Communiceren met affiche van Kinderzegels 1986 (deel 3) - Postzegelblog

Communiceren met affiche van Kinderzegels 1986 (deel 3)

1

René van Raalte, die de kinderzegelemissie 1986 ‘Kind en cultuur’ heeft ontworpen, heeft na goedkeuring van de serie kinderzegels, ook deze groot-formaat affiche (63 x81,5 cm) ontworpen. Deze afbeelding is geënt op de postzegels in tegenstelling tot de affiche die ik vorige week heb opgevoerd.

 

Rechtsonder staat in zwart tekst met achtergrondinfo o.a. over ontwerper, druk en opdrachtgever.

Kinderzegelaffiche 1986: kunst en cultuur

René van Raalte heeft in 1986 de kinderzegelemissie ‘Kind en cultuur’ ontworpen met daarop aandacht voor:

 • ‘Beleven’: ondergaan van muziek en literatuur, vertaald in een lijnenspel.
 • ‘Kunnen’: bedrijven van beeldende kunst en bouwkunst, vertaald in kleur en perspectief.
 • ‘Inzien’: ontdekken van podiumkunsten, vertaald in het licht en speelvak.

Afbeeldingen van algemene aard

Bij deze afstandelijke uitvoeringen van kunst in het algemeen op de drie Kinderpostzegels1986 (als 60e kinderzegelserie) heeft de kinderzegelontwerper René van Raalte ook de affiche ontworpen. Hij is daarbij van ruimtelijke onderdelen uitgegaan, die in nauw verband met de postzegelafbeeldingen staan:

 • Gelinieerd papier, lijntjes-papier en stroken papier als een niet-functionele verzameling losse attributen.
 • Kleuren, vlak en ruimtelijkheid in een niet-functionele driedimensionale beeldcombinatie.
 • Speelvak, podium/toneel en zetstukken/coulissen in beeld gebracht met een redelijk functionele kartonnen maquette
  in miniatuuruitvoering.

Deze drie cultuuronderwerpen in ‘duidelijk-van-elkaar-gescheiden-collage-uitvoering’ wordt door een sierlijk gebogen gele lijn (profiel van een kind met haar) toch nog tot een aantrekkelijk eenheid verbonden.

De écht aangebrachte ‘scheiding’ bestaat uit geperforeerde lijnen. Met andere woorden de affiche kan in drie afzonderlijk rechthoekige afbeeldingen gescheurd en verdeeld worden. Eentje met een rechthoekig wit vlak (voor de duidelijkheid om het wit op de foto uit te laten komen, is een deel van de affiche er boven opgevoerd). De tekst op de affiche kan vanuit drie verschillende richtingen gelezen worden. Als gevolg daarvan kan de affiche niet alleen in horizontale, maar ook in verticale stand opgehangen worden.

Bij deze vorm van beeldspraak zijn werkelijkheidsgetrouwe afbeeldingen opgevoerd. Bij deze wijze van beeldvorming wordt niet met vergelijkingen gewerkt. Vandaar dat men spreekt van een directe beeldspraak in tegenstelling tot indirecte beeldspraak (allegorie of metafoor).

Kinderzegels 1986: ontwerp René van Raalte

Eerstedagenvelop Kinderzegels 1986

Zowel letterlijk als figuurlijk drukt een kind een stempel op de kinderzegelactie 1986. Een praktische uitvoering daarvan is de eerstedag-afstempeling op de 240e FDC van de kinderzegels 1986. De eerstedag-stempel met daarin een sierlijke lijntekening van het silhouet van een kind met een minimale haaraanduiding (gelijk die in gele uitvoering op de affiche) maakt de FDC compleet.

Afbeelding: Rijksmuseum [Public domain], via Wikimedia Commons

De zomerzegelaffiche 1938 van het artikel van vorige week verbeeldde/symboliseerde groei, bloei en oogsten voor het goede doel in overdrachtelijke zin middels een allegorische vergelijking.
De affiche in dit artikel illustreert groei, bloei en oogsten voor het goede doel in praktische en concrete zin.

Beeld: René van Raalte, PostNL, B. Hylkema en Wikimedia Commons

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

 • bate hylkema op 19 augustus 2018 om 12:31

  Bij de toestemmingaanvraag om de affiche in het artikel te mogen opnemen, schreef ontwerper Van Raalte me: “Ondanks dat het ontwerp al 32 jaar geleden is gemaakt, kan ik er nog tevreden mee zijn. Wel vond ik toen de opdracht best lastig, want wat is cultuur voor kinderen eigenlijk?”

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)