Delft - Postzegelblog

Delft

0

Als Leidse stadsgids ben ik vreemd gegaan. Ik ben een wandeling gaan maken in Delft. Reuze leuk. Leiden en Delft lijken wel wat op elkaar: een historische binnenstad, grachten, oude kerken, universiteit en ik kwam ook hofjes tegen, waaronder een 14e eeuwse Bagijnhof. Ik startte mijn wandeling op de Markt. Gaat U mee?


Algemeen
Delft is ontstaan aan een gegraven waterloop, de ‘Delf’, en is daar naar genoemd. De bijnaam van Delft is de Prinsenstad. De patroonheilige van de stad, ‘Hippolytus van Rome’ was een kerkleraar die zich in 217 tot de eerste tegenpaus verklaarde. Graaf Willem II verleende Delft in 1246 stadsrechten. Handel en nijverheid kwamen er tot grote bloei. In 1389 werd de Delfshavense Schie naar de Maas gegraven en bij monding hiervan werd de zeehaven Delfshaven gebouwd. Het had de status van een ‘kolonie van Delft’ en behoorde tot 1811 bij Delft. Nu is Delfshaven een wijk van Rotterdam, maar we moeten niet vergeten dat Piet Hein er in 1577 werd geboren en in 1620 vertrokken de Leidse Pilgrim Fathers via Delfshaven met de Speedwell naar Engeland, om later met de Mayflower naar Amerika af te reizen. Op de postzegels zien we Delfshaven in 1620.

Piet Hein

We wandelen als eerste naar de Markt. Wat zien we daar allemaal?
Stadhuis: Het stadhuis is een voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl, ontworpen door Hendrick de Keyzer in 1618. Er bevindt zich een oude martelkamer in. Ook werd er een schavot aan het stadhuis gemaakt, waarop criminelen werden terecht gesteld. De ‘beroemdste’ crimineel was de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards in 1584. Hij werd o.a. gevierendeeld.

stadhuis

Nieuwe kerk: De Nieuwe Kerk stamt uit 1496. De toren is 108 meter hoog. De kerk is bekend vanwege het Praalgraf van Willem van Oranje. Onder het praalgraf bevindt zich de grafkelder van het Koninklijk Huis. De kerk heette voor de reformatie de Sint Ursulakerk, gewijd aan de heilige Ursula van Keulen. Deze St Ursula is ook de beschermheilige van de Maagdeneilanden, die haar daarvoor ook op de postzegel hebben gezet.

Nieuwe kerk

St Ursula van Keulen

Standbeeld Hugo de Groot
Midden op de Delftse markt, een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver: Hugo de Groot, geboren op 10 april 1583 in Delft. Hij had internationaal aanzien op het gebied van Volkenrecht en stond bekend als Hugo Grotius. In Nederland is hij beroemd door zijn ontsnapping in een boekenkist vanuit het slot Loevestein.

Standbeeld en postzegel met boekenkist

650 jaar Slot Loevestein

Bijbel
Op de Markt, boven het hoekpand van de broodjeswinkel Subway hangt een bijbel. Het boek is groot, met gouden details. Boven de toegangsdeur van het pand staat ‘In den beslagen bijbel’.
Hier werd de allereerste Nederlandstalige bijbel gedrukt. Deze Delftse Bijbel is een vertaling van het Oude Testament en de zogenaamde apocriefe boeken, maar zonder de Psalmen, gedrukt in 1477 door J.J van der Meer. In 1977 werd de toen 500 jaar oude bijbel herdacht met een postzegel.

Na de markt loop ik verder door de stad en maak ik U deelgenoot van de bezienswaardigheden.

Oude Kerk
De Oude Kerk, ook de Oude Jan of Scheve Jan genoemd, dateert uit 1246 en is de oudste kerk van Delft. Karakteristiek aan de Oude Kerk is de scheefgezakte toren. De kerk werd vanaf de bouw de St.Bartholomeuskerk genoemd (naar de beschermheilige van de stichter Bartholomeus van der Made). Bartholomeus was een apostel van Jezus. De kerk is in 1396 aan Sint-Hippolytus gewijd, die tevens de beschermheilige van de stad is. U ziet de Oude Kerk op deze maximumkaart met een postzegel van Hugo de Groot erop, die in die buurt geboren is.

Prinsenhof
Een groep Delftse zusters nam in 1403 een huis aan de Oude Delft in gebruik als klooster. Ze noemden dit klooster het Sint-Agathaklooster naar de heilige Agatha van Sicilië.
De laatste rector van het katholieke klooster was priester-dichter Cornelis Muys, die in 1572 in Leiden vermoord werd door Willem II Lumey, opperbevelhebber van de Watergeuzen, die hem in opdracht van Willem van Oranje naar Delft had moeten terugbrengen, omdat hij gevlucht was.
Na de reformatie werd een gedeelte van de gebouwen ingericht als hof van Prins Willem van Oranje, die van 1572 tot 1584 regelmatig in het Sint-Agathaklooster verbleef. Daardoor staat het sindsdien bekend als ‘Het Prinsenhof’. In 1584 werd hij in het Prinsenhof vermoord door Balthasar Gerards. Op de plek waar dit is gebeurd zijn de kogelgaten nog altijd te zien in de muur.

de dood van Willem van Oranje

Tegenwoordig is in het complex Prinsenhof een museum.

Delfts Blauw
Naast de Nieuwe Kerk is een kleine (Delfts blauw) aardewerkateliers te bezoeken.
Delfts blauw is een type aardewerk met blauwe decoratie, dat traditioneel in Delft wordt vervaardigd. Het ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein. Het Delfts blauw werd in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode in de periode 1650-1750, toen er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief waren. De industrie werd omstreeks 1800 weggevaagd door goedkoper aardewerk uit met name Engeland.

De in 1653 gestichte bakkerij ‘De Porceleyne Fles’ bestaat nog steeds.

Johannes Vermeer
Johannes Vermeer (1632 – 1675) was een Nederlands kunstschilder in de Gouden Eeuw. Hij werd geboren in Delft en in de Nieuwe Kerk gedoopt. Het ‘melkmeisje’ en het ‘meisje met de parel’ zijn bekende schilderijen van hem. Nederland gaf in 1996 met een velletje van 3 zegels, waarbij we ook zicht op de skyline van Delft hebben.

In 1658 schilderde Vermeer een schilderij ‘gezicht op huizen in Delft’. Hierop stond o.a een meisje in een steegje, dat bekend staat als ‘het straatje van Vermeer”. Lange tijd was het onbekend waar dit steegje was. Maar ik heb het nu gezien: de plek op onderstaande maximumkaart is in de Vlamingstraat tussen de nr’s 40 en 42.

Meisje met de parel

Universiteit
De Delftse universiteit is in 1842 begonnen als de Koninklijke Academie voor de opleiding van burgerlijke ingenieurs. De naam Technische Hoogeschool van Delft deed zijn intrede in 1905. Het academisch niveau van de opleiding werd daarmee erkend, en de Hoogeschool kreeg de status van universiteit. In 1986 werd wettelijk geregeld dat de naam Technische Hogeschool Delft per 1 september 1986 zou worden veranderd in Technische Universiteit Delft, om verwarring te voorkomen met instellingen voor hoger beroepsonderwijs die zich hogeschool gingen noemen.
Zowel het 125 jarig als het 150 jarig jubileum staan op een postzegel.

125 jaar

150 jaar

Het beeldmerk van de TU Delft bevat een vlam boven de “T” van “TU Delft”. Vlam en letter vormen samen een brandende toorts. Dit verwijst naar het vuur van Prometheus, een Griekse mythologische figuur die het vuur van de goden stal en het aan de mensen gaf. Prometheus leerde de mensheid om metaal te bewerken met behulp van het vuur. Om deze reden staat hij bekend als de allereerste leermeester in de techniek.

Laboratorium voor Aero- en Hydrodynamica
Het Laboratorium voor Aero- en Hydrodynamica is onderdeel van de Technische Universiteit Delft. Het laboratorium geldt als bakermat voor het moderne onderzoek in Nederland op het gebied van vloeistofmechanica en in het bijzonder op het gebied van turbulente stromingen. In 1977 bestond dit laboratorium 50 jaar, dat herdacht werd met een postzegel.

Molen de Roos
De Roos is de laatst overgebleven molen van de vijftien windmolens die ooit hebben gestaan op de stadswallen van Delft. De Roos was een korenmolen voor meel voor de bakkers en de burgers, gerst voor de bierbrouwers en veevoer voor de boeren.

molen de Roos

Gemeenlandshuis
Het Gemeenlandshuis is het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het laat-gotische huis aan de Oude Delft 167 werd gebouwd in 1505. De eerste eigenaar was Jan de Huyter, die schout van Delft was en baljuw van Delfland. De zandstenen voorgevel is uitgebreid versierd met wapens. We zien dit huis op onderstaande de briefkaart.

Tenslotte kennen wij Delft natuurlijk van de Calvé-oliefabrieken.

En de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek (NG&SF)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Aardewerk Architectuur Koningshuizen Religie Scheepvaart SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)