De fiets op de Olympische Spelen tot en met Tokio 1964 - Postzegelblog

De fiets op de Olympische Spelen tot en met Tokio 1964

1

De wielersport is één van de olympische sporten die op de Olympische Spelen wordt beoefend. De sport staat vanaf de eerste editie van de moderne Olympische Zomerspelen onafgebroken op het programma. Een olympische overwinning wordt wereldwijd gezien als  de meest prestigieuze overwinning in een sport.

Medailles worden uitgereikt in elk onderdeel, met een gouden medaille voor de eerste plaats, zilver voor de tweede en brons voor de derde, een traditie die gestart werd in 1904. De Spelen zijn gegroeid van 43 onderdelen met minder dan 250 mannen uit veertien landen in 1896 tot meer dan 300 onderdelen voor meer dan 11.000 sporters van beide geslachten uit meer dan 200 landen in 2008. Ga je mee met een fietslatelistisch ritje langs een kleine selectie uit mijn verzameling over de fiets op de Olympische Spelen?

De 10de Olympische Zomerspelen werden in 1932 gehouden in Los Angeles. Er waren geen andere steden die zich kandidaat hadden gesteld voor het organiseren van de Spelen. Aangezien de Spelen van 1932 plaats vonden tijdens een grote economische crisis, waren er veel minder deelnemers dan op de vorige spelen van Amsterdam. De lange reis die vele atleten moesten maken om tot in Los Angeles te geraken, speelde natuurlijk ook een rol in het lage deelnemersaantal.

1932. Gouden Medaillewinnaar, de Italiaan Attilio Pavesi op de individuele tijdrit over 100 km.
1956. Goud in Melbourne voor de Fransman Michel Boisseaux op de sprint over 1000 meter.Ercole Baldini pakte in 1956 het goud op de weg over een afstand van 187,7 kilometers. De Italiaan werd vastgelegd op de driehoekzegels van de Dominicaanse Republiek.

Rome was de plaats in 1960. De Italiaanse staat en het Italiaans Olympisch Comité stelden zich financieel borg voor deze Spelen. Er werden inderdaad kosten noch moeite gespaard: aan de voet van de Monte Mario werd een marmeren stadion met 80.000 plaatsen gebouwd. De organisatie probeerde om de antieke gebouwen zo veel mogelijk bij de Spelen te betrekken. Het turnen vond plaats in de Thermen van Caracalla, het worstelen in de Basilica van Maxentius en de marathon startte aan de voet van de Capitolijn en eindigde onder de Triomfboog van Constantijn.

Het Belgische wielrennen zorgde als vanouds voor enkele medailles. Belgiës tweede zilveren medaille werd behaald in het wielrennen. Léo Sterckx werd tweede op de sprint over 1 km. Verder haalde Willy Vanden Berghen brons op de individuele wegwedstrijd over een afstand van 175,3 km.

De wielersport is een verzamelnaam voor alle sporten waarbij gebruik wordt gemaakt van een fiets. Voor de fietssporten waarbij het op snelheid aankomt – en dat zijn de meeste – wordt ook de term wielrennen gebruikt. Nederland kon in Rome geen eremetaal behalen.

Op onderstaand blok van vier zie je als het ware een ovale piste waarop het baanwielrennen wordt uitgeoefend. De helling van zo’n piste heeft meestal een hellingshoek van 33 graden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zomerbanen (in openlucht) en winterbanen (overdekt). Renners rijden op een baanfiets, een fiets zonder remmen en versnellingen.

Op de zegels wordt (vanaf linksonder met de klok mee) teruggekeken naar de jaren: 1924 Parijs; 1928 Amsterdam; 1932 Los Angeles en 1936 Berlijn.

De Olympische Zomerspelen van de XVIIIe Olympiade werden in 1964 gehouden in Tokio,Japan. Naast Tokio hadden ook Detroit Wenen en Brussel een poging gedaan om de Spelen te mogen organiseren. Al in 1940 was Tokio gekozen om de Spelen te organiseren, maar deze werden echter later aan Helsinki, Finland toegewezen vanwege de inval van Japan in China. Uiteindelijk gingen de Spelen van 1940 in haar geheel niet door vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De spelen van 1964 waren de eerste die in Azië werden afgewerkt.

De organisatie van de Spelen was, dankzij een budget van zesentwintig miljoen dollar, onberispelijk. De sportaccommodaties waren nagenoeg perfect, met een indrukwekkend stadion en een reusachtig olympisch zwembad. Ook het olympisch dorp was een pareltje.

Nederlandse Wielerprestaties in Tokio

  • Goud voor de ploegentijdrit op de weg die gewonnen werd door Evert Dolman, Gerben Karstens, Jan Pieterse en Bart Zoet.
  • In de wielerachtervolging voor ploegen was er brons voor het team bestaande uit Jaap Oudkerk, Cor Schuuring, Henk Cornelisse en Gerard Koel.

Tot zover de Fiets op de Olympische Spelen tot en met 1964.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Albanië Albanië China Volksrepubliek China vóór 1949 Costa Rica Japan Joegoslavië Libië Monaco Marokko Polen Togo Tunesië Fietsen en wielrennenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (1)

  • Jan van Tellingen op 26 oktober 2011 om 09:14

    Met z’n allen uitkijkend naar de Olympische Spelen in Londen volgend jaar is deze “meer kijken dan lezen” aflevering het begin van een hele reeks: “De fiets op de Olympische Spelen”. In fietstermen gesproken hebben we hierna dus nog elf etappes te gaan voor we in 2012 aankomen. Veel lees en kijkplezier de komende jaargetijden …… enne blijf zelf ook de fiets gebruiken hoor :-)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)