Dag van de Postzegel 2023: geïmplanteerd / geassimileerd top ontwerp! - Postzegelblog

Dag van de Postzegel 2023: geïmplanteerd / geassimileerd top ontwerp!

3

Dag van de Postzegel 2023Van de postzegelontwerpwedstrijd 1920 – 1923 zijn tenslotte drie grafische ontwerpers (Michiel de Klerk 1 & 2 ct], S.H. de Roos [2½ ct] en N.J. Van de Vecht [4 ct]) overgebleven als prijswinnaars om de Kunstenaarsserie 1923 (nvph 110/13) te ontwerpen.
Grafisch ontwerper Sandra Smulders heeft precies 100 jaar later voor de Dag van de Postzegel 2023 een postzegelvel samengesteld met fragmenten uit deze vier postzegels. Een geassimileerde / geïmplanteerde topprestatie van bijzonder hoog ontwerpniveau. Enig in zijn soort!

Dag van de Postzegel: uitgiftedatum 16 oktober 2023

Dag van de Postzegel 2023

Emissiegegevens: grafisch ontwerper Sandra Smulders van Vormgoed uit Gouda; 10 Persoonlijke Postzegels in 2 verschillende uitvoeringen, door geleidelijke kleurovergang van groen naar blauw verschillen alle 10 postzegels als unicum van elkaar; oplage 5.000 vel; drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B.V. in Haarlem; uitgiftedatum maandag 16 oktober 2023.

Postzegelanalyse

 1. Uitgangspunt van de postzegel is de ruitvorm van de 4 cent postzegel (nvph 113), waarvan de ene helft (in driehoeks opstelling met punt naar boven) op de bovenste postzegel staat en de andere helft op de onderste (met punt naar beneden). Aldus ontstaat naast een speelse speling de illusie van de complete ruitvorm op een verticaal postzegelpaar.
 2. Beide driehoeken zijn gevuld met 25 gestapelde rechthoekjes met afgeronde hoeken. Letters en cijfers zijn naast en in de rechthoekjes geplaatst.
 3. In de ruimte buiten de driehoek staan stippen, die gelijkmatig van kleurdekking en grootte veranderen. De achtergrondkleur verloopt van boven naar benden op het vel en velrand van groen naar blauw, waardoor iedere postzegel iets anders is gekleurd.
 4. Het kleurverloop met verschil in dekking geeft diepte aan het ontwerp en maakt de tekst beter leesbaar.

  Dag van de Postzegel 2023
  Het wit van de ‘4’ van de oorspronkelijke postzegel is op een andere wijze verdeeld én uitgebreid aangebracht in het centrum van de ruitvorm van het postzegelpaar (horizontaal en gedeeltelijk tussen de vierkantjes), waardoor het totaalontwerp een stralende, bolvormige ruimtewerking bezit.
  Het grootteverschil in de stippen versterkt dit effect.
  Op 8 van de 10 postzegels vormen de halve ruiten samen vier complete ruiten.


  De originele ontwerptekeningen zijn veel gedetailleerder dan je op de gedrukte postzegels ziet. Oorzaak? De druk-technieken boden veel minder mogelijkheden dan tegenwoordig. Bijgaande kleurendrukuitvoering van de 1 en 2 cent postzegels was toen nog onmogelijk.

 5. Achter de totale ruitvorm gaat een van wit naar groen veranderende, nauwelijks zichtbare lijntekening schuil van een appel (appeltje-van-oranje) en een stam van een appelboom (oranjeboom), overeenkomend met de oranjeboom staande op de kop van de leeuw in de Hollandse tuin.
 6. De tekening van de appel keert in andere vorm op beide velranden terug.

 

Aan kunstenaarsserie ontleende elementen

 • De golvende L-vormige lijntjes binnen de vlakjes zijn aan de 4 cent-postzegel ontleent.
 • De stippen aan weerszijden van de halve ruit komen overeen met de witte stipjes in de blauwe ruitvorm van de 4 cent postzegel.
 • De groene kleur is aan de 2½ cent postzegel ontleend.


Agaath, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

De Nederlandse leeuw met geheven zwaard en linker poot op de omheining van wilgentakken in de Hollandse tuin met oranjeboom verdedigt ons land. Gevelstenen met toegangshek bezitten soms zo’n afbeelding.

 • De oranje accentkleur is ontleend aan de 2 cent postzegel.
 • De appel en de stam van de appelboom zijn afkomstig van de 1 en 2 cent postzegel.
 • De sierlijk krullende lijnen van de boom zijn gebaseerd op de dunne ronde lijnen van de 2½ cent postzegel.

Veronderstelling

In 2020, 2021 en 2022 heeft Sandra Smulders de emissies Dag van de Postzegels eerder ontworpen als onderdelen van het officiële uitgifte-emissie-uitgifte programma. Buitengewoon bijzonder en opvallend is de Persoonlijke Postzegel-uitvoering (rasterpostzegel) dit jaar van deze emissie. Wellicht betreedt PostNL met deze emissie een innovatief traject van haar officieel emissiebeleid 2024, dat aldus goedkoper kan worden uitgevoerd.

P.S.

Door communicatie met / tussen Sandra Smulders en PostNL is dit artikel tot stand gekomen. Hartelijk dank voor jullie medewerking.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Hans op 15 oktober 2023 om 11:29

  Jammer dat deze zegels als persoonlijke zegels en niet in officiële uitgifteprogramma zijn opgenomen.

 • Hans op 15 oktober 2023 om 12:30

  Jammer dat deze zegels als persoonlijke zegels zijn uitgegeven en niet in officiële uitgifteprogramma zijn opgenomen.

 • Ger op 15 oktober 2023 om 15:50

  Had de dag van de postzegel inderdaad al gemist in het ‘officiële’ uitgifteprogramma. Inderdaad jammer dat het nu een ‘perssonlijke’ (eerder onpersoonlijke) postzegel is geworden. Zeker ’te duur’ om een volledige zegel te laten ontwerpen….

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)