Hoe postzegels tóch persoonlijke postzegels kunnen worden! - Postzegelblog

Hoe postzegels tóch persoonlijke postzegels kunnen worden!

2

Op 11 september j.l. heb ik u geïnformeerd over de uitgave van de Persoonlijke Postzegel-emissie Paleis Het Loo. Dergelijke PP-emissies bezitten in het algemeen een kortere ontstaansperiode dan bijzondere postzegels, worden niet in het jaarlijkse emissieprogramma opgenomen en de afbeeldingen zijn in een vaststaand kader geplaatst, dat voor meerdere PP-uitgaven wordt gebruikt. De oplagen zijn ten opzichte van gelegenheidspostzegels beperkt.
Aansluitend bij het PP-onderwerp hierbij een artikel, waaruit blijkt dat bijzondere postzegels en/of gelegenheidspostzegels tot persoonlijke postzegels (zonder hoofdletters) gepromoveerd kunnen worden!

In een grijs verleden, ruim een kwart eeuw geleden, kreeg ik als journalist-filatelie van PTT Post bij de uitgave van nieuwe postzegelemissies uitnodigingen postzegelpresentatie met genodigden te bezoeken. Deze bijeenkomsten waren voor mij bijzonder aantrekkelijk en interessant, doordat ik niet alleen uitgebreide achtergrondinformatie over nieuwe emissies in woord en beeld ontving, maar dat ik ook met de typografische ontwerpers van gedachte kon wisselen. Het voordeel hiervan is dat ik onvermelde specifieke details en bijzonderheden van postzegels kreeg te horen, die niet in de persberichten zijn vermeld.
Deze persoonlijke, leerzame en uiterst inzichtgevende gesprekken hebben mijn kennis van het ontwerptracé van postzegels, postzegelonderwerpen en postzegelvellen danig uitgebreid en vergroot.

Aan het slot van deze bijzondere bijeenkomsten ontvingen de bezoekers een PTT Post-carnet (ingenieus gevouwen en ingebonden vouwblad, formaat 20,5 x 12,6 cm) met daarin [on]gestempelde blokken van vier postzegels in combinatie met (druktechnische) achtergrond-informatie.
Op mijn verzoek is tijdens de persoonlijke gesprekken soms een handtekening van de ontwerper hierin geplaatst, waarmee een nieuwe postzegel meteen een bijzonder persoonlijke uitstraling krijgt. Één bladzijde van zo’n ‘cadeautje’ verhoogt in hoge mate de aantrekkelijkheid van een specifieke postzegel in een verzameling. Mocht iemand er belangstelling voor hebben dan zal ik dat ongetwijfeld via e-mailcontact (batehijlkema@ziggo.nl) wel merken.

Postzegels met bijzonder persoonlijke uitstraling!

Planetarium – voet-op-de-maan en vuurtorens

Op de PTT Post-carnet-bladzijden is een tekst met emissiegegevens opgenomen in combinatie met een afgestempeld Planetarium – voet-op-maan-postzegelpaar (nvph 1612/13) met de handtekening van Arthur Meyer en twee ongestempelde blokken postzegels.

De drie afgestempelde vuurtoren-postzegels (nvph 1620/21/22) ondersteund door de handtekening van grafisch ontwerper Daria Scagliola staan op een bladzijde van het PTT Post-carnet. Op ander bladzijden staan vuurtorengegevens met eerste dag afstempeling en op twee bladzijden drie ongestempelde postzegelblokken.

Sterrenbeelden en jamboree

Enkele bladzijden van het PTT Post-vouwblad zijn voorzien van emissiegegevens en een afgestempelde Sterrenbeeld-postzegel (nvph 1646) met twee handtekeningen van beide grafische ontwerpers Edwin Vollebergh en Petra Janssen, postzegelvel met aanduidingen L & 5 x aanduiding1A.

Op enkele PTT Post-carnet-bladzijden is een afgestempelde Jamboree-postzegel (nvph 1647) met een handtekening van grafisch ontwerper Paul Andriesse aanwezig, een opsomming met emissiegegevens in combinatie met een ongestempeld Jamboree-postzegelblok.

Sail Amsterdam en Suske en Wiske

Op een aantal bladzijden van het KPN-vouwblad zijn van een afgestempelde Sail Amsterdam-postzegel (nvph 1648) met handtekening van grafisch ontwerper Paul van der Groen (met enige fantasie is de ‘G’ in de handtekening / paraaf te ontdekken), ongestempeld postzegelblok, Sail 95-telefoonkaart in combinatie met emissiegegevens van de postzegel en telefoonkaart te vinden.

De opvallend sierlijke handtekening van de Vlaamse schrijver van de Suske en Wiske-strips Paul Geerts (periode 1971 – 2002) staat boven de afgestempelde Suske en Wiske-postzegel (nvph 1714) met er onder het afgestempelde souvenirvelletje van het PTT Post-carnet. Op andere bladzijden zijn te vinden: strippostzegelinfo met eerste dag stempel, emissiegegevens en een ongestempeld velletje in combinatie met twee postzegels uit linker bovenhoek van het postzegelvel met tekst op de velrand L & 4x 1.

Rekenkamer


Op de bladzijden van het PTT Post-carnet bevindt zich naast een afgestempelde Rekenkamer-postzegel (nvph 1725) met twee handtekeningen (de eerste is van grafisch ontwerpster Irma Boon), twee afgestempelde postzegelblokken en een tekst met emissiegegevens. De heer H.E. Koning is de president van de Algemene Rekenkamer geweest in de periode 1991 – 1999.

Overige carnets

Naast deze van handtekeningen voorziene carnets bezit ik nog enkele aantrekkelijke carnets zonder handtekening o.a.:

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 2 oktober 2022 om 08:15

    Leuke verzameling zo Bate, en inderdaad, het is uniek dus persoonlijk.

  • Maxim van Ooijen op 2 oktober 2022 om 13:14

    Tijdens de Salons in Parijs is er altijd een flinke rij tafels voor “l’Art du Timbre Gravé”. Daar zitten ontwerpers en graveurs van postzegels van Frankrijk, Andorra en de Franse gebieden te signeren. Het is er altijd erg druk en ik heb zelf al heel wat handtekeningen in mijn boekjes en op enveloppen kunnen verzamelen. Begin november ga ik weer naar de Salon Philatélique d’Automne en eind november naar Monacophil voor zegels, stempels én de ontwerpers.
    Ik heb het onze PTT (PostNL) al een paar keer voorgesteld om, bijvoorbeeld bij de Postex, de ontwerper van een nieuwe postzegel uit te nodigen voor een signeersessie. Maar zoals met alle goede ideeën die je bij de post aanlevert, is deze ook in een diepe la verdwenen. :-(

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)