Nederlandse zeeofficier op Griekse postzegel - Postzegelblog

Nederlandse zeeofficier op Griekse postzegel

5

navarino-5-edward-codrington-762-190p.jpgHet komt niet zo vaak voor dat personen met de Nederlandse nationaliteit worden afgebeeld op buitenlandse postzegels. In 1927 verschenen de eerste twee postzegels van een serie van vijf die gewijd waren aan de Slag van Navarino, toen 100 jaar geleden.
Een blauwgroene zegel van 1.50 drachme met een gezicht op Navarino en een van 4 drachme met een moment uit de zeeslag.

De zeeslag vond plaats op 20 oktober 1827 en was een van de laatste zeeslagen die nog met houten schepen werd uitgevochten.

navarino-150-758-190p.jpgnavarino-4-759-190p.jpg
De slag was van groot belang voor de Griekse vrijheidsstrijd tegen de Turkse overheersing. Frankrijk, Groot Brittannië en Rusland hadden in feite de onafhankelijkheid van Griekenland al erkend en men besloot een geallieerde vloot samen te stellen.

De vloot stond onder bevel van drie admiraals:
navarino-5-de-rigny-760-190p.jpg navarino-5-codrington-761-190p.jpg
navarino-5-van-der-heyden-763-190p.jpg

Henry de Rigny voor de Franse schepen, Sir Edward Codrington voor de Britse schepen en Van der Heyden voor de….. Russische schepen. De Turkse oorlogsvloot werd in de baai van Navarino verslagen. Maar wie was die Van der Heyden? Eerst moet opgemerkt worden, dat de naam foutief is opgenomen in de postzegel. De juiste naam was Lodewijk Gustaaf graaf van Heiden. Van Heiden stamde uit een oud Drents geslacht. Hij begon zijn loopbaan als 10-jarige knaap in 1782 bij de Nederlandse zeemacht en diende als adelborst, later als luitenant ter zee op ‘De Zephir’, daarna op de ‘Havick’. In 1795 bracht hij Willem V naar Engeland. Maar toen hij terugkeerde op Nederlandse bodem werd hij gevangen genomen.

Pas na twee maanden werd hij vrijgelaten door bemiddeling van generaal Pichegru. Van Heiden wilde geen dienst meer nemen op Nederlandse schepen en hij vertrok naar Rusland. Daar trad hij in dienst van de Russische marine en kreeg de rang van kapitein-luitenant. In 1805 werd hij bevorderd tot schout-bij-nacht en in 1827 tot vice-admiraal. Hij werd ook nog benoemd tot opperbevelhebber van de zeemacht in Finland. Van Heiden kreeg het bevel over de Russische vloot die werd ingezet tegen het Turkse gezag bij de opstand van de Grieken. In drie uur tijd werd de gecombineerde Egyptisch-Turkse vloot verslagen. Van Heiden overleed op 17 oktober 1850 en hij werd begraven in de kathedraal van Reval.

navarino-5-sir-detail-767-190p.jpg navarino-5-sir-detail-768-190p.jpg

De Britten waren blijkbaar ‘not amused’ bij het zien van de schrijfwijze van hun admiraal. Men was altijd gewend om ook de voornaam voluit te vermelden. Dus werd besloten om de zegel te herdrukken, maar nu met de volledige naam: Sir Edward Codrington. Echter, de naam van Van der Heyden werd niet aangepast! Ook al was deze eveneens niet juist.

Omdat er in 1932 nog heel wat zegels van de zeeslag serie onverkocht waren gebleven en de Griekse post ze wilde opruimen, werden ze voorzien van een opdruk.

navarino-5-de-rigny-opdruk-769-190p.jpgnavarino-5-van-der-heyden-opdruk-764-190p.jpg
navarino-5-codrington-opdruk-770-190p.jpgnavarino-5-codrington-opdruk-771-190p.jpg

De zegels met afbeeldingen van Van der Heyden en De Rigny kregen de waarde van 1.50 drachme en de beide (!) zegels van Sir Edward Codrington de waarde van 2 drachme. Ook een mooi thema: het verzamelen van postzegels met fouten erop!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (5) Schrijf een reactie

  • albert Haan op 1 februari 2008 om 08:10

   Kijk dat is nou filatelie in de hoogste graad.
   Iets over de achtergrond van een zegel of serie.
   Nu Rein nog met de aanvulling van de druktechniek.

  • Dolores op 1 februari 2008 om 09:32

   Dergelijke fouten, tesaam met een herdruk van deze zegel, tesaam met een open N zoals deze wel eens voorkomt bij de griekse zegels, levert dat dan automatisch een (veel) hogere waarde op?

  • Dolores op 1 februari 2008 om 09:34

   Onderbroken N, sorry.

  • Rein op 1 februari 2008 om 19:32

   @albert

   Ik heb de zegels niet, maar als ik ze in handen krijg kan ik er meer over zeggen. Vermoedelijk offset of steendruk??

   Als deze man voor de Russen heeft gewerkt dan is er ook een postzegel van de USSR te verwachten?!

  • Manfred Daniels op 21 augustus 2009 om 20:27

   In de plaats Pilos op de Peleponnisos is een monument voor deze 3 admiraals.
   Staat midden op het grote plein.

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)