Als “fietslatelist” heb je vaak je gedachte bij het thema “fiets”.Als je dan ook het idee hebt om een artikel voor postzegelblog te schrijven en je denkt daarbij ook nog aan de decembermaand, dan kom je al gauw bij de titel, die dit artikel heeft gekregen. Dan begint het “gegoogle”, wordt er in de eigen fietspostzegelcollectie “gesurfd” en gaan er ideeën ontstaan.
Gerelateerde artikelen
Het eerste idee
Oh ja . . er bestaat ergens een eiland met de naam Christmas Island. Daar zal men ook wel fietsen hebben. Misschien ook op een postzegel. En ja hoor, eigenlijk niet verbaasd, kom ik er enkelen tegen.
Christmas Island of Kersteiland is een eiland in de Indische Oceaan 350 km ten zuiden van Java behorend tot het Gemenebest van Australië. Er wonen ca. 1700 mensen. Het eiland is vooral bekend door de grote hoeveelheid rode krabben die er leven. De jaarlijkse trek van deze krabben is in vele natuurdocumentaires vastgelegd.
De Kerstman en zijn geschenken
Het geven van geschenken rond Kerstmis gaat terug naar oude tijden, maar in Nederland was lange tijd vooral het sinterklaasfeest het geschenkenfeest. De Kerstman leek eind 20e eeuw Sinterklaas te gaan verdrijven. Zover is het niet gekomen, maar velen geven elkaar (ook) met Kerstmis geschenken. Deze gewoonte heeft geleid tot kritiek dat het feest al te commercieel zou zijn geworden. De Kerstman kan het niet alleen en heeft natuurlijk helpers. . .
De Kerstman is een afstammeling van Sinterklaas en wordt ook in verband gebracht met kabouters, zoals Sinterklaas op Sint Nicolaas, bisschop van Myra, teruggaat. Het Sinterklaasgebruik is meegenomen door emigranten naar Amerika. In Amerika werd Sinterklaas Santa Claus. De Kerstman heeft ongeveer dezelfde gebruiken als Sinterklaas, zoals cadeautjes geven, een lange baard en een rood pak, maar hij is inmiddels ontdaan van alle religieuze symboliek.
Kinderspeelgoed op wielen, o.a. een driewielig fietsje.
De Kerstman ontstond in de ons bekende vorm in de Verenigde Staten, eind negentiende eeuw en raakte door de reclame van Coca-Cola wereldwijd verspreid. Zo kan het zijn dat in beeltenissen de Kerstman nog een groen pak droeg, terwijl de Amerikaanse Santa Claus tegenwoordig uitsluitend rode met witte kleding draagt (zoals het logo van Coca Cola).
Kerstboom
De kerstboom herinnert de christen volgens Luther aan de boom in het paradijs; de kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorteplaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen. En onder de kerstboom is er plaats voor de geschenken. Opvallend vaak een fiets(je). Kijk maar.
Speciale postbezorging, Kerstmis 1993, door Colchester Cycle Mail
Sedert 1989 wordt per fiets de post verzorgd door de Colchesters Scouts en soms ook door leerlingen van de High School. De gemaakte winst is dan bestemd voor vooraf afgesproken zogenaamde groepfondsen.
Postdienst Midden Limburg Roermond
Deze postdienst gebruikte in december1996 een speciale Kerstzegel: Driewieler onder de Kerstboom.
Maaslandpost
Deze postzegels werden in november 1994 uitgegeven t.b.v. de Kerst- en Nieuwjaarspost. De postzegels hebben en nominale waarde van 45 cent. Gedurende die periode bezorgde Maasland meer dan 500.000 Kerst- en Nieuwjaarskaarten. De reden waarom verschillende kleuren werden gebruikt heeft te maken met het feit dat men vanuit kwaliteitsmanagement cijfers en feiten wilde weten over de productie en verkoop van de bureaus en dat men in staat was om klachten van afzenders en ontvangers naar behoren te kunnen afhandelen.
Maasland Post verzorgt vanaf 1985 tot vandaag de dag nog steeds de streekpost. Er worden echter nagenoeg geen postzegels meer gebruikt.
De postbode met de kerstpost
Een postbode of brievenbesteller is iemand die de laatste handelingen uitvoert van de
postbestellingen, namelijk een deel van de sorteerwerkzaamheden en het daadwerkelijk ‘bestellen’ (afleveren) van de post in de brievenbus van de geadresseerde. In België wordt een postbode ook aangeduid met het franse woord facteur.
Persoonlijke December (fiets)Postzegel
Als “Fietslatelist” moest het er toch eens van komen. Wat moest ervan komen? Oh, natuurlijk, ja, voor je eigen kerstpost een persoonlijke fietspostzegel maken. Dat was heel leuk om te doen. Zeker als je ook nog fietsminiaturen verzamelt en … op 11 december nog naar de vlooienmarkt in de veemarkthallen te Utrecht bent geweest en daar een alleraardigste fietsminiatuur hebt aangeschaft, die zeer geschikt was voor de vervaardiging van een persoonlijke Kerst-fiets-postzegel. Kijk maar …
GERTO streekpost uit Dodewaard …
. . . heeft zojuist een velletje van 10 Kerstzegels uitgebracht. Op één van die zegels staat de bezorger afgebeeld die op de fiets een hele stapel pakketjes moet wegbrengen.
Met deze Kerstzegel sluit ik deze publicatie graag af met de wens aan allemaal: Prettige Feestdagen en een fietsrijk 2011, Jan de Fietslatelist.
Reacties (10) Schrijf een reactie
Goeiemorgen!
Even een koffiemomentje genomen met jouw artikel. Leukleukleuk!! Grappige weetjes (leuk om eens het verhaal achter de kerstboom te lezen) en bijzondere afbeeldingen, een compleet stuk!
Leuk om te lezen, je voelt je enthousiasme. :)
lieve groet,
je dochter, Nicol
@Nicol, Dankjewel! Je zat lekker op tijd aan de koffie :-)Vandaag geen fietsweer. Waarschijnlijk nog een poosje aan een nieuw (fiets)artikel werken.
@Nicol en Jan, gezellig deze warme reacties over en weer op Postzegelblog. Allebei fijne feestdagen!
@Lia, Dank je wel, jij uiteraard van hetzelfde! Fijne en vooral veilige dagen!
@pap, ben benieuwd, kom maar op met dat leesvoer! ’t Is er goed weer voor.
Jan,
Leuk artikel geworden, ook fijne dagen toegewenst en een fietsebel 2011.
Leuke PP trouwens.
@Cees,
Dankjewel voor je reactie. Ja die PP is uniek te noemen. Want wie vind er nou zo’n fietsminiatuur met kerstmannetjes om er een persoonlijke Decemberzegel van te maken.
Ik werk nu aan een artikel over: “Vrouwen en de fiets in de filatelie”. Zijn er lezers, die daarover nog een ideetje kunnen bijdragen?
Leuk artikel! En leuke zegels zitten erbij, er zijn er toch echt meer dan ik gedacht had, zelfs in combinatie met kerst!
Ik heb mbt vrouwen op de fiets op Nederlandse zegels gevonden:
*folklorezegels 1974,
*zomerzegels 1980 is niet goed te herkennen maar ook erg leuk,
*de serie van 4 zegels uit 1996, molens gevels fietsers en strand.
Ik vermoed overigens dat er bij het onderwerp circus ook wel eea aan fiets en wellicht vrouw te ontdekken is, maar dat zijn dan toch weer andere fietsen ;)
Fijne feestdagen toegewenst!
En de zomerzegels 2008 Belgie, en het is echt een vrouwtje op de zegels Olympische Spelen van Cina 2007.
@Dolores, Wat leuk dat je er naar gezocht hebt. Ik zoek ze er bij om te bezien of ze voor mijn artikel geschikt zijn. Enne uiteraard ook fijne feestdagen voor jou en de jouwen.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)