De fiets op de Olympische Spelen 1992 (8) - Postzegelblog

De fiets op de Olympische Spelen 1992 (8)

2

De Olympische Zomerspelen van de XXVe Olympiade werden in 1992 gehouden in Barcelona. De woonplaats van de toenmalig IOC-president J.A. Samaranch werd verkozen boven Amsterdam, Belgrado, Birmingham, Brisbane en Parijs. De ceremonies en het atletiek vond plaats in het Estadi Olimpic Lluis Companys. Voor de organisatoren was veiligheid een topprioriteit.

Er werd algemeen gevreesd voor aanslagen van de ETA en voor betogingen van Catalaanse onafhan-kelijkheidsstrijders. Gelukkig was van geen van beide tijdens de Spelen sprake.

De mascotte voor deze Spelen was Cobi de hond.

De wielersport is één van de olympische sporten die op de Olympische Spelen wordt beoefend. De sport staat vanaf de eerste editie van de moderne Olympische Zomerspelen onafgebroken op het programma.

Brazilië laat op deze zegel zien dat de deelnemers van de Olympische Spelen van over de hele wereld naar Barcelona komen, grenzeloos en wereldwijd. Rechts bovenin de Fiets!

Op deze serie van drie van de Cayman Eilanden zien we achtereenvolgens: Renners op de baan; Individuele achtervolging en Tijdrit rijder.

St Vincent met beeld van 4000 meter achtervolging op de baan voor mannen.

Cook Islands 1000 meter Sprint voor mannen.
Grenada 1000 meter Sprint vrouwen.

Shane Kelly uit Australië veroverde de zilveren medaille in de tijdrit op de baan over 1000 meter. Op de Sprint won Gary Neiwand de zilveren plak voor Australië. Op de ploegachtervolging over 4000 meter wordt eveneens een zilveren medaille door de Australiërs gewonnen.

Twee maal individuele tijdrit op de baan met tijdritfiets met ossekopstuur. Nicaragua met renner op een baanfiets.

Ploegentijdrit mannen op de baan over een afstand van 102,8 kilometers. Uitslag: 1ste Duitsland, 2de Italië en 3de Frankrijk.

Voor Liechtenstein, Canada en Uganda was de Ploegentijdrit ook het meest geliefde Olympische wielerevenement.

Jon Andrews behaalde voor Nieuw Zeeland een zevende plaats in de tijdrit over 1000 meter.

Grenada toont een baanrenner en Sierra Leone toont een baanrenner op een tijdritfiets en tevens een deelnemer aan de wegwedstrijd.

Andrzej Sypytkowski behaalde voor Polen een zesde plaats in de wegwedstrijd over een afstand van 194 kilometer. Tussendoor een goed gekleed stel op een tandem, zij namen geen deel aan de wedstrijden :-) Paraguay eert de Duitser Fredy Schmidtke nogmaals met een overdruk voor de Spelen in Barcelona.

Nederlandse wielerprestaties in Barcelona

Léon van Bon, Zilver op de puntenkoers. Erik Dekker wist het zilver voor zich op te eisen. Dit nadat Richard Groenendaal en Rob Compas ervoor zorgden dat Dekker en twee medevluchters uit de greep van het peloton bleven.
Ingrid Haringa behaalde brons op de 1000 meter Sprint en Monique Knol veroverde brons in de wegwedstrijd. Leontien van Moorsel, individuele achtervolging op de 3000 meter, de achtste plaats.

Tot ziens op de Centennial Games 1996 in Atlanta…. de Fietslatelist

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Brazilië Bulgarije Canada Comoren Liechtenstein PolenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Jan van Tellingen op 15 mei 2012 om 19:39

    Als fietslatelist wordt je goed ‘in de gaten gehouden’ Vandaag werd ik door Peter getipt (dankjewel !) over een persoonlijke jubileum-fietspostzegel. Geweldig nieuws, want ik wist nog van niets !! Binnenkort weten jullie het ook :-) Denk alvast aan de Olympische Spelen 1972.

  • Jan van Tellingen op 15 mei 2012 om 19:44

    Omdat het vandaag grotendeels toch regende in onze woonplaats en mijn racefiets voor vervanging van tandwielen en ketting bij de dealer is, ben ik meteen ‘aan het werk gegaan’. Leuk werk hoor ! Artikel = klaar voor publicatie ! Onze hybride fietsen staan klaar om morgenochtend mee te nemen op de caravan voor een dag of 9..

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)