Sportkalender juni 2021 - Postzegelblog

Sportkalender juni 2021

0

Het wordt een lange hete zomer of beter gezegd a ‘Long Hot Summer’ met allemaal sport hoogtepunten en hopelijk minder sport dieptepunten. Er zijn winnaars en verliezers waar topsport wordt beoefend in competitieverband. Samengevat brengt de maand juni de volgende sporten: EK Hockey, Formule 1, UEFA EURO2020, Copa America, Tour de France, TT Assen, Wimbledon. Kijkt u deze wedstrijden live of live op tv?  Is uw huis al met oranje bekleding versierd en heeft u de nieuwe sportzegels al gekocht voor deze maand?

Long Hot Summer

Galaxy-Lin was een Nederlandse pop/rock band waarin elektrische mandolines een vooraanstaande rol speelden en niet zoals gebruikelijk de gitaren. De band is opgericht in 1973 door Robbie van Leeuwen (ex Motions en Shocking Blue) en Rudy Bennett (ex Motions). Galaxy-Lin heeft twee albums uitgebracht. De eerste plaat is uitgebracht in 1974 met de naam Galaxy-Lin. Van dat album verscheen de single Travelling song/Utopia. Het tweede album kreeg de naam G. Van dit album zijn twee singles verschenen, Long hot summer/Fool en Hunting song/Don’t. De single Long Hot Summer kwam op nummer zestien in de Nederlandse hitparade.

Video Galaxy-Lin – Long hot summer (1975):

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FMQlcPCF7GM]

 

4 – 6 juni: Formule 1 Grand Prix (Bakoe, Azerbeidzjan)

De Grand Prix van Azerbeidzjan staat sinds 2016 op de Formule 1-kalender, al werd er tot 2017 naar verwezen als de Grand Prix van Europa. De race wordt gehouden op het Baku City Circuit in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Afgelopen jaar viel het evenement weg vanwege de pandemie, maar dit kalenderjaar maakt de vaak spectaculaire race gewoon weer deel uit van de lijst met bestemmingen.

Azerbeidzjan (2016): Formule 1 Grand Prix.

Het Baku City Circuit is een stratencircuit dat is gebouwd rondom de boulevard van Bakoe. De baan is vormgegeven door de bekende Formule 1-architect Hermann Tilke en voert de coureurs over 6003 kilometer asfalt. Het circuit telt in totaal 20 bochten. De snelste raceronde is in handen van Charles Leclerc. Hij ging in 2019 met zijn Ferrari in 1,43,009 het circuit rond. De Grand Prix van Azerbeidzjan bestaat uit 51 ronden. Er wordt tegen de klok in gereden.

Azerbeidzjan (2016): Formule 1 Grand Prix circuit.

4 – 13 juni: EuroHockey (Amstelveen)

De 18e editie van het Europees kampioenschap hockey voor mannen en de 15e editie van het Europees kampioenschap hockey voor vrouwen worden tegelijkertijd gehouden in het Wegenerstadion in Amstefveen. Zowel bij de heren als de dames zijn de nationale teams geplaatst. De landelijke en lokale overheid hebben besloten dat publiek bij de EuroHockey Championships 2021 alleen wordt toegestaan als iedere bezoeker van 13 jaar en ouder een negatieve sneltest kan overleggen. Dit geldt ook voor bezoekers die al gevaccineerd zijn. De overheid staat alleen negatieve testen toe die gedaan zijn via Testen voor Toegang. Via Testen voor Toegang is het mogelijk gratis getest te worden. Dit kan op ruim 30 locaties verspreid over Nederland. Om getest te kunnen worden, moet je een afspraak maken. Zelf uitgevoerde testen, testen via de reguliere GGD kanalen of vaccinatiebewijzen worden niet geaccepteerd als toegangsbewijs.

  

 

 

 

 

 

 

Meer info: https://rabo-eurohockeychampionships2021.nl/

 

11 juni – 11 juli: UEFA EURO2020 (in 11 landen)

Na 7 jaar is Nederland weer vertegenwoordigd in een eindtoernooi voetbal. Laatste keer was tijdens het WK van 2014. Gemist waren de toernooien EK van 2016 en het WK van 2018. Hoewel het toernooi in 2021 wordt gehouden staat het EK Voetbal bekend als EURO2020. Op alle merchandising staat de tekst 2020 en die wilden ze niet vernietigen en opnieuw in productie nemen. PostNL schittert door de afwezigheid van een postzegeluitgifte, terwijl ze twee jaar de tijd hebben gehad om een postzegel te laten ontwerpen.

Turks Cyprus (2020): UEFA EURO 2020 met de kaart speelsteden o.a. Amsterdam.

In 2020 bestond de UEFA 60 jaar. Jaren geleden had het bestuur van de UEFA het plan om het jubileumjaar te vieren met het EK Voetbal 2020 in 11 steden en 11 landen. De start is op 11 juni en de finale dag wordt gehouden op 11 juli. Het getal ‘11‘ speelt in alle opzichten een belangrijke rol in dit toernooi. Later zal ik een aparte blog schrijven over EURO 2020.

Meer info: https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/

 

11 juni – 10 juli: Copa América (Argentinië en Colombia)

De CONMEBOL Copa América is het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap voor landenteams dat sinds 1916 door de CONMEBOL, met onregelmatige tussenpozen, wordt georganiseerd. Het kampioenschap is vergelijkbaar met voetbalkampioenschappen in de andere werelddelen. Sinds 1993 zijn de deelnemende landen de tien leden van de CONMEBOL, aangevuld met twee uitgenodigde landen uit andere werelddelen. Het toernooi zou oorspronkelijk plaatsvinden van 12 juni tot en met 11 juli 2020 als de Copa América 2020. Op 17 maart 2020 heeft CONMEBOL aangekondigd dat als gevolg van de coronapandemie in Zuid-Amerika, het toernooi was uitgesteld voor een jaar,

Logo editie 2021. Bron: Wikipedia.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL zit twee weken voor de geplande start van het toernooi om de Copa América met de handen in het haar. Na Colombia is ook Argentinië weggestreept als gastland, waardoor er grote zorgen zijn over het doorgaan van het evenement. De CONMEBOL laat weten dat Argentinië ‘vanwege de huidige omstandigheden’ is afgevallen als gastland. Daarmee wordt verwezen naar de coronasituatie in het Zuid-Amerikaanse land. Eerder werd al bekend dat medeorganisator Colombia geen wedstrijden meer zou gaan organiseren vanwege de gespannen politieke situatie in het land.

De Zuid-Amerikaanse bond bekijkt nu waar het toernooi, dat van 11 juni tot en met 10 juli plaats zou moeten vinden, nu alsnog gespeeld zou kunnen worden. Chili en de Verenigde Staten zouden interesse hebben in de organisatie. De Copa América, die van 11 juni tot en met 10 juli wordt gehouden, zou voor de eerste keer in zijn 105-jarig bestaan in twee landen plaatsvinden. Bij de vorige editie in 2019 ging de titel naar gastland Brazilië, dat in de finale te sterk was voor Peru.

Brazilië (2020): Against COVID-19.

Breaking nieuws 31 mei 2021:

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL heeft de organisatie van de Copa América toegewezen aan Brazilië. Het voetbaltoernooi zou aanvankelijk in Colombia en Argentinië worden gespeeld, maar beide landen haakten af. Opvallend genoeg is de situatie in Brazilië niet veel beter. COVID-19 heeft al meer dan 460.000 Brazilianen het leven gekost en gevreesd wordt voor een nieuwe golf. President Jair Bolsonaro is zelf een tegenstander van strenge coronamaatregelen en krijgt daarvoor internationaal veel kritiek. CONMEBOL is desondanks blij met de nieuwe organisator. ‘We bedanken president Bolsonaro, zijn team en de Braziliaanse voetbalbond voor het openen van de deuren voor het veiligste sportevenement ter wereld’, aldus de voetbalfederatie. ‘Zuid-Amerika zal met al zijn sterren schitteren in Brazilië.’

Meer info: https://copaamerica.com/en/

 

18 – 20 juni: Formule 1 Grand Prix (Le Castellet, Frankrijk)

De zevende race wordt gehouden in Frankrijk op het Circuit Paul Ricard bij Le Castellet. Oorspronkelijk zou deze race gereden worden op 27 juni maar na verandering van de kalender wordt de race gereden op 20 juni. Tussen 1971 en 1990 werd op het circuit veertienmaal de Grand Prix van Frankrijk georganiseerd. Het zeer snelle parcours leende zich niet voor spannende wiel-aan-wielgevechten en werd daarom van de Grand Prixlijst afgevoerd. Sindsdien werd de Formule 1-wedstrijd verreden op het circuit van Magny-Cours (Nevers), tot ook deze manche werd afgeschaft in 2008. Sindsdien werden er geen Franse Grands Prix meer verreden, maar in 2018 keerde de race weer terug op het Circuit Paul Ricard. In 2020 werd er niet gereden vanwege corona. De laatste twee races in 2018 en 2019 werden gewonnen door Lewis Hamilton.

THE PAUL-RICARD CIRCUIT Car Racing Track History CARD.

 

26 juni – 18 juli: Tour de France

De 108e editie van de Ronde van Frankrijk is gepland voor de periode van 26 juni tot en met 18 juli 2021. De start is een week vervroegd waardoor de renners die in de Ronde van Frankrijk rijden ook de Olympische wegrit kunnen rijden in Tokio. De start van de Ronde van Frankrijk was aanvankelijk gepland  in Kopenhagen. Het zou voor Kopenhagen de eerste keer zijn dat het als startplaats van de Ronde van Frankrijk zou fungeren; tevens zou het de noordelijkste plaats zijn waar de Ronde ooit is gestart. Door het verplaatste EK Voetbal dat nu eveneens in 2021 in Kopenhagen zal plaatsvinden, werd besloten om de Grand Départ in Denemarken te verschuiven naar 2022. De organisatie vond met Brest een nieuwe plaats die de start van de Ronde van Frankrijk wou ontvangen. De eerste vier etappes zullen plaatsvinden in Bretagne.

Later volgt een aparte blog over de 108e editie van de Tour de France.

Meer info: https://www.letour.fr/en/

 

25 – 27 juni: Formule 1 Grand Prix Stiermarken (Spielberg, Oostenrijk)

De Formule 1 GP van Stiermarken wordt verreden op de Red Bull Ring in Spielberg. Max Verstappen zegevierde in 2018 en 2019 op dat circuit en hoopt op een herhaling van zijn zegetochten. In 2021 worden er twee races op dit circuit verreden. De Red Bull Ring is eigendom van het energiedrankjesmerk dat in de Formule 1 middels twee teams is vertegenwoordigd. In het verleden ging het snelle circuit in Spielberg door het leven als A1 Ring, maar nadat Red Bull de teugels in handen nam is de baan omgedoopt.

Maldiven (2019): Formule 1 met Max Verstappen (linksonder).

Ook al heeft de Formule 1 het circuit in Oostenrijk tussendoor een tijd lang niet bezocht, Spielberg heeft wel degelijk een lang teruglopend verleden met de koningsklasse van de autosport. In 1970 mocht de toen nog Österreichring genoemde baan voor het eerst een voor het WK meetellende F1-race organiseren. Tot en met 1987 bleef het circuit aanwezig op de kalender.

Oostenrijk (2007): Formule 1 legenden.

Ook al lijkt de lay-out van tegenwoordig in grote lijnen haast gelijk aan die van vroeger, het circuit in Spielberg is in de jaren ’90 flink op de schop gegaan. De Formule 1-bazen kon het dusdanig bekoren dat werd besloten om voor 1997 terug te keren naar Oostenrijk. Een lang leven was de tweede periode waarin de GP van Oostenrijk werd verreden overigens niet beschoren: na 2003 hield de koningsklasse het alweer voor gezien. Dankzij het Red Bull-geld werden verouderde faciliteiten opgeknapt en keerde de F1 in 2014 voor de tweede keer terug.

Oostenrijk (2007): Formule 1 legenden.

 

25 – 27 juni: TT Assen

De TT (Tourist Trophy) Assen is een jaarlijkse motorrace op het Circuit van Drenthe bij Assen. Vanaf 2016 wordt de TT Assen gehouden op zondag in het laatste weekend in juni. Alle Grand Prix klassen komen tijdens de Dutch TT aan bod. Door de inkrimping van het aantal klassen zijn dit thans Moto3, Moto2 en MotoGP. Vroeger maakten 50 cc/80 cc, 125 cc, 250 cc, 350 cc, 500 cc en zijspannen hier deel van uit. Sinds enige jaren wordt de zijspanklasse verreden in een apart kampioenschap, maar maakt deze geen deel meer uit van de Grand Prix. Dit jaar organiseert Assen de 90e editie.

Valentino Rossi op de TAB van de provincievelletjes uit 2002.

Veel meer over de TT-Assen op deze eerdere twee links van mijzelf en van MFNL:

https://www.postzegelblog.nl/2018/11/06/formule-1-op-circuit-zandvoort-of-op-tt-circuit-assen/

https://www.mfnl.nl/Nieuwsbrief/NB92/NB92TTAssen.html

 

28 juni – 11 juli: Tennis Wimbledon (Londen, Engeland)

The Wimbledon Championships, populair bekend als Wimbledon, is de benaming van het oudste tennistoernooi ter wereld. Wimbledon is een van de vier grandslamtoernooien, en wordt beschouwd als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Het is tevens het grootste grastennistoernooi en een van de weinige tennistoernooien die spelers verplichten witte kleding te dragen.

Uit de serie The Four Seasons. Summertime Events (1994): Wimbledon.

Het jaarlijks terugkerende grandslamtoernooi, dat voor het eerst in 1877 werd gespeeld, wordt gehouden op de All England Lawn Tennis and Croquet Club in de Londense buitenwijk Wimbledon. Wimbledon wordt, evenals de drie andere grandslamtoernooien, georganiseerd onder auspiciën van de International Tennis Federation (ITF).  Aan het hoofdtoernooi doen 128 enkelspelers en 64 dubbelspelkoppels per geslacht mee. Ook zijn er 48 m/v-koppels in het gemengd dubbelspeltoernooi.

Uit de serie Racket Sports (1977): Lawn tennis.

 

Meer info: https://www.wimbledon.com/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Brazilië Chili Cyprus Frankrijk Groot Brittannië Oostenrijk Turks Cyprus VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)