Het oudste muziekinstrument ter wereld? - Postzegelblog

Het oudste muziekinstrument ter wereld?

0

In 1995 werd in het Divje Babe Archeologisch park in de buurt van Cerkno in het noordwesten van Slovenië een deel van een dijbeen gevonden van een grotbeer. Het dijbeen was doorboord met enkele gaten. Het been werd opgenomen in de collectie van het Nationaal Museum van Slovenië in Ljubljana.

Sommige archeologen zeggen dat het bot een fluit is gemaakt door Neanderthalers, waardoor het bot de naam kreeg van ‘Neanderthaler fluit’. Een andere archeoloog, Mitja Brodar, publiceerde dat het bot bewerkt is door Cro-Magnons die deel uitmaakten van de Midden-Europese Aurignaciaanse cultuur. Dergelijke fluiten gemaakt van botten of ivoor van een mammoet werden in 2008 ook gevonden in een deel van het Zwabische grottenstelsel in Zuid-Duitsland, in Geissenklösterle. Deze zijn ongeveer 42.000 jaar geleden door de toenmalige grottenbewoners gemaakt.

De tekening op de eerstedag envelop toont de vindplaats van de fluit, Divje babe, de oudste bekende archeologische vindplaats in Slovenië. De grot waarin de fluit werd gevonden is gemakkelijk toegankelijk voor bezoekers. Men hoeft alleen een klein stalen trapje af te dalen. De grot is 45 meter lang en op zijn breedst 15 meter en bevindt zich 230 meter boven het niveau van de rivier Idrijca bij Cerkno. Hier zijn meer dan 600 archeologische voorwerpen gevonden op verschillende niveaus bij zo’n 20 vuurhaarden, bewijzen van bewoning door mensen. De datering van de fluit is gesteld op 43.100 jaar geleden.

Het blokje werd uitgegeven in een oplage van 70.000 stuks op 23 november 2007. De vondst van de fluit werd gedaan door archeoloog Ivan Turk van de Sloveense Academie voor Wetenschappen en Kunsten in de Divje babe grot bij een van de haarden, een zogenoemde Mousteriaanse haard. Het bot toont twee gave gaten en bij de breuk waar een deel van het bot is verdwenen, het restant van nog een gat.

Mogelijk had het bot vier of vijf gaten voordat het werd beschadigd. Sceptici beweren dat de gaten door een dier zijn gemaakt, maar gezien het aantal botfluiten dat later is gevonden op andere plaatsen, wordt deze bewering onderuit gehaald. Het bot is een bezienswaardigheid geworden in het Nationaal Museum in Ljubljana vanwege de vele publiciteit rondom het voorwerp. Er zijn zelfs replica’s vervaardigd in klei waarop liedjes worden gespeeld. De Nederlandse professor biologie en fluitist Jelle Atema heeft ook publiekelijk op een dergelijke replica gespeeld. Het oudste muziekinstrument ter wereld? Waarschijnlijk wel.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Slovenië MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)