Indonesië in Amsterdam - Postzegelblog

Indonesië in Amsterdam

0

De Grote Indonesië-tentoonstelling is te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam tot en met 1 april 2024.  Alhoewel in ons land al veel vaker tentoonstellingen over Indonesië zijn geweest, belooft deze tentoonstelling speciaal te worden. Eerdere tentoonstellingen gingen vaak over specifieke periodes of kunsthistorische thema’s uit de lange geschiedenis van het grootste eilandenrijk ter wereld. Deze tentoonstelling in De Nieuwe Kerk aan de Dam kiest nadrukkelijk voor het grotere verhaal. Met de blik van nu. Een verhaal dat nog altijd te weinig aandacht krijgt in de Nederlandse schoolboeken. Kent u het totale verhaal van Indonesië?

De Grote Indonesië-tentoonstelling

De tentoonstelling geeft een beeld van de lange en veelbewogen geschiedenis, de rijke culturen van het land en de bewoners door de eeuwen heen. Van de hoogtijdagen van het legendarische Majapahit-rijk, de koloniale overheersing tegenover de Indonesische onafhankelijkheid en de Tweede Wereldoorlog tot de revolutie en het uitroepen van de republiek door Sukarno, het tijdperk Suharto en het huidige Indonesië met al haar beloftes en uitdagingen. De tentoonstelling is een ode aan de grote culturele diversiteit die de archipel al eeuwen kenmerkt. Samengesteld als een meerstemmige biografie met aandacht voor bekende en onbekende facetten, uiteenlopende perspectieven en traumatische ervaringen. De Nieuwe Kerk maakt de tentoonstelling voor een breed publiek dat nieuwsgierig is en meer wil weten.

Aan de hand van honderden objecten en talloze verhalen wordt de geschiedenis in beeld gebracht. Met persoonlijke toelichting in audio en tekst door vertegenwoordigers uit diverse gemeenschappen in Indonesië en Nederland. De tentoonstelling is ook een plek voor nieuwe verhalen en verzwegen geschiedenissen. We delen een verleden, maar hetzelfde verleden verdeelt ons ook. De tentoonstelling is daarmee de weerslag van een dialoog die nog lang niet is afgesloten. Voor deze omvangrijke tentoonstelling werkt De Nieuwe Kerk samen met een grote groep historici, kunstenaars, studenten, musea, ooggetuigen en ervaringsdeskundigen in Indonesië en Nederland.

Ruim 300 objecten worden getoond. Van eeuwenoude archeologische vondsten, sculpturen, historische documenten en toegepaste kunst tot wajangpoppen, textiel, sieraden, mode, maar ook schilderkunst, fotografie en films. Ze zijn afkomstig uit tientallen musea en privécollecties. Uit Nederland komen collectiestukken uit het Wereldmuseum,, Nationaal Archief, Rijksmuseum, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en andere collecties. Uit Indonesië komt een omvangrijke hedendaagse kunstcollectie die als een rode draad door de tentoonstelling loopt. Het zijn Indonesische kunstenaars die met hun werk reflecteren op tal van actuele thema’s als gender, geweld, religie, politiek en klimaatverandering.

Indonesië (2000): WWF – Komodovaraan.

De tentoonstelling start met een mini-college over het land. Daarna betreden bezoekers de kleurrijke en veelzijdige wereld van Nusantara, de eeuwenoude benaming van het gebied dat nu bekendstaat als Indonesië.  De overweldigende natuur en biodiversiteit staan centraal, inclusief de uitdagingen die hierbij horen. Een opgezette komodovaraan staat in de ‘natuur’ zaal.

Indonesië (1968): Save Borobudur Monument.

Het derde thema gaat over handel, wereldreligies en legendarische dynastieën. Gevolgd door een hoofdstuk over de belangrijke voorouderverering, met de traditionele dodenrituelen, binnen verschillende gemeenschappen als de Molukse en Papoease. Daarna maken bezoekers een sprong in de tijd: na de dramatische gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en de omwentelingen van de Revolusi staan ze oog-in-oog met de jonge Republik Indonesia. De overweldigende vormgeving op deze plek verbeeldt een roerige tijd in de strijd om vrijheid.

Een volgend thema gaat dieper in op het verzet tegen de Nederlandse overheersing die veel verder teruggaat dan de bekende revolutietijd. Hier wordt verteld over de vele verzetsstrijders en de impact van het opkomende nationalisme.

Nederland (2012): Grenzeloos Nederland – Indonesië.

Daarna staat de gedeelde geschiedenis tussen Indonesië en Nederland centraal. Beginnend in de 16de eeuw als de eerste Nederlanders onder de vlag van de Verenigde Oost-Indische Compagnie afreizen naar de archipel, naar de 19de eeuw waarin de Nederlanders talloze oorlogen voeren om het gezag met grof geweld verder uit te breiden. Dat tijdens het Nederlandse koloniale bewind honderdduizenden mensen tot slaaf werden gemaakt, is lang niet bij iedereen bekend.

Indonesië (2019): The 4 Principles of the MPR (National Assembly).

In het slotthema van de tentoonstelling staat het huidige Indonesië centraal en komen de jongere generaties aan het woord. Zij spreken hun wensen uit voor de toekomst van het land, omringd door hedendaagse kunstenaars die met hun werk reflecteren, bekritiseren, maar ook perspectief bieden.

Bron: Persbericht De Nieuwe Kerk Amsterdam

 

Meer info:

De Grote Indonesië-tentoonstelling tot en met 1 april 2024:

https://www.nieuwekerk.nl/persberichten/langverwachte-indonesie-tentoonstelling-aan-de-dam-geopend/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Indonesië NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)