Prentkaarten - Postzegelblog

Prentkaarten

2

thumbHet gebeurt niet zo vaak dat ik prentkaarten van vóór 1900 tegenkom waarop een postkantoor is afgebeeld. Op de kaart die ik hieronder beschrijf is helaas geen postkantoor te herkennen, maar ik weet, dat vanaf 1 juni 1895 een post- en expeditiekantoor was gevestigd in het spoorwegstation, afgebeeld rechts boven op de kaart.

C1

Het is geen foto maar een tekening, net als de andere vier kenmerkende gezichten van Nijmegen en omgeving.

C2

Alle gebouwen die op de afbeelding zijn weergegeven van het station en omgeving van de Spoorstraat zijn inmiddels verdwenen.

C3

Op een andere kaart is het oude stationsgebouw in volle pracht te zien. De afbeelding is gemaakt vanuit de tuin het Oranjehotel dat ook niet meer bestaat. In welk deel het postkantoor was ondergebracht weet ik niet. Het postgebouw werd ook gebruikt als expeditiekantoor voor de ontvangst en verzending van poststukken en pakketten via het spoorwegnet. Deze prentkaart was vervaardigd door Uitgeverij A.A. v.d. Borg te Nijmegen en is van na 1900.

C4

Het Oranjehotel bestaat ook niet meer. Het stationsgebouw, in 1892 gebouwd naar een ontwerp van architect C.H. Peters, werd op 22 februari 1944 getroffen bij het Amerikaanse bombardement door twee voltreffers die het gebouw totaal vernietigde. Het was half twee in de middag toen dit gebeurde.

Terug naar de eerste prentkaart. Deze kaart toont naast het stationsgebouw een aantal gezichten die kenmerkend zijn voor de stad en omgeving. Ook een stukje Beek bij Nijmegen.

C5

De kaart is waarschijnlijk te koop geweest in een hotel in dat plaatsje. Voor vakantiegangers een plaats die geliefd was vanwege de prachtige omgeving. Zoals het reclamestempel ook aangeeft.

C6

Gepost in Beek bij Nijmegen gezien de afdruk van het poststempel van het hulppostkantoor.

C7

Dit stempel van het zogenoemde type kleinrond, was aan het postkantoor verstrekt op 29 oktober 1894, samen met een kantoornaamstempel. In het kleinrondstempel is de benaming niet helemaal juist vermeld, want het linker haakje (voor de letter N van Nijmegen) had, net als bij het naamstempel, voor het woordje ´bij´ moeten staan. De kaart is gestempeld op 1 oktober 1898 tussen 12 en 8 uur, dus waarschijnlijk vroeg in de ochtend.

8

De geadresseerde woonde in Haarlem waar de kaart op dezelfde dag nog werd gestempeld met het kleinrondstempel van Haarlem, tussen 4 en 5 uur namiddag. De kaart werd besteld door een postbode die het nummer 24 droeg. Deze postbode was waarschijnlijk in juli 1884 in dienst gekomen want tot dan toe waren slechts 23 bestellerstempels uitgereikt. In Haarlem waren tot ongeveer 1894 zes postbestellingen per dag. Dat kon men zien aan de letter die in het bestellerstempel was gemonteerd, A tot en met F. In 1894 het aantal bestellingen per dag uitgebreid met een zevende bestelling! Daartoe werd de letter G aan de bestellers verstrekt. Maar waarom in de afdruk van besteller 24 geen letter? Had hij deze nog niet ontvangen? Of was een letter zoekgeraakt? Dat zijn puzzels die me bezighouden. En soms komt een oplossing uit een onverwachte hoek en ben ik weer tevreden. Postzegels verzamelen is meer dan alleen postzegels verzamelen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)