Amerikaanse Post ontdekte Columbus (deel 2) - Postzegelblog

Amerikaanse Post ontdekte Columbus (deel 2)

0

Christoffel Columbus ontdekte in oktober 1492 ‘Amerika’. De Amerikaanse Post ontdekte in 1892 dat met diens ontdekking veel geld gemoeid was geweest. Maar dat de ontdekking door Columbus ook veel geld kon opbrengen voor de schatkist van de Amerikaanse Postdienst. Met een uitgebreide serie postzegels.

USA Mi 76 blok

Nog even terugkomend op de postzegel van 4 dollarcent waarmee deel 1 werd afgesloten. Door een foutje in de drukkerij, de American Bank Note Company, werd een aantal vellen postzegels in een andere, donkerder kleur blauw gedrukt dan de bedoelde kleur ultramarijn zoals te zien is in bovenstaand blokje van vier stuks. Het was de kleur blauw bestemd voor de waarde van 1 cent. De fout werd tijdig ontdekt maar toch zijn twee vellen (totaal 200 zegels) in de verkeerde kleur blauw in omloop gekomen.

USA Mi 73

Een matroos op de vooruitvarende ‘La Pinta’ ontdekte op 12 oktober 1492 als eerste land aan de horizon. De matroos was Rodriguez Bermejo maar ook werd de naam Rodriga de Triana genoemd. Het was donderdagavond 10.00 uur. Uit blijdschap na de moeizame reis met ontberingen en twijfels, zong men het ‘Te Deum’. Op de zegel is de Admiraal te zien op de ochtend na de ontdekking van land. Hij eiste echter zelf de ontdekking van het land op en de matroos werd vergeten. Dit werd door de kunstschilder William H. Powell vastgelegd op het doek. In sloepen met gewapende zeelieden ging men aan land in de mening dat men in Indisch gebied was aangekomen. Daarom werden de bewoners ‘indianen’ genoemd. In naam van de Koningin van Spanje werd het land in bezit genomen en de Spaanse vlag geplant. Het land bleek een eiland te zijn dat de naam kreeg van ‘San Salvador’.

USA Mi 74

Op de zegel van 2 dollarcent wordt het in het bezit nemen van het eiland weergegeven. Dit aan de hand van een schilderij van John Vanderlyn dat zich in de rotonde bevindt van het Capitool te Washington. Op 2 november landde Columbus op Cuba en op 6 december werd Haïti ontdekt. Hij gaf daaraan de naam ‘Isla Española’. Op 24 december 1492 liep de ‘Santa Maria’ op een zandbank en was reddeloos verloren. Hij keerde na een deel van de bemanning te hebben achtergelaten met de ‘Nina’ terug vergezeld door de ‘Pinta’. De terugreis begon op 4 januari 1493 en hij arriveerde in Palos op 15 maart 1493. De oplage van deze zegel was gigantisch: meer dan 1.000.000.000 stuks.

USA Mi 78

De zegevierende intocht van Columbus in Barcelona wordt afgebeeld op de postzegel van 6 dollarcent. Het tafereel is ook te zien op een van de panelen van de bronzen deuren in het Capitool. Twee zware deuren die zijn vervaardigd door Randolph Rogers. In de twee nissen op de postzegel staan de beelden van Koning Ferdinand van Arragon en aan de andere zijde Koning Boabdill van Granada.

USA Mi 81 a

De ontvangst bij Isabella en Ferdinand is in beeld gebracht op de postzegel van 15 dollarcent. Het schilderij waarnaar de afbeelding is ontleend, hing in Madrid. Het is geschilderd door Ricardo Baloca y Cancio. Het schilderij is waarschijnlijk verloren gegaan tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Columbus kreeg toestemming om een nieuwe vloot uit te rusten voor een tweede tocht over de Oceaan. Op 25 september 1493 vertrok hij met een eskader bestaande uit drie grote koopvaardijschepen en 14 karvelen. Al op 2 november 1493 ontdekte hij de Caribische eilanden. Hij verbleef er enkele jaren en op 10 mei 1496 verliet hij het door hem gestichte ‘Isabella’ op het eiland Hispanola. De vloot bestond slechts uit twee karvelen. Naast de 200 bemanningsleden had hij ook nog 30 indianen als gevangenen meegenomen. Op 11 juni 1496 bereikte hij Cádiz en werd opnieuw met veel pracht en praal onthaald.

USA Mi 80

Op de postzegel van 10 dollarcent is Columbus te zien met in zijn gezelschap enkele ‘inboorlingen’. Hij toont deze gevangenen aan het Hof van Isabella. De afbeelding is naar een muurschildering van Luigi Gregori dat te vinden is in de Universiteit van ‘Notre Dame’ in South Bend, Indiana, Verenigde Staten. Hij noemde de muurschildering ‘Return of Columbus and Reception on Court’. Zijn derde reis kon Columbus beginnen op 30 mei 1498. Na de overtocht over de Oceaan bereikte hij Trinidad en de dag daarop de delta van de Orinoco rivier. Hij zette daarmee voet aan wel op het Zuid-Amerikaanse vasteland. Door gekonkel bereikten klachten over Columbus de Spaanse vorsten. Zij zonden Francisco de Bobadilla met een volmacht naar ‘de Nieuwe Wereld’ om onderzoek te doen. Op 23 augustus 1500 landde Bobadilla bij Santo Domingo en nam Columbus gevangen. Hij werd in ketenen geslagen en teruggevoerd naar Spanje.

USA Mi 85

Kunstschilder Emanuel Leutze vervaardigde een schilderij waarop Columbus in ketenen is afgebeeld. In november 1500 kwam hij zo in Cádiz aan. Maar de verontwaardiging van het volk was groot en toen de Vorsten ter ore kwam op welke vernederende wijze hij was aangekomen, bevalen zij onmiddellijk Columbus te bevrijden van de ketenen en hem te onthalen die bij hem paste als ontdekker van ‘de Nieuwe Wereld’.

USA Mi 86

Columbus verscheen op 17 december 1500 aan het Hof te Granada waar hij verslag deed van de vernederingen die hem waren aangedaan. Dit is te zien op de postzegel van 3 Dollar naar een kunstwerk vervaardigd door Francisco Jover Casanova. Hierna maakte hij nog een vierde reis naar ‘de Nieuwe Wereld’. Van die reis kwam hij op 13 september 1504 terug. Isabella lag op sterven en Columbus werd door Ferdinand ontvangen. Als schadevergoeding voor het eerder ondervonden onrecht kreeg Columbus een graafschap in Castilië. De oplage van de zegel bedroeg slechts 27.650 stuks.

USA Mi 88

Op de postzegel van 5 Dollar is het portret afgebeeld van Columbus. Dit portret is eerder gebruikt voor de munt van 50 dollarcent die in deel 1 is afgebeeld. Van deze zegel bedroeg de oplage 27.350 stuks waarvan 21.844 zijn verkocht. Een zeldzaamheid dus!

USA Mi 79

De serie bestond in eerste instantie uit vijftien waarden. Maar doordat het recht voor verzending van een aangetekend stuk verlaagd was van 10 dollarcent naar 8 dollarcent, werd deze waarde in maart 1893 toegevoegd. Het ontwerp van de postzegel was gebaseerd op een schilderij van Francisco Jover Casanova. De scene afgebeeld op de postzegel komt goed uit na de postzegel van 3 Dollar. Overigens werd de serie Columbus vooral door de Amerikaanse verzamelaars zeer gewaardeerd qua uitvoering maar niet qua aanschafprijs.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Spanje SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)