebouwd is voor het onderdeel tijdrijden. Meestal is de tijdritfiets niet bedoeld om ermee te klimmen op een steile en/of lange berg, en dus niet geschikt voor een klimtijdrit.
Vaak is de fiets voorzien van een dicht achterwiel, om de luchtweerstand te minderen en zo de aerodynamica te optimaliseren, dit hangt wel af van de windrichting. Op het stuur wordt een opzetstuk geplaatst om een betere aerodynamische houding aan kunnen te nemen en houden. Ook het frame heeft een aangepaste vorm die meestal het resultaat is van vele wetenschappelijke onderzoeken. Testen in windtunnels zijn ook een vaak gebruikt hulpmiddel voor het ontwerpen van dit soort fietsen.

Deze zegels laten respectievelijk een Individuele tijdrit en een Ploegentijdrit zien.

En nu is het tijd dat jullie zelf ff een eindje gaan fietsen :-)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • toon op 22 oktober 2011 om 08:29

  Jan, goed idee, maar ik moet eerst een bandje plakken hoor.

 • Jan van Tellingen op 22 oktober 2011 om 09:01

  @Toon, daar is het prima weer voor ! en dan na de koffie je rondje doen. Ik ga nu alvast met de racefiets…

 • J.S. op 22 oktober 2011 om 17:11

  Waar was de filatelie zonder fietslatelie?

  Er zijn zelfs (Nederlandse ) persoonlijke postzegels met medaille winnaars tijdens het WK baan 2011 op de onderdelen scratch, sprint, keirin en omnium. Ze zijn te zien op http://www.postman600.eu/index.php?page=4&cat_id=154

 • Jan van Tellingen op 22 oktober 2011 om 19:15

  @ J.S. Mooi compliment, dankjewel. Natuurlijk zou “mijn fietslatelie” (zie: Collect nr 69,pag. 16) er niet kunnen zijn als er geen filatelie zou bestaan :-). Leuke postzegelsite !! via de link. Maar id 154 heb ik niet (meer)kunnen vinden. Er staan genoeg wielren-zegels voor de liefhebber. Ik zet hem bij mijn favorieten .

 • Jan van Tellingen op 23 oktober 2011 om 10:04

  APELDOORN – Kirsten Wild staat bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn na de eerste dag van het omnium op de vierde plaats. Wild begon zaterdag sterk met winst op de zogenoemde vliegende ronde, een sprint van 200 meter met vliegende start.

 • Albert Haan op 23 oktober 2011 om 14:06

  Dit is nu een evenement waar Post-NL zegels voor hadden moeten uitgeven en niet voor AH!

 • paulv op 23 oktober 2011 om 17:51

  Postzegels voor AH?
  Postzegels voor Albert Haan?

 • Jan van Tellingen op 23 oktober 2011 om 23:10

  @Albert Haan & Paulv, Ik ben het eens met AH dat PostNL beter voor dit evenement postzegels (EK baan wielrennen)had kunnen uitgeven i.p.v. voor AH, wat deze afkorting ook moge betekekenen :-).

 • paulv op 23 oktober 2011 om 23:39

  AH (AHein dus) heeft wel in veel filialen een verkooppunt van PostNL-produkten, soms gecombineerd met een afhaalpunt voor pakketten en/of aangetekend. Daar kunnen ze straks ‘hun eigen’ postzegels verkopen.

 • aadb op 24 oktober 2011 om 12:57

  Tis zo simpel op de fiets naar albert heijn ,met eigen persoonlijke zegels die dan bij …. euro aan boodschappen kado gedaan worden .Zoiets als voetbalplaatjes maar dat schreef ik al … jaar geleden . Op het moment dat AH dit gaat doen voorspel ik een behoorlijke omzet verhoging juist omdat postzegelverzamelaars niet op de kleintjes letten!!!!!!!!!!

 • Albert Haan op 24 oktober 2011 om 14:38

  Geeft Appie bonuskorting op zijn zegels?
  Dan loont het zich.
  1+1 gratis ;-)

 • J.S. op 24 oktober 2011 om 21:34

  AH heeft een tijdje geleden Postboxen verkocht met het thema Sprookjesboom (Dat is een set van 3 ansichtkaarten en een zegelblokje met 3 postzegels). Deze postboxen zijn op enig moment daadwerkelijk met korting verkocht met kortingstickers erop geplakt. Dus zeg niet dat het niet mogelijk is….

  Eigenlijk zouden organisatoren van dit soort internationale evenementen (in dit geval EK baanwielrennen) geprikkeld moeten worden (door PostNL) om een mooie postset voor het evenement uit te geven. Het is zowel een mooie promotie van het evenement als van Nederland in het buitenland. Zeker als PostNL volgend jaar ook persoonlijke postzegels voor de tarieven Europa en Wereld gaat uitgeven is dat zeer de moeite waard. Internationale gasten kunnen dan bijzonder actueel hun post frankeren en krijgen er bovendien enkele bijbehorende ansichtkaarten ter verzending bij!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)