Nogmaals papiersoorten - Postzegelblog

Nogmaals papiersoorten

0

Eerder hebben we het gehad over de papiersoorten die zijn gebruikt voor het drukken van de Courzegels. De reden was duidelijk: het wittere papier oogde veel beter dan het doffe, grauwe plaatdrukpapier. Beter werd het met het profesdiepdrukpapier en nog beter met het violino papier. Leverancier van dat laatste papier was de Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken N.V. in Maastricht, kortweg KNP.

Violino papier van KNP


Maar hoe zit het dan met de permanente postzegels uitgegeven vanaf 1969 met afbeelding van H.M. Koningin Juliana? In de catalogus is vermeld, dat de zegels van 1 gulden tot en met 10 gulden werden gedrukt op ‘gewoon’ papier. Maar wat is ‘gewoon’? Dit bleek hetzelfde papier te zijn dat later ook is gebruikt voor de herdruk van de Courzegels in 1974. Dus papier met een witmaker.

Echter, in februari 1981 moest de drukker, Joh. Enschedé & Zonen te Haarlem doorgeven aan de PTT, dat het tot dan toe gebruikte violino papier, niet meer leverbaar was. Omdat inmiddels al voor vele postzegels was overgegaan op fosforpapier van Harrison werd door de drukker voorgesteld, om dit papier te gaan gebruiken voor de hoge waarden van de Juliana zegels. Een noodzaak om fosforpapier te gebruiken voor deze waarden was op zich niet noodzakelijk, omdat de zegels werden gebruikt voor pakjes en pakketten, die niet automatisch werden gedetecteerd door stempelmachines. Maar het papier was voorhanden en men stelde voor om een herdruk te maken als proef van de zegel van 2 gulden.

Fosforpapier van Harrison
De drukker wist te melden, dat de proeven met de 2 gulden op fosforpapier heel goed waren verlopen en dat de zegels er veel frisser van kleur uitzagen. Het violino papier was echter wat gelig, waardoor de drukkleuren een beetje moesten worden aangepast om niet te grote verschillen te krijgen met de  oplage op violino papier. Legt men twee zegels naast elkaar dan ziet men het verschil toch wel. Dit geldt ook voor de andere waarden.

Geleidelijk aan werden de herdrukken op Harrison fosforpapier in omloop gebracht, als normale aanvulling op de lokettenvoorraad bij de postkantoren. Alle waarden, met uitzondering van de waarde van 1 gulden 25 cent, werden herdrukt op het fosforpapier. Zowel in vellen van 50 stuks als rollen van 500 stuks. De rollen alleen voor de waarden van 1 gulden, 2 gulden en 2 gulden 50 cent.

Om er zeker van te zijn dat men als verzamelaar de zegels, gedrukt op fosforpapier kocht, werd aanbevolen deze te bestellen bij de Filatelistische Dienst in Groningen. Het was namelijk lang niet zeker dat alle waarden bij alle loketten van de postkantoren verkrijgbaar waren. En een fosforlamp was toen niet aan de loketten voorhanden! De eerste zegels werden in 1981 verkrijgbaar gesteld, al snel achterhaald door de serie permanente postzegels met afbeelding H.M. Koningin Beatrix…

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Druktechniek KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)