Dag van de Postzegel 2020: uitsnede van een postzegelvel - Postzegelblog

Dag van de Postzegel 2020: uitsnede van een postzegelvel

1

Typografisch ontwerpster Sandra Smulders heeft uit een vel van honderd 1 cent-Cijfer-postzegels 1876 (nvph 31) een uitsnede gehaald en die op de Dag van de Postzegel 2020-emissie geplaatst. Op het postzegelvel staan vier hele en twee halve 1 cent-Cijfer-postzegels. Alle echter in een geheel andere setting en uitvoering gerangschikt als op het complete vel.

Dag van de Postzegel 2020: uitgiftedatum vrijdag 16 oktober 2020

Dag van de Postzegel - vel

Gezien de opbouw van het postzegelvel is het mogelijk de grote cirkel centraal over twee postzegels ‘postzegelbeeld-overschrijdend’ te plaatsen om zo de twee verschillende ontwerpen met elkaar te verbinden. Smulders: “De 1 van het eerste ontwerp staat 180 graden geroteerd op het tweede ontwerp. Door alle onderdelen op deze manier te laten roteren, is het een postzegelvel geworden dat je op twee manieren kunt bekijken.”

Op de roodgekleurde ½ cent-Cijferpostzegel is hierbij dezelfde bewerking toegepast als op de groene Cijfer-postzegel.

Dag van de Postzegel 2020

Op het postzegelvel zijn vier dergelijke samenhangende postzegels te vinden met daarop de oorspronkelijke aanduiding van de Cijfer-postzegel-frankeerwaarde.

Dag van de Postzegel 2020 Dag van de Postzegel 2020

De twee postzegels in juiste stand naast elkaar lijken afgezien van de kleurverschillen en -overgangen op elkaar.

Voor de Dag van de Postzegel 2020 is Smulders uitgegaan van de ½ cent om het rood en de 1 cent-Cijfer-postzegel om het groen. Op een creatief-speelse manier heeft ze zes grafische beeldfragmenten (deels postzegelbeeld-doorlopend) over twee aansluitende ‘keerdruk-postzegels (tête bêche) verdeeld.
De grote waarde-aanduiding ‘1’ treedt door het wit en het rood duidelijk contrasterend op de voorgrond. Destijds vertegenwoordigde dit cijfer de frankeerwaarde voor de frankering van kranten en ander drukwerk, nu staat het cijfer door de ‘metamorfose-in-betekenis’ voor de waardeaanduiding 1 voor het vervoer van een poststuk met een bestemming binnen Nederland.

Pas bij uitvergroting van de postzegel blijkt dat er beeldinhoudelijk veel op deze postzegel valt te ontdekken. Hiermee treedt de functie van de Dag van de Postzegel 2020 overduidelijk op de voorgrond: “Gebruik een vergrootglas om het schoons van een postzegel te ontdekken!” Met de uitgave van de Dag van de Postzegel 2020 kom je als verzamelaar intensief in aanraking met verschillende details van de Cijferzegels:

 1. Grote waardecijfer 1.
 2. Cirkelrand rondom het cijfer 1 met daarin golvende lijn.
 3. Kleine waardecijfer 1 met cirkelband rondom.
 4. Doorlopend achtergrond-raster met talrijke zeshoeken (met cijfertje 1) en ruitvormige vlakjes (met stip).
 5. Ornament met links en rechts sierlijke krullen.
 6. Landsnaam Nederland.Vormgeving van de postzegels.

 

Vormgeving van de postzegels

 1. In tegenstelling tot de oude cijferzegels, waar alle gepriegelde onderdelen nauw met elkaar in verbinding staan (”Er is geen plekje waar niets gebeurt”, aldus Smulders), bezit het nieuwe ontwerp een overzichtelijke balans met ruimte, orde en rust.
 2. De onderdelen zijn alle opnieuw vormgegeven en anders met meer ruimte gerangschikt, waardoor een eigentijds ogend postzegelvel is ontstaan.
 3. De kleurkeuze is gebaseerd op de roodbruine ½ cent postzegel en de groene 1 cent postzegel. “Ik laat bewust weinig wit zien, omdat de oude cijferzegels ook niet wit waren.” De postzegels zijn destijds op crèmekleurig papier gedrukt.
 4. De naast elkaar geplaatste postzegels bezitten een verlooptint van licht naar donker, zowel binnen als buiten de cirkel rondom het waardecijfer 1. Op de velrand is onder en boven een soortgelijk kleurverloop aangebracht.
 5. Aan onder- en bovenkant verbindt het ornament met krullen beide ontwerpen met elkaar. Op elke postzegel keert een verkort ornament met krullen links en/of rechts terug in combinatie met de aanduiding Nederland.
 6. “De cirkel in het midden heeft een schaduwrand, waardoor er diepte ontstaat en kleurverschil in de achtergrond”, aldus Smulders, “door gebruik te maken van kleurverlopen, gelaagdheid, diepte, schaduwen en veel detailleringen heb ik het ontwerp naar onze tijd gehaald.”


 7. Het postzegel-beelddoorlopende-achtergrond-raster, bestaande uit zeshoeken en ruitvormen met daarin een 1 en een 0, geeft verfijnd, soms meer en/of minder duidelijk zichtbaar, gelaagdheid aan.
 8. Bij het drukproces van de oude cijferzegels, waarop alles met de hand werd getekend en gegraveerd, gingen veel gepriegelde details verloren. Het vel met de Dag van de Postzegel 2020 komt met de computer tot stand, waarmee veel nauwkeuriger en scherper ontworpen en gedrukt kan worden.
 9. De schreef, het ‘pootje’, onderaan de 1 is weggehaald, waardoor beide cijfers dichter bij elkaar staan. Smulders: “Met de perforatielijn ertussen verwijst het nog naar de oude waarde van ½ cent.”

 

Uitgangspunt Dag van de Postzegel 2020

Het uitgangspunt van deze postzegelemissie

Sandra Smulders bij eerste PostNL Postzegel Webinar

Op 15 oktober is Sandra Smulders een van de medewerkers van de ‘Eerste PostNL Postzegel Webinar’, waarover het postzegelblog-artikel van 6 oktober u informeerde.

Eerste PostNL Postzegel Webinar

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,56 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)