Koningin Elisabeth van België - Postzegelblog

Koningin Elisabeth van België

3

Toen twee blokjes op 16 april 1966 waren verschenen ter nagedachtenis van H.M. Koningin Elisabeth kwamen de gebruikte afbeeldingen wel heel bekend voor. En een snelle blik in het postzegelalbum België bevestigden dat vermoeden. De afbeeldingen waren eerder gebruikt in enkele series die eerder waren verschenen.

belgie-blok-40

De Koningin was op 23 november 1963 te Laken overleden. Zij was zeer muzikaal en speelde zelf viool. In 1937 richtte zij het Internationale Concours Eugène Ysaÿe op dat vanaf 1951 naar haar werd genoemd. Sindsdien staat dit concours bekend als de Koningin Elisabethwedstrijd. Deze wedstrijd wordt nog steeds jaarlijks gehouden. Jaarlijks wisselt het programma met piano, viool en zang.

belgie-1363
belgie-332

De postzegels in de twee blokjes waren aanleiding voor mij om ze eens te vergelijken qua vormgeving en productietechniek. Om met de eerste zegel te beginnen, de postzegel van 3F in vergelijking met die van 1 december 1931, uitgegeven ten bate van de Tuberculosebestrijding. De postzegel toont Koningin Elisabeth als verpleegster. Dan valt het meteen op dat de uitvoering van de zegel van 1966 ver achterblijft bij die van 1931. De druktechniek van 1966 is rasterdiepdruk en die van 1931 plaatdruk. Dat geeft een enorm verschil in gedetailleerdheid en afwerking.

belgie-1364

belgie-989

Dit geldt ook voor de tweede postzegel in het blokje. De zegel van 3F uit 1966 is veel minder gedetailleerd dan die van 19 maart 1956, uitgegeven ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de geboorte van Wolfgang Amadeus Mozart. Ook hier valt de uitvoering van de zegel uit 1966 in het niet bij de zegel in staaldiepdruk uit 1956.

belgie-blok-41

In het tweede blokje waren eveneens postzegels opgenomen die eerder zijn verschenen.

belgie-1365
belgie-457a

De postzegel met een eenvoudig portret van Koningin Elisabeth en op de achtergrond een viool is ontleend aan de postzegel die op 15 september 1937 is uitgegeven met toeslag voor de Muziekstichting van de Koningin. Tevens diende de zegel ter nagedachtenis van de grote Belgische violist Eugène Ysaÿe, die haar terzijde stond bij de oprichting van de Muziekstichting. Ook bij deze zegel is het verschil met de oorspronkelijke zegel erg opvallend. De Belgische fotograaf Aram Alban geboren te Constantinopel in 1883 en in 1961 overleden te Caïro, maakte het oorspronkelijke portret.

belgie-1366

belgie-503

Als laatste de postzegel uitgegeven op 1 april 1939 ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de oprichting van het Internationale Rode Kruis. Hier is Koningin Elisabeth afgebeeld staande aan het ziekbed van een man met een verband om het hoofd. Het ontwerp van de oorspronkelijke postzegel was Louis Buisseret, die zijn naam toevoegde onderaan het zegelbeeld. Deze postzegel komt nog het beste overeen met die van 1966. Al met al vielen de reproducties van de postzegels uit 1966 tegen bij het zien van de oorspronkelijke uitgiften. Wat vindt u er van?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Mozart Druktechniek KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 19 november 2016 om 11:12

  De gustibus et coloribus … Zelf vind ik de zegels uit 1966 eigenlijk nog wel meevallen, vooral als je ze vergelijkt met andere uitgiften uit de “ugly sixties”, hoewel ik beaam dat de voorbeelden uit de jaren ’30 en ’50 heel wat fijner en verzorgder zijn vormgegeven.
  Overigens, behalve voor België werd in 1956 ook voor de toenmalige kolonie Belgisch Congo en het mandaatgebied Ruanda-Urundi een zegel uitgegeven identiek qua ontwerp aan de grootformaat Mozartzegel, maar in andere kleuren (resp. blauw en roodachtig bruin). Deze, en andere schitterend mooie toeslagzegels uit de jaren ’50 en ’60 waren de “dure” zegels uit mijn prille jeugd, waarvoor ik mijn zondagscenten opspaarde. Diezelfde zegels kun je je nu aanschaffen voor een prikje. Welke Nobelprijswinnaar zong daar alweer van “And the times, they are a’changin” …

 • FrancRossi op 19 november 2016 om 11:37

  De verschillen zijn inderdaad overduidelijk maar zijn kenmerkend voor de periode waarin ze zijn uitgegeven.
  Ik vind erger het gebrek aan inspiratie om dezelfde foto’s te gebruiken.

 • Micho Rooseboom op 20 november 2016 om 07:54

  Mooie info

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)