15e editie Fiets en Wandelbeurs in Utrecht op 1, 2 en 3 maart 2019 - Postzegelblog

15e editie Fiets en Wandelbeurs in Utrecht op 1, 2 en 3 maart 2019

4

De 15e editie van de Fiets & Wandelbeurs in Utrecht staat weer voor de deur. Op 1, 2 en 3 maart komen duizenden bezoekers, veelal met rugzakken, naar de beurs om informatie te verzamelen over hun favoriete land of regio. Of om een goede e-bike te zoeken. Hoogtepunten van de beurs zijn de Mountain Xperience, het Pelgrims paviljoen. Frankrijk en Duitsland zijn goed vertegenwoordigd met hun regio’s en er zijn e-bikes om uit te proberen op een speciaal aangelegd parcours in twee hallen. Verder kunt u circa 160 presentaties volgen en u goed laten informeren over diverse fiets- en wandeltochten wereldwijd. In feite heb je drie dagen nodig om alles van de beurs te zien en vooral te beleven. We adviseren u een aantal bijzondere bestemmingen met filatelistische voorkennis.

Allereerst vindt u alle info van de beurs op: http://fietsenwandelbeurs.nl/index.php/nl/

Visit Britain

Op de site https://www.greatenglishtrails.com/   kunt u veel wandelingen selecteren op basis van het aantal dagen, de afstanden, de thema’s, de moeilijkheidsgraad en het type landschap.

Een van de mooiste wandelingen is de Hadrian’s Wall Path. De Muur van Hadrianus werd gebouwd onder Hadrianus (keizer van Rome van 117 tot 138 na Chr.). De keizer wilde in zijn rijk zijn militaire apparaat inspecteren en de provincies zelf leren kennen. Daarom reisde hij sinds 121 het gehele Romeinse Rijk door. Na een bezoek aan Britannia liet hij daar van 122 tot 128 de 117 km lange muur bouwen als onderdeel van de limes (versterkte grenslinie van het rijk). De plaatselijke bevolking wendde veel van het materiaal van de muur aan voor eigen gebruik. Toch staat een groot deel van de muur nog overeind, vooral in het middengedeelte. Het is een belangrijke toeristische attractie vanwege de wandelroute over en langs de muur van oost naar west.

Een site die zeer de moeite waard is met ruim 1000 kilometer wandelpad: https://englandscoast.com/en

De fietsers zullen hun favoriete fietsroutes vinden op: https://www.cycle-england.co.uk/en/

Voorbeelden zijn de Yorkshire Dales Cycleway (209 km) en de North York Moors Cycleway (276 km).

 

Deze nostalgische trein rijdt in deze regio en is een topper: https://www.nymr.co.uk/

We gaan verder langs de Thames naar Oxfordshire, Wiltshire, Berkshire en de Cotswolds. In deze regio zijn scenes opgenomen voor oa Midsomer Murders, Pride & Prejudice, Harry Potter en Poldark. Meer info op: https://www.greatwestway.co.uk/

 

Pelgrims Paviljoen

Niet alle wegen leiden naar Santiago, maar Santiago de Compostela is wel de bekendste route. Ervaren reizigers informeren nieuwe reizigers over de gehele route. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd) is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella. De belangrijkste route door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño , Burgos, Léon, Astorga en Ponferrada.

De pelgrimsroute Santiago de Compostella staat op de UNESCO lijst (5e zegel).

Eindpunt van de route: Kathedraal van Santiago de Compostella.

De pelgrimsroute naar Rome is als fietsroute en als wandelroute uit te voeren. Veel tips inclusief overnachtingen zijn te vinden op: https://pelgrimswegen.nl/

Eindpunt van de route is Rome.

Bezoek Albanië National Geographic riep het land vorig jaar nog uit tot de toeristische bestemming van de toekomst en ook de Engelse krant The Guardian prees het in haar jaarlijkse toerisme-overzicht aan als ‘the place to visit’. En met redenen. Want dit mediterrane land heeft alles wat een moderne toerist zich wensen kan. En dat zonder de bekende uitwassen van overvolle resorts en de uniforme uitstraling die je overal elders langs de Middellandse Zee zo vaak vindt.

Toerisme vel uit serie van 2 zegels van 2008.

Behalve een schitterende kust met azuurblauwe zee en intieme strandjes, heeft Albanië ook veel te bieden aan de actieve toerist. De bergen in het noorden en oosten van het land zijn een eldorado voor wandelaars en bergsporters. En de stille wegen in het binnenland bieden fietsers ongekende mogelijkheden.

Toerisme vel uit serie van 2 zegels van 2018

Is er in de afgelopen jaren al een mooi aanbod aan fiets- en wandelroutes uitgezet, in de komende jaren zal dat alleen nog maar toenemen. Zo zijn er plannen voor een heus wandelnetwerk rondom de hoofdstad Tirana. Ook in het zuiden, in de omgeving van de schitterende ruïnes van Butrint, is een netwerk van wandel- en fietsroutes in ontwikkeling.

Mozaïek Butrint zegel uit serie (van 6 zegels) van 1974.

Meer Butrint zegel uit serie (van 11 zegels) van 1930.

De presentatie van de ambassadeur Adia Sakiqi van Albanië is op vrijdag 1 maart in zaal 6 van Jaarbeurs, vanaf 11.00 uur. Ook geeft Elsi Rizvanolli op de beurs een lezing over wandelen rondom Tirana en staat Thierry Joubert stil bij de Via Dinarica, een wandelroute die zeven Balkanlanden aan elkaar rijgt.

Atout France

Frankrijk heeft enorm veel te bieden voor fiets- en wandelliefhebbers. In Hal 3 tref je het Frankrijk-paviljoen die bestaat uit twee grote stands boordevol fiets- en wandelinformatie.

Auvergne-Rhône-Alpes
De regio Auvergne-Rhône-Alpes heeft alles. Grote steden als Lyon, de hoogste Europese berg Mont-Blanc, de ruige natuur van Drôme en Ardèche, de romantische Provence en de vulkanische Auvergne.

Mont Blanc zegel uit 2003.

De Véloscénie Parijs – Mont Saint-Michel
De Véloscénie biedt het perfecte scenario voor een unieke rit over meer dan 450 km aan fietspaden, voies vertes en rustige, goed bewegwijzerde kleinere wegen. Vanaf de Notre Dame in Parijs trap je jezelf naar het westen, via een route vol kastelen, tuinen, natuurparken, mooie dorpen en stadjes. Met aan het eind de allermooiste beloning: het wereldwonder Mont Saint-Michel, een Unesco-werelderfgoed.

100 jaar Tour de France (2013) met de rode trui naar de Mont Saint-Michel.

Nieuw : Een nieuwe Engelstalige website over de Véloscénie, met functionaliteiten als een kilometerteller, routesuggesties en alle benodigde informatie voor je eigen Parijs – Mont Saint-Michel! Bekijk het op https://www.veloscenic.com/

Duitsland

Dichtbij

Langeafstandswandelaars hoeven niet ver te reizen voor hun portie wandelgeluk. De 154 km lange Rothaarsteig doorkruist het Sauerland en is voor iedere natuurliefhebber een must.

Foutdruk zegel Sauerland (1995).

Dichtbij huis vind je ook een van de meest afwisselende routes van Duitsland, de 313 km lange Eifelsteig. Wandelend van de keizerstad Aken naar de Romeinse stad Trier kom je onderweg door eindeloze bossen, smalle kloven en uitgestrekte velden.

Trier vormt ook het eindpunt van de 410 km lange Saar-Hunsrück-Steig. Je volgt de rivieren de Saar, Moezel en de Rijn en loopt voor het overgrote deel over natuurpaden. In het National Park Hunsrück, bekend vanwege zijn oude beukenbossen, wagen durfals zich op de 360 meter lange hangbrug de Geierlay.

Water
Waterliefhebbers reizen af naar de deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland. Hier ligt de Edersee, het op een na grootste stuwmeer van het land. Hier wandel je in drie tot zes etappes over de 68-km lange Urwaldsteig Edersee rondom het meer.

Mountain Xperience
Wie het letterlijk hogerop zoekt, belandt bij Mountain Xperience in hal 4. Een nieuwe loot aan de stam van de beurs, die zich richt op bergwandelaars en bergsporters, met een eigen programma en uitstraling. In het hart van de Xperience is een plein met workshops voor bergliefhebbers, powered by Bergen Magazine. Ook de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) verzorgt in een eigen tent workshops.

‘Celebrated Mountains of Korea’ uit 2008 laat zien mooie uitzichten op de Geumgangsan Mountain.

E-bike Xperience

E-bike Xperience biedt een overzicht van de nieuwste modellen van ongeveer vijftig merken. Twee verschillende testparcoursen geven je de gelegenheid om naar hartenlust e-bikes en speed pedelecs te testen. Zie https://www.ebikexperience.nl/nl-NL/Bezoeker.aspx

Zwitserland heeft voor de 200e verjaardag van de fiets in 2017 twee mooie zegels uitgegeven die samen in een vel een fiets vormen. Voor mij de beste design postzegel van 2017.

Limited edition vel. Was niet te koop bij het postkantoor.

Veel plezier tijdens het bezoek in de vier hallen van de Jaarbeurs. Wellicht ontmoet u uw reisgenoot voor de vakantie van 2019 !

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Albanië Albanië Duitsland Frankrijk Spanje Zwitserland Fietsen en wielrennen UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (19 stemmen, gemiddeld: 4,68 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi. op 2 maart 2019 om 10:56

  Weer een mooi verhaal met veel wetenswaardigheden en tips. We gaan tijd tekort komen. (en geld haha )En voor de grap toch nog even muggenziften, De zegel van het Sauerland is waarschijnlijk alleen een perforatiefout.

 • Patrick Lava op 3 maart 2019 om 08:29

  Natuurlijk is die Duitse zegel voor het Sauerland geen foutdruk, maar een zegel uit een vel met verschoven perforatie. “Perforation à cheval”, zoals dat zo mooi beeldend heet in het Frans.
  Leuke stukjes schrijven met leuke plaatjes erbij is één ding, maar enige filatelistische kennis voor een stukjespleger op postzegelblog zou meegenomen zijn.

 • Randy Koo op 3 maart 2019 om 21:53

  @Patrick Lava: Gelukkig heb ik verstand van filatelie want ik gebruik een verzamelnaam van fouten op zegels nl foutdruk: https://www.filahome.nl/postzegel-encyclopedie/foutdruk.htm
  Natuurlijk zie ik ook dat het een tandingfout is.

  Wanneer schrijft u uw eerste blog want u weet het altijd beter? Ik ben zeer benieuwd naar uw onderwerp en deskundigheid!

 • Anton Siedsma op 11 maart 2019 om 11:07

  Wat een PRACHT special en succes verder!!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)