11 februari (11-2): Europese 112-dag - Postzegelblog

11 februari (11-2): Europese 112-dag

1

Op 11 februari (11-2) is het de Europese 112-dag. Deze dag werd in 2009 ingevoerd door de Europese Unie om de bekendheid met en het passend gebruik van het Europees noodnummer 112 te bevorderen. In Nederland kennen we dit nummer (als het goed is) door de slogan: ‘Als elke seconde telt’.

Algemeen

Een alarmnummer (of noodnummer) is een telefoonnummer om de hulpdiensten (politie, ambulance en brandweer) snel te kunnen spreken. In diverse Europese landen functioneren hiervoor alarmnummers. Sinds 1991 is er naast de nationale alarmnummers het Europese alarmnummer 112 ingesteld. Dit is een telefoonnummer dat in alle lidstaten van de Europese Unie (gratis) kan worden gebruikt vanaf alle vaste en mobiele netwerken. Ook in Moldavië kan dat. Op de postzegel brengt Moldavië alle drie de hulpdiensten in beeld. Van links naar rechts: brandweer, politie en ambulance.

Nederland

In Nederland draaide men eerst proef met het alarmnummer 00-11. Deze proef slaagde en het alarmnummer werd in 1990 ingevoerd maar werd wel veranderd van 00-11 in 06-11. De reden hiervan was dat de toegangscode voor internationaal bellen van ‘09’ in ‘00’ was veranderd. In 1997 werd het dit alarmnummer in (het Europese) 112 veranderd. Van het eerste landelijke alarmnummer 06-11 werd bij de invoering in 1990 een postzegel uitgegeven. Bij alarm: bel 06-11. Wat me aan deze postzegel (en maximumkaart) opvalt is dat deze eigenlijk alleen gefocust zijn op ‘brandalarm’.

 

Jaarlijkse Europese 112-dag

De noodzaak om de kennis van het Europese alarmnummer te vergroten werd in februari 2008 bevestigd door de Flash Eurobarometer. Slechts 22 procent van alle respondenten wist toen dat het alarmnummer 112 geldig en beschikbaar was in de gehele Europese Unie. Dat vond de EU schrikbarend en daarom werd er tot een jaarlijkse Europese 112-dag besloten. Dit om de bekendheid en de voordelen van 112 te vergroten. Voor 11 februari werd gekozen omdat het de elfde dag van de tweede maand (11-2) is. Portugal gaf een automaatstrook uit voor de 112 bekendheid.

Duitsland

Wat mij opviel was dat Duitsland het enige land is waar in 2016 aandacht werd besteed aan het feit dat 112 haar jubileum vierde dat ze 25 jaar bestond. Op de hoek-velrand van de postzegel wordt ook nog vermeld dat 112 het Europese alarmnummer (notruf) is.

 

 

Aan het gelegenheidsstempel dat we hier op de maximumkaart zien, is veel aandacht besteed.

 

Balkan-landen

Wat me tevens opviel bij ‘mijn 112-onderzoek’ was dat de Balkanlanden relatief ook veel aandacht besteed hebben aan 112. Kroatië gaf in 2015 een mooie ‘112-SOS’ postzegel uit. Kijk maar goed!

dan broja = alarmnummer

 

Roemenië gaf in 2011 een 112-postwaardestuk uit. Ook hier staat ‘SOS’ in bijgevoegd.

En Hongarije besteedde aandacht aan 112. Zij gaf hier 3 (politie) postzegels over uitgegeven.

 

Australië

Hoe zit het met een alarmnummer in andere werelddelen? In Australië is dat nummer 000, uitgesproken als ’triple zero’. En als je met vakantie in Australië bent en je hebt een noodgeval: bel dan gewoon 112, want dat wordt vanaf een mobiele telefoon doorgeschakeld naar 000. Ik vind trouwens wel dat Australië een prachtig postzegelblok heeft uitgegeven over hun alarmnummer.

Verenigde Staten

In de VS is het alarmnummer 911. Ik heb hier geen postzegels over gevonden. Het riep bij mij wel de vraag op: “Zal Osama bin Laden ook geweten hebben dat het alarmnummer 911 (9/11) was?”

Alternatieve- theorieën

En nu we toch met ‘complottheorieën’ bezig zijn: Ik hoorde van een filatelie-vriend uit Berlijn dat het Europese 112 nummer niet toevallig is ontstaan, maar afkomstig is van de (voormalige) DDR. Wat was het geval? Al in 1987 had de DDR 3 alarmnummers: Voor de politie (Volkspolizei) 110; voor de brandweer (Feuerwehr) 112 en voor de ambulance (Medizinische Hilfe) 115. En als je deze drie nummers bij elkaar optelt en deelt door 3, dan kom je uit op 112. Als ‘bewijs’ leverde hij mij een DDR postzegel-automaatboekje waar deze alarmnummers opstaan. Zal mijn vriend gelijk hebben???
Wie het weet mag reageren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Duitsland Nederland Portugal Roemenië PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

  • Franc Rossi op 11 februari 2021 om 10:42

    Mooi verhaal en dat ook daar zoveel zegels van zijn. Een, een, twee, daar red levens mee. Ik heb zo het idee dat het voldoende bekend is, anders nog een Nederlandse postzegel?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)