Het tweede jaar van de Koning bespreken we in deze blog. De Koning houdt van sporten en is vaak aanwezig als supporter tijdens Olympische Spelen en WK-voetbal met zijn vrouw. 2014 is het jaar met vele hoogtepunten (Winterspelen en WK-voetbal Brazilië) maar ook dieptepunten, zoals de ramp met de MH17.
Gerelateerde artikelen
Biertje met Poetin tijdens Olympische Winterspelen Sotsji
De XXIIe Olympische Winterspelen werden gehouden van 7 tot en met 23 februari 2014 in Sotsji, Rusland, aan de Zwarte Zee. De sporten vonden alle plaats in district Adlerski. De ski- en sleesporten vonden plaats in Krasnaja Poljana, een plaats in het noordoosten van het district, in de Westelijke Kaukasus, ten oosten van de eigenlijke stad Sotsji. De stadions van de overige sporten waren gegroepeerd en stonden aan de kust van de Zwarte Zee, tussen Adler en de grens met Abchazië.
Het was de eerste keer dat de Olympische Spelen in de staat Rusland werden georganiseerd; wel was Moskou als hoofdstad van de toenmalige Sovjet-Unie de gastheer van de Olympische Zomerspelen 1980. Met 98 onderdelen binnen vijftien sportdisciplines in de zeven olympische sporten werden deze Winterspelen de grootste in de geschiedenis tot nu toe. Nederland behaalde 24 medailles (8x goud, 7x zilver, 9x brons).
Maar de Koning werd wereldberoemd vanwege een biertje met Poetin in het Holland Heineken House. Als hij wist dat een maand later de Krim werd geannexeerd door Rusland, had dit feestje niet plaatsgevonden. Dit beeld wordt elke keer herhaald bij de samenvatting van zijn koningschap:
https://www.ad.nl/andere-sporten/rutte-biertje-van-koning-met-poetin-was-prima~aaeee620/
Annexatie van de Krim
Het schiereiland de Krim (met uitzondering van het door Oekraïne geregeerde deel van de Schoorwal van Arabat) werd door Rusland op 18 maart 2014 geannexeerd, als onderdeel van de Russisch-Oekraïense Oorlog.
Voor Rusland is de Krim van groot strategisch belang doordat daar, in Sebastopol, een grote basis van de Zwarte Zeevloot ligt, en vanwege de controle over de Straat van Kertsj. Ook de ontdekking van grote gasreserves (2,3 biljoen m³) in het Oekraïense deel van de Zwarte Zee, kan een rol hebben gespeeld. Rusland poogde de ontginning ervan onder contract te leggen, maar zag de Oekraïense regering in januari 2013 voor Royal Dutch Shell kiezen.
De Russische premier Dmitri Medvedev liet op 24 februari 2014 weten het nieuwe bewind in Kiev niet te erkennen: “Het is moeilijk voor ons om met zo’n regering samen te werken, maar sommige andere landen denken daar anders over. Het lijkt me een dwaling om een regering die via een gewapende opstand aan de macht komt, wettig te noemen”. Ook verklaarde hij: ‘De levens van Russen en de Russische belangen in Oekraïne staan op het spel’. Op de Krim werd op 27 februari 2014 het parlementsgebouw in de regionale hoofdstad Simferopol bezet door tientallen gewapende mannen. Ze hesen de Russische vlag. Twee vliegvelden, bij Simferopol en Sebastopol, werden door Russische militairen bezet. Ook het gebouw van de Oekraïense staatstelevisie in Simferopol werd door een pro-Russische militie of Russische militairen bezet. Volgens Vladimir Poetin was de annexatie nodig op de Krim om de etnische Russen en de Zwarte Zeevloot te beschermen.
De Oekraïense regering maakte bekend dat Oekraïne Rusland zou gaan aanklagen vanwege de annexatie van de Krim. Volgens het Oekraïense persbureau Unian zou de Oekraïense regering bij onder meer het Internationaal Zeerechttribunaal en het Internationaal Gerechtshof de annexatie aanhangig maken.
Wereldleiders in de Oranjezaal
President Barack Obama van de Verenigde Staten, bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, president Xi Jinping van China, minister-president Shinzo Abe van Japan, Koning Abdullah van Jordanië, minister-president Arseni Jatsenjoek van Oekraïne en minister-president Mark Rutte van Nederland. Zij en ruim vijftig andere wereldleiders waren op 24 maart 2014 te gast op Paleis Huis ten Bosch, waar de Koning en Koningin hun een diner aanboden in de Oranjezaal. De hoge gasten waren in Nederland voor de Nuclear Security Summit. Zij maakten samen afspraken over de vermindering van gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld en over maatregelen om te voorkomen dat terroristen dit materiaal in handen krijgen. Het was de grootste internationale top ooit in ons land gehouden.
In zijn tafelrede verwees de Koning naar de geschiedenis van Huis ten Bosch, waar in 1899 de eerste Haagse Vredesconferentie plaatsvond. Koningin Wilhelmina was gastvrouw en de Russische tsaar Nicolaas II was initiatiefnemer.
De Russische president Poetin was er in 2014 niet bij. Rusland had vlak voor de top met geweld de Krim geannexeerd, een deel van Oekraïne. De Verenigde Naties veroordeelden deze annexatie en noemden het referendum dat aan de annexatie voorafging ongeldig.
MH17: Dit snijdt ons door de ziel
Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines ongeveer drie uur na het vertrek vanaf Schiphol neergehaald boven Oost-Oekraïne. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders. Bij de families en vrienden van de slachtoffers bracht dit onvoorstelbaar veel pijn en verdriet teweeg. De hele samenleving was geschokt door deze gebeurtenis.
23 juli was een dag van nationale rouw. Op die dag werden de eerste slachtoffers vanuit het Oekraïense Charkov gerepatrieerd naar Nederland. De Koning en Koningin waren aanwezig op de vliegbasis Eindhoven, samen met ruim 1200 nabestaanden. Om 16.00 uur kwamen veertig kisten met stoffelijke overschotten aan.
(Telefoonkaart Vliegbasis Eindhoen: voor-en achterkant (2001)).
Twee dagen eerder waren de Koning en Koningin in Nieuwegein bij een bijeenkomst van nabestaanden. Na afloop daarvan zei de Koning: ‘Wij zijn diep geraakt door de schrijnende, persoonlijke verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. Mensen wier leven in scherven ligt. Hun verdriet, hun wanhoop en hun onmacht snijden ons door de ziel. Wij begrijpen hun frustratie en hun gekwetstheid. En we delen hun innige wens dat er klaarheid komt over de oorzaak van deze ramp.’
Uit onderzoek bleek dat het vliegtuig was neergehaald door een BUK-raket. In 2018 stelden Nederland en Australië Rusland aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van het vliegtuig. De rechtbank Den Haag veroordeelde op 17 november 2022 drie verdachten tot een levenslange gevangenisstraf.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)