Bijzondere inwoners van Leiden - Postzegelblog

Bijzondere inwoners van Leiden

0

Leiden is de Sleutelstad, de Stad van Ontdekkingen en de Stad met de oudste Universiteit van Nederland. Het kan dus niet anders dan dat er in Leiden veel bijzonder personen hebben gewoond. Ik laat u met 10 daarvan kennis maken. Rembrandt mag natuurlijk niet ontbreken.

Graaf Floris V

Floris V van Holland werd op 24 juni 1254 in Leiden geboren. Zijn geboortehuis stond op de plek waar nu de Lokhorstkerk staat. Hij was de eerste bekende Nederlander die in de Leidse Pieterskerk werd gedoopt. In 1266, dus op twaalfjarige leeftijd, werd hij meerderjarig verklaard en werd hij ‘Graaf van Holland.’ Eén van zijn eerste grafelijke daden was dat hij aan de stad Leiden stadsrechten gaf.

Graaf Floris V

 

 

 

 

 

 

 

Pieterskerk Leiden

 

John Quincy Adams
John Adams (de 2e president van de VS) vestigde zich als Amerikaans gezant met zijn gezin in 1780 in Amsterdam. Voor zijn twee zoons John Quincy en Charles zocht hij een goede universiteit en dat werd Leiden. Eind 1780 betrokken deze twee zoons een studentenwoning aan de Langebrug in Leiden. Een jaar later gingen zij terug naar de VS. Hoe hun resultaten waren op de Leidse Universiteit is niet bekend. Ze  hadden in ieder geval leren schaatsen op de Leidse grachten. Zoon John Quincy Adams werd de zesde president van de Verenigde Staten van 1825 tot 1829. Dat een Amerikaanse president een jaar in Leiden gewoond heeft en daar heeft leren schaatsen, is toch wel heel bijzonder.

John Quincy Adams

Vader John Adams

Rembrandt van Rijn
Rembrandt van Rijn werd in 1606 in Leiden geboren. Toen hij 14 was, schreef hij zich in op de Leidse Universiteit. Om daar toegelaten te worden was het nodig om eerst de plaatselijke Latijnse School te doorlopen. Als jonge jongen ging Rembrandt daarheen. De tekendocent van deze school, Henricus Rieverdinck, ontdekte het buitengewone talent van Rembrandt. Hij bracht hem in contact met de Leidse meester-schilder Jacob van Swanenburgh. Daar volgde Rembrandt zijn opleiding tot kunstschilder. In 1631 verhuisde hij naar Amsterdam, omdat hij daar meer kon verdienen. Leiden eert de beroemde kunstschilder met onder andere een borstbeeld aan de Witte Singel.

Borstbeeld Rembrandt in Leiden

Mata Hari
Grietje Zelle werd op 7 augustus 1876 geboren in Leeuwarden. Haar ouders gingen scheiden en Grietje verhuisde. Ze volgde in Leiden een opleiding tot kleuterleidster bij de befaamde Haanstra-school, aan de Vliet in Leiden, dat ook een internaat was. Toen zij echter verliefd werd op Haanstra, (of Haanstra op haar, daar zijn de meningen over verdeeld), is zij van school gehaald of gestuurd. Zij is toen in Parijs exotisch danseres geworden onder de naam Mata Hari. In de Eerste Wereldoorlog werd zij door de Fransen voor een vuurpeloton gezet en gedood, omdat zij een Duitse spionne zou zijn.

Grietje Zelle als Mata Hari

Herman Boerhaave
Herman Boerhaave (1668-1738) stond bekend als ‘vernieuwer van het medisch onderwijs’. Hij woonde op het Rapenburg 31 in Leiden. Naast ‘onderwijs aan bed’ gaf hij ook onderwijs in het ‘anatomisch theater.’ Hierin werden voor zijn lessen publiekelijk lijken ontleed. Deze ontledingen trokken veel aandacht en werden niet alleen door studenten bezocht (niet-studenten moesten wel een toegangsprijs betalen). Bekend is dat Tsaar Peter de Grote, die in 1721 het tsaardom Rusland veranderde in het Russische Rijk, bij Boerhaave in Leiden op bezoek is geweest om een lijkontleding in het anatomisch theater mee te maken.

Boerhaave

Tsaar Peter

Rudolph Cleveringa
Op 26 november 1940 hielden drie Leidse hoogleraren een rede waarin openlijk werd geprotesteerd tegen het ontslag van de Joodse ambtenaren van de Leidse universiteit door de Duitsers. De rede die het meest bekend is geworden, is die van prof. mr. R.P. Cleveringa. Hij werd een dag later door de Duitsers hiervoor gevangen genomen. Deze protestrede is onderdeel geworden van onze nationale geschiedenis. Naast deze protestrede is Cleveringa ook bekend geworden als ere promotor van Churchill op 10 mei 1946. Churchill kreeg van de Leidse Universiteit toen een ere doctoraat. Cleveringa woonde op de Rijnsburgerweg in Leiden.

Cleveringa

Churchill

Koningin Beatrix en Willem Alexander
Zowel ons huidige Koning als zijn moeder Beatrix hebben in Leiden gewoond tijdens hun studie aan de Leidse Universiteit. Beide woonden aan de mooiste gracht van Nederland, het Rapenburg; Beatrix op nummer 45 en Willem Alexander op 116. In de studietijd komt het vaak voor dat er vriendschappen ontstaan. Beatrix raakte bijvoorbeeld bevriend met Paul van Vliet, de Haagse cabaretier die ook in Leiden studeerde. En Willem Alexander ontmoette Emily Bremers, die ook op het Rapenburg een studeerkamer had. Beatrix rondde haar studie netjes in vier jaar af; Willem Alexander deed er wat langer over. Kennelijk had hij andere prioriteiten. Zijn bijnaam in Leiden was ‘Prins Pils.’

 

De Koninklijke Leidse studenten

Johan Thorbecke
Johan Rudolph Thorbecke werd op 14 januari 1798 geboren. In 1845 werd hij lid van de Leidse gemeenteraad. Hij ging wonen op de Garenmarkt 9 in Leiden. In deze woning schreef hij bijna in zijn eentje de tekst voor de nieuwe Grondwet, die in 1848 werd aangenomen. Hij wordt als de grondlegger van het parlementarisme in Nederland beschouwd. Maar hij deed meer. De allereerste vrouwelijk student van een universiteit in Nederland was Aletta Jacobs, die in 1871 werd toegelaten als studente medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Thorbecke, toen minister van Onderwijs, heeft daarbij hoogst persoonlijk toestemming gegeven dat zij ook examens mocht af te leggen. Aletta legde in 1877 haar artsexamen af, waarmee ze de eerste vrouwelijke Nederlandse arts werd.

Thorbecke

Aletta Jacobs

Marinus van der Lubbe
Marinus (roepnaam Rinus) van der Lubbe werd in Leiden geboren. Hij was overtuigt communist en zag in 1933 het fascisme in Duitsland opkomen. Hij vond dit een gevaarlijke ontwikkeling en wilde de Duitsers hiervoor gaan waarschuwen. Hij vertrok in februari 1933 lopend en liftend naar Berlijn. Een paar dagen later werd hij aangehouden en ter dood veroordeeld voor brandstichting van de Reichstag. Hij stierf door onthoofding op 10 januari 1934 in Leipzig. Hij werd daardoor het eerste Nederlandse slachtoffer van Nazi Duitsland. Hij was geboren vlakbij de Morspoort in Leiden. Daar staat nu een monument voor hem. Op onderstaand postzegelvel zien we rechtsonder de Morspoort.

Postzegelvel ‘Mooi Leiden’

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Nederland Verenigde staten Eerste Wereldoorlog Kerken Koningshuizen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,40 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)