Skelet op een postzegel: je kunt de botten voelen! - Postzegelblog

Skelet op een postzegel: je kunt de botten voelen!

7

Skeletten waren nogal in het nieuws de afgelopen tijd. Eerst kwam het bericht voorbij dat een skelet op een school in Nieuw-Zeeland van echte menselijke botten bleek te zijn. Een week later ging het alweer over een skelet. In een te koop staand historisch pand in Zweden ligt, onder een glazen plaat, een middeleeuws skelet. Zouden er eigenlijk veel postzegels zijn met skeletten erop, vroeg ik me toen af.

Bijzondere postzegels van Slovenië

Ik vond er maar een paar. Maar deze vind ik wel erg bijzonder. Ze werden in 2005 in een serie over gotische kunst uitgegeven door Slovenië. Op deze se-tenant gedrukte postzegels is een detail afgebeeld van het beroemde fresco ‘Dance of Death’ in de Kerk van de Heilige-Drie-eenheid in Hrastovlje, Slovenië. Dit fresco, gemaakt door Janez iz Kastav, werd voltooid in 1490. Het is 90 centimeter hoog en 630 centimeter lang. Het laat elf figuren zien in verschillende stappen in het leven. Ze lopen allemaal hand in hand met een skelet.

Het bijzondere van deze postzegels is dat de skeletten in reliëf zijn gemaakt. Als je er met je vinger overheen gaat dan kun je de botten voelen. Leuk, een afbeelding van een 500 jaar oude fresco in een ‘nieuwerwets’ postzegeljasje gestoken.

Meer zegels met skeletten

Deze postzegel met skelet werd in 2007 door Letland uitgegeven ter ere van het 50-jarig bestaan van het Museum voor Geneeskunde. Een prachtige zegel met verschillende aspecten en in verschillende diepten.

Mexico kwam in 1980 voor de Wereldgezondheidsdag met een sigaar rokend skelet. Op de postzegel wordt gesteld: kies je voor tabak of gezondheid?

De postzegel uit Thulamela was al eerder te bewonderen op Postzegelblog. Cees Janssen schreef over een hangboekje van de Zuid-Afrikaanse post waar deze zegel ook in zat. Elders las ik nog dat de skeletresten die op de postzegel zijn afgebeeld van koningin Losha zijn. Ze werden in 1996 ontdekt en zorgvuldig opgegraven door de afdeling anatomie van de universiteit in Pretoria. Koningin Losha was begraven in een foetushouding met haar handen aan de linkerkant van haar gezicht, het gebaar van respect. Op een andere postzegel uit het boekje is een gouden armband te zien. Deze droeg ze om haar onderarm.

Niet veel

Veel zijn het er niet: postzegels met een skelet erop. Dit is in ieder geval alles dat ik heb kunnen vinden. Wellicht omdat men het niet zo’n gezellig onderwerp vindt. Te luguber, vinden sommigen zelfs misschien wel. De zegels hierboven vind ik stuk voor stuk mooi. Mooi om te zien en mooi vanwege het verhaal rond hun uitgifte.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Letland Slovenië ZwedenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (7) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)